De oplosbare vezels in spruitjes dragen bij aan het verlagen van je cholesterol. De oplosbare vezels blokkeren de opname van cholesterol, waardoor het LDL ('slechte') cholesterolgehalte in je bloed daalt. Het helpt je lichaam ook om meer cholesterol uit te scheiden.
Knapperige groenten zoals spruitjes kunnen u ook helpen andere gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol , hartziekten en diabetes. Spruitjes bevatten ook carotenoïden, kleurrijke pigmenten die in planten voorkomen, die goed zijn voor uw ogen.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
De meeste spruiten bevatten vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Er zitten ook meer vezels in spruiten dan in hun volwassen plantaardige tegenhangers .
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
Ziektes bestrijden. Broccoli en spruitjes hebben een zeer vergelijkbare samenstelling. Ze hebben vergelijkbare fytochemicaliën en antioxidanten. Het meeste onderzoek wordt gedaan naar broccoli, omdat het hogere hoeveelheden van deze verbindingen bevat .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Het toevoegen van spruiten aan uw dieet kan ook voordelen hebben voor de gezondheid van uw hart. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van spruiten het cholesterolgehalte kan verlagen bij mensen met diabetes of obesitas . Eén onderzoek toonde een toename van het "goede" HDL-cholesterol en een daling van triglyceriden en "slechte" LDL-cholesterol.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Regelmatige fysieke activiteit . Studies hebben aangetoond dat fysieke activiteit uw LDL-cholesterol en triglyceriden kan verlagen en uw HDL-cholesterol kan verhogen. Vraag uw zorgverlener voordat u met een trainingsprogramma begint, welk niveau van fysieke activiteit voor u geschikt is.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.Daarnaast bevat een tomaat kalium.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Spruitjes kunnen je hart beschermen , en dat allemaal dankzij hun oplosbare vezelgehalte. Volgens Louloudis blokkeren oplosbare vezels de opname van cholesterol, wat het LDL ("slechte") cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. Het helpt het lichaam ook om meer cholesterol uit te scheiden, aldus de National Lipid Association.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Slechts een half kopje gekookte spruitjes levert u al bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
Antioxidanten zijn beschermende verbindingen die de impact van een proces genaamd oxidatie verminderen en als gevolg daarvan kunnen helpen ons risico op chronische ziekten te verlagen. Een onderzoek naar het effect van het eten van 300 gram gekookte spruitjes per dag toonde een vermindering van maar liefst 28 procent in oxidatieve schade .