McDonald's Nederland zegt in reactie: “Onze ingrediënten van de friet zijn aardappelen en niet-gehydrogeneerde plantaardige olie.” De plantaardige olie is een melange van zonnebloem- en koolzaadolie. Wel zit in de olie dinatrium-difosfaat dat ervoor dient om de olie stabiel te houden.
McDonald's frituurt in puur plantaardige mengsel van raapzaad- en zonnebloemolie en heeft ieder frituurstation een eigen filter. De frituurolie wordt in een vaste volgorde gefilterd, als eerste de Veggie burger, dan de kipproducten, de McKroket en als laatste de Filet-O-Fish.
Wanneer je frietjes koopt bij een fastfoodrestaurant als McDonalds, worden de frietjes geserveerd in een klein bakje dat gemaakt is van papier en bedekt is met een dun laagje plastic [1]. Microscopisch kleine hoeveelheden van dat plastic komen op de hete frietjes terecht en je eet het op.
De aardappelen die aankomen in de fabriek worden gewassen, geschild, gesneden, geblancheerd, voorgebakken, diepgevroren en verpakt. Na ongeveer 1 uur en 45 minuten zijn ze reeds klaar om de fabriek te verlaten en geleverd te worden aan onze restaurants.
McDonald's frituurt in Nederland de aardappel in een mengsel van zonnebloem- en raapzaadolie. "Wij gebruiken frituurolie met maximaal 1,5 procent transvet. We controleren en filteren de olie elke dag en vernieuwen deze regelmatig", aldus de fastfoodketen.
In onze restaurants frituren we in een 100% plantaardig mengsel van zonnebloemolie en raapzaadolie. Want plantaardige olie bevat minder ongezonde vetten, zoals transvet. Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën adviseert om plantaardige frituurolie met ...
Elke herfst worden er miljoenen aardappelen gerooid, ze kunnen naar de supermarkt of groenteboer. Van al deze aardappelen wordt patat gemaakt. Ze worden eerst goed gewassen en dan geschild met deze machine. Ze lijken als ze uit de snijmachine komen al erg op friet.
100 Circle Farms kweekt aardappelen in cirkels die zo groot zijn dat ze vanuit de ruimte te zien zijn. Vervolgens snijdt onze vertrouwde verwerker, Lamb Weston, ze in frietjes met een snelheid van 70 mijl per uur.
Voor het maken van de friet gebruikt McDonald's aardappelen van het ras Innovator. Vanwege zijn rechthoekige vorm wordt het ook wel “een echte fastfoodaardappel” genoemd. De Innovator is een ras dat bijna twintig jaar geleden in Nederland voor het eerst is geteeld.
Friet is gemaakt van aardappels en dus plantaardig, zou je denken. Het wordt veelvuldig als 'veganistisch' bestempeld maar als er bij de bereiding in de productielijn of in de cafetaria dierlijke eiwitten aan te pas komen (denk aan het frituurvet!), is het geen veganistisch product meer.
Veel fastfoodbedrijven en andere fabrikanten, zoals McDonald's, stopten met het gebruik van wikkels met PFAS vóór de oorspronkelijke uitfaseringsdatum , voegde het agentschap toe. PFAS-chemicaliën zijn in verband gebracht met gezondheidsproblemen die het cholesterolgehalte, de functie van de lever en het immuunsysteem en bepaalde soorten kanker beïnvloeden.
Van kipnuggets tot tofu, Amerikaanse eiwitten hebben een microplasticsprobleem. Een Environmental Pollution-studie die maandag werd gepubliceerd, beoordeelde een breed scala aan vlees-, vis- en vegetarische vleesalternatieven — en ontdekte dat 88 procent ervan een vorm van microplastics bevatte.
Conserveringsmiddelen in McDonald's-voedsel
Dat klopt – de broodjes, kaas, pasteitjes en andere ingrediënten waaruit onze klassieke burgers en Quarter Pounder-burgers bestaan, bevatten geen kunstmatige conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen of toegevoegde kleurstoffen uit kunstmatige bronnen .
* Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te bekomen na het frituren. * Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren. Zeg nu nog eens dat ze als karton smaken.
Grote friet vs.
Een grote portie kost € 3,25, terwijl een medium friet € 2,85 kost.
De samenwerking tussen McCain Foods en McDonald's, die in 1977 werd opgericht, is een hoeksteen van het succes van de fastfoodgigant. De gigant is vooral bekend vanwege de iconische MacFries .
Aardappelen van topkwaliteit!
Onze McDo frietjes worden gemaakt met aardappelen van topkwaliteit afkomstig van Belgische, Nederlandse en Noord-Franse aardappelboeren met wie onze leverancier al jaren nauw samenwerkt. De frietjes zijn wereldwijd gekend voor hun perfecte vorm en goudgele kleur.
(Beide restaurants erkennen dat hun frietjes in dezelfde olie worden gebakken als andere vlees- of visproducten.) De frietjes van McDonald's worden echter gemaakt met een smaakstof die gehydrolyseerde melk bevat, een ingrediënt dat niet veganistisch is .
Onze World Famous Fries® worden gemaakt van kwaliteitsaardappelen , waaronder Russet Burbank, Ranger Russet, Umatilla Russet en de Shepody. De leveranciers waarmee we samenwerken schillen, snijden en blancheren de aardappelen eerst. Vervolgens drogen ze, bakken ze gedeeltelijk en vriezen ze de frietjes snel in voor onze restaurants.
Voordat ze worden verpakt, worden de frietjes gedroogd, gedeeltelijk gekookt en snel ingevroren. Hierdoor blijven de kleur en de crunch behouden.
Wat het productieproces betreft, worden de aardappelen eerst naar de fabriek gebracht, waar ze machinaal worden gesneden , geblancheerd, gedeeltelijk gebakken, snel ingevroren en vervolgens naar de individuele restaurants van de franchise worden verzonden.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
Frieten worden gemaakt van aardappelen die in dunne reepjes zijn gesneden, kort zijn gewassen in koud water, gedeeltelijk zijn gedroogd om het vocht aan het oppervlak te verwijderen en vervolgens in plantaardige olie zijn gefrituurd tot ze een lichtgouden kleur hebben .