Verwarm de oven voor op 180 graden, doe de vis in een ovenschaal en zet deze tien minuten in de oven. De airfryer is ook erg geschikt om gebakken vis mee op te warmen. Verwarm de airfryer voor op 190 graden. Doe de vis 3 tot 4 minuutjes in de airfryer en de vis is heerlijk krokant.
Een lekkerbekje is natuurlijk het lekkerst als u direct na het bakken gaat eten. Maar als dit niet mogelijk is, kunt u het lekkerbekje ook heel gemakkelijk weer opwarmen. ± 5 minuten in een voorverwarmde oven of eventjes kort voorverwarmen in een droge koekenpan. In de magnetron is niet aan te raden.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Oven: Verwarm de oven voor op 220 °C (hete lucht 200 °C). Leg de diepgevroren lekkerbekjes op bakpapier op de bakplaat en plaats ze in het midden van de oven. Laat gedurende 20 minuten bakken. De lekkerbekjes zijn klaar als ze goudbruin gebakken zijn.
Verwarm dit nooit in de magnetron, dit is niet lekker. Dan wordt het helemaal slap ! The magnetron zal de water moleculen in de vis verwarmen, maar daarbij ook de binding van enige vetten en olieen in de structuur van het vis filet zwakker maken.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Het lekkerst zijn de viskoekjes als ze versgebakken en iets afgekoeld zijn. Maar van te voren maken en meenemen naar een brunch kan ook. Dan serveer je ze koud of even opgewarmd in de magnetron.
Gebakken vis gezond? Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.
Ja hoor, als jij de volgende dag een restje van een ovenschotel wilt opwarmen, kan dat gerust, in de oven is de vis uiteindelijk goed doorgegaard. Maar ik zou het niet 3 dagen in de koelkast laten staan en dan opwarmen.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
Lekkerbekje invriezen
Een lekkerbekje kun je natuurlijk ook bewaren in de vriezer. Zoals met bijna alles, kun je een lekkerbekje in de vriezer langer bewaren dan in de koelkast. Dit komt doordat de vriezer veel kouder is en daardoor dus ook minder kans geeft aan schadelijke bacteriën om zich (snel) te vermenigvuldigen.
De gebakken kibbeling is al heerlijk zonder saus, maar kan ook goed gecombineerd worden met cocktail-, ravigotte-, smul- of knoflooksaus. Bereiding: Opwarmen 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Er zitten 304 kilocalorieën in 1 stuk (145 gram) lekkerbek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'lekkerbek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Vroeger werd er dus voornamelijk wijting gebruikt. Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje. Zowel kabeljauw, heek en koolvis, maar ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Vroeger werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw of wijting en kibbeling van kabeljauwwangen. Helaas zijn ze tegenwoordig echter vaker niet dan wel gemaakt van kabeljauw of wijting. Deze vissoorten zijn nu schaars door overbevissing en daarom ook prijzig geworden (kabeljauw komt toch al op ca. 30 euro een kilo).
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Gerechten opwarmen gaat prima in de (hetelucht-)oven. Maar ook het opwarmen in de pan of koekenpan gaat goed. Persoonlijk vind ik stamppot die in de koekenpan is opgewarmd juist lekker doordat er een korstje op ontstaat. Potjes babyvoeding kunnen prima in een pannetje met heet water, au bain marie, opgewarmd worden.
Ja! Gekookte aardappelen kunnen in de magnetron, net als ander voedsel. Ze zullen sneller gaar zijn dan gewone aardappelen omdat ze geen water absorberen zoals rauwe aardappelen doen.
De meeste ovens doen er zo'n 10 tot 15 minuten over voordat ze voorverwarmd zijn maar er zijn uitzonderingen, sommige ovens doen er namelijk 30 (!) minuten over voordat ze verwarmd zijn! In deze minuten verspil je veel energie en dat is natuurlijk zonde.
Aardappels opnieuw bereiden
Gebakken aardappelen kun je goed opwarmen in de magnetron. Aardappelpuree in de magnetron, maar wel om de dertig seconden roeren. Patat kun je heel kort in de pan opbakken met een klein beetje boter.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Ik krijg de vraag eigenlijk nooit, maar wil het toch even gezegd hebben: warm je baksels niet op in de magnetron. Ze worden misschien warm, maar het maakt ze niet lekkerder. Weg knapperig baksel, hallo zacht of zelfs zompig gebakje. Nee hoor, gewoon in de oven opwarmen dus.