Kook of stoom spruitjes niet tot ze uiteen vallen.Ze zijn dan niet alleen minder lekker, maar dat verhoogt ook het verlies aan voedingsstoffen zoals vitamine C.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Gebakken spruitjes met een balsamico-druppel is een van mijn favoriete manieren om deze gezonde kool te eten. Deze malse groenten zijn heerlijk en smaakvol en vullen bijna alle eiwitten aan.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken.
Sommige groenten kan je toch beter mijden als je probeert af te vallen, dat blijkt uit een recente studie door PLOS Medicine. Sla, spruitjes en broccoli staan aan jouw kant tijdens je dieet, maar let op: andere groenten kunnen er voor zorgen dat je zelfs sneller bijkomt.
De meeste spruiten bevatten vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Er zitten ook meer vezels in spruiten dan in hun volwassen plantaardige tegenhangers .
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Zoals alle koolsoorten zitten spruitjes boordevol vezels, wat goed is voor het gezond houden van de goede bacteriën in je darmen . Ze leveren ook essentiële mineralen, zoals kalium en calcium, om je spieren en botten gezond te houden. Ze zijn rijk aan vitamine K en C, wat een gezond immuunsysteem en botten ondersteunt.
Spruitjes kunnen rauw gegeten worden, maar als je ze kookt, gaan er wat voedingsstoffen verloren. Een betere optie is om ze te lactofermenteren . Dit zal hun voedingswaarde verder verhogen en ze beter verteerbaar maken.
Spruitjes zijn daarnaast ook nog eens super gezond. Wist je bijvoorbeeld dat rauwe spruitjes 3 keer zoveel vitamine C bevatten als een sinaasappel? Eet je 100 gram gekookte spruitjes dan krijg je 176% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen! Spruitjes zijn ook een bron van selenium.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
De kooktijd van spruitjes ligt aan de grootte van het kooltje. Grote exemplaren kook je in 8 tot 12 minuten (beet)gaar, kleine spruitjes hebben 2 tot 6 minuten nodig. Kook ze vooral niet te lang, dan worden ze bitter.
Na verloop van tijd kan het regelmatig eten van spruiten bijdragen aan een gezondere, schonere huid . Spruiten zijn goed voor de gezondheid van het hart vanwege hun hoge gehalte aan omega-3-vetzuren en vezels.
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor een volwassen persoon is 75 milligram vitamine C per dag. Met spruitjes op het menu haal je dit dus met gemak: 1 opscheplepel (70 gram) gekookte spruitjes bevat al 90 milligram vitamine C.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Is het oké om elke dag spruitjes te eten? Ga ervoor. " Als je van spruitjes houdt en ze kunt verdragen, absoluut! Ze bevatten minder calorieën en een veelvoud aan belangrijke voedingsstoffen", zegt Snyder.
Naast diverse fruitsoorten die je kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, zijn er ook laxerende groenten die jou kunnen helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan. Het gaat hier om uien, broccoli, kool, bloemkool, spruiten, boerenkool, asperges, artisjokken, wortelen, bieten, knoflook, zuurkool en tomaten.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.