Wie zijn de erfgenamen bij overlijden van ouders?

Wettelijke erfgenamen
De wet kent vier groepen erfgenamen: Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Wie erft bij overlijden ouders?

Erven gebeurt in een bepaalde volgorde

alle afstammelingen van de erflater: kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, … de ouders van de erflater samen met zijn broer(s) en zuster(s) en/of hun afstammeling(en) alle bloedverwanten in opgaande lijn: ouders, grootouders, overgrootouders…

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Daar zit een volgorde in. De eerste groep zijn je echtgenoot en je kinderen. Heb je die niet, dan je ouders en broers en zussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Wat erft kind bij overlijden ouder?

De legitieme (of legitieme portie) is de minimale waarde waarop een kind volgens de wet recht heeft bij het overlijden van een ouder. Het is een vordering in geld, dus niet een recht op een gedeelte van de nalatenschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Wie heeft er recht op een erfenis?

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er nieuwe regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie zijn mijn ERFGENAMEN?

22 gerelateerde vragen gevonden

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Er is geen testament

Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat gebeurt er met je bankrekening na overlijden?

Een bankrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder meestal geblokkeerd. Vaak kunnen er dan geen betalingen meer gedaan worden. Zoals automatische incasso's en periodieke overboekingen. Houd hier dus rekening mee als je zaken regelt voor de overledene.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Is mijn kind automatisch erfgenaam?

Kinderen (geen) erfgenaam

U bent erfgenaam als u volgens de geboorteakte of door adoptie kind bent van de overledene. Bent u stiefkind, pleegkind of een biologisch kind dat door de overledene is afgestaan of niet is erkend? Dan bent u alleen erfgenaam als de overledene dit in een testament heeft bepaald.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Wat gebeurt er als je ouders overlijden?

Het allereerste dat moet gebeuren, is het overlijden melden aan de huisarts, naasten, uitvaartverzorger en de gemeente waarin je dierbare is overleden. Als je de uitvaart bij ons regelt, doen wij aangifte van overlijden voor jou en regelen de Akte van Overlijden. Zodat jij je kunt richten op de uitvaart.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Wie zijn de wettelijke erfgenamen van een kind?

Je bent als ouder, de erfgenaam van je kind. Tenzij die zelf erfgenamen in de eerste graad had. Dus kinderen of een echtgenoot. Jouw kind moet ook geen testament hebben gemaakt, waarin hij/zij andere erfgenamen aanwees.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Wie moet erfenis afwikkelen?

Bij de afwikkeling en verdeling van een erfenis kunt u te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie is gemachtigd na overlijden?

Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Wie informeert de erfgenamen?

De notaris zal de erfgenamen volgens het testament informeren. Hij zal zijn best doen de erfgenamen op te sporen, maar hoeft niet de wereld af te zoeken naar een onvindbare erfgenaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Van wie is het huis na overlijden?

Wettelijk is vastgelegd wie jouw bezittingen en schulden erft. In de meeste gevallen zijn de erfgenamen de kinderen en de partner gezamenlijk. Bij de partner gaat het om de huwelijkspartner of een partner door een geregistreerd partnerschap. De partner en de kinderen erven ieder een gelijk deel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanoverbeek.nl

Kan je altijd je kindsdeel opeisen?

Kan ik mijn kindsdeel opeisen? Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar als beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Hier zijn overigens uitzonderingen op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Wie wordt automatisch verwittigd bij overlijden?

De burgerlijke stand

Een overlijden moet zo snel mogelijk aangegeven worden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon is overleden. Je kan dit zelf doen of laten regelen door je begrafenisondernemer. De burgerlijke stand zal onder andere het ziekenfonds van de overledene informeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op coronadirect.be

Is er altijd een notaris nodig bij overlijden?

Moet u verplicht naar de notaris wanneer een dierbare overlijdt? Nee, dat hoeft niet. De gang naar de notaris is niet verplicht, maar vaak wel praktisch en zinvol.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtplanning.nl

Hoe wordt een erfenis uitbetaald?

Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Kun je je kind helemaal onterven?

Legitieme portie

U kunt uw kind niet helemaal onterven. Uw kind houdt het recht op een deel van uw erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat gebeurt er met het geld van een overledene?

Bij overlijden gaan het vermogen en de schulden over naar de erfgenamen. Een eigen woning met de daarop rustende hypotheek behoort samen met alle overige bezittingen tot de nalatenschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ing.nl

Hoe lang duurt erfenis na overlijden?

Hoeveel tijd dat is, verschilt sterk per nalatenschap. In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Kan je geld afhalen na overlijden?

Geld van rekening afhalen na overlijden

Let op: u bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regiobank.nl

Welke facturen worden nog betaald na overlijden?

Bepaalde facturen kun je nog betalen vanuit geblokkeerde zichtrekeningen
  • De ziekte- en verzorgingskosten van de overledene.
  • De huur van de woning of het woonzorgcentrum waar de overledene verbleef.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kbc.be

Hoe lang mag een bank je rekening blokkeren bij overlijden?

Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nagelmackers.be

Populaire vragen