Een apostel is één van de twaalf leerlingen van Christus, door hem uitgezonden om de christelijke leer te verkondigen. De twaalf apostelen waren: Petrus, Andreas, Jakobus de Meerdere, Johannes, Filippus, Bartholomeüs, Mattheüs, Thomas, Jakobus de Mindere, diens broer Thaddeüs, Simon, en Judas Iskariot.
Judas Iskariot was in het vroege christendom degene die Jezus heeft 'overgeleverd' of 'uitgeleverd' aan de Romeinse autoriteiten, waarna Jezus gekruisigd werd. Lucas 6:16 noemt hem een "verrader" (προδότης, prodōtès).
Petrus. Petrus heette eigenlijk Simon, maar werd door Jezus de rots (grieks: petros) genoemd waarop hij zijn kerk zou bouwen. Inderdaad, was Petrus de apostel die na Jezus' dood naar Rome trok om het christelijke geloof te verspreiden. Petrus wordt daarom gezien als de 1e paus en werd na zijn dood de hemelbewaarder.
De tientallen discipelen van Jezus werden gekozen om Hem en de Twaalf Apostelen te vergezellen bij de prediking van het Evangelie. Omdat het merendeel van hen Jezus de rug had toegekeerd, werden zij na de Hemelvaart vervangen door anderen. Samen vormden zij het college van de Zeventig Discipelen.
Volgens de Kerkvaders koos Jezus twaalf apostelen omdat Hij zichzelf beschouwde als hoofd van het nieuwe Israël. Het Israël van het Oude Verbond telde twaalf stammen, waarvan de stamvaders de twaalf zonen van Jakob waren (Jakob kreeg de naam Israël: 'Hij die met God gestreden heeft').
Een apostel is één van de twaalf leerlingen van Christus, door hem uitgezonden om de christelijke leer te verkondigen. De twaalf apostelen waren: Petrus, Andreas, Jakobus de Meerdere, Johannes, Filippus, Bartholomeüs, Mattheüs, Thomas, Jakobus de Mindere, diens broer Thaddeüs, Simon, en Judas Iskariot.
In de westerse kunst wordt Johannes vaak afgebeeld als de enige apostel zonder baard. Dat zou wijzen op zijn jonge leeftijd. Als apostel heeft Johannes meestal de gifbeker als martelattribuut. Als evangelist heeft hij het attribuut van de adelaar.
Judas Iskariot was een van de twaalf apostelen. Volgens de evangelist Johannes was hij de penningmeester van het gezelschap rond Jezus. Judas is berucht geworden door zijn verraad van Jezus, wat leidde tot diens kruisdood. De gewezen apostel stierf een eerloze dood.
De Twaalf Apostelen (The Twelve Apostles) is een rij van rotsen aan de zuidkust van Australië in de staat Victoria.
In de meeste Bijbelboeken wordt wel een auteur genoemd. Aan Mozes worden de eerste vijf boeken van de bijbel toegeschreven. Koning Salomo wordt opgevoerd als auteur van het boek Prediker.
De bekendste boeken uit het tweede testament zijn de VIER EVANGELIES: Marcus, Matteüs, Lucas en Johannes. Het woord evangelie betekent: "Blijde Boodschap". Voor alle duidelijkheid: de evangelisten zijn niet de apostelen en zijn ook geen leerlingen van Jezus.
Letterlijk betekent 'apostel' dus: 'iemand die is weggezonden', 'iemand die eropuit is gestuurd' of gewoonweg 'gezondene'. Dat 'apostel' in het Latijn en veel moderne talen onvertaald is gebleven, heeft te maken met de Bijbelse betekenis: Jezus stelde twaalf mannen aan die Hij uitzond om Hem te representeren.
aanhanger, adept, adherent, apostel, belijder, discipel, volgeling.
Judas wisselde Jezus in voor 30 zilverstukken
'Hij ging naar de hogepriesters en tempelwachters en besprak met hen hoe hij Jezus aan hen zou kunnen uitleveren,' schrijft Lucas in hoofdstuk 22:4. Die kans deed zich voor toen Jezus en zijn discipelen op Witte Donderdag de avondmaaltijd gebruikten.
Wat was nu de waarde van 30 zilverlingen? Het is altijd moeilijk om bedragen uit de oudheid om te rekenen naar de moderne tijd. In het dagelijks leven verdiende een arbeider in de eerste eeuw na Christus één à twee drachme per dag, dus betekenden 30 tetradrachmen twee tot vier maanden loon. Een fors bedrag dus.
Judas besloot na het verraad zijn geld bij de leiders op te halen. Uiteindelijk kreeg hij dertig zilverlingen, maar kon niet met het besef leven dat Christus door zijn toedoen de doodstraf kreeg. Judas bracht in paniek het geld terug bij de priesters en pleegde zelfmoord door zichzelf op te hangen.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
De betekenis hiervan is 'verlosser'. In het Engels is Isa vaak een verkorting van de Hebreeuwse naam Izaäk, 'hij moge lachen', of Jesaja, dat 'heil van God' betekent.
Sint-Maria van Magdala is een van de belangrijkste nieuwtestamentische personages. Zij wordt de 'apostel der apostelen' genoemd. In de vroege middeleeuwen werd Maria Magdalena voorgesteld als een constructie van diverse vrouwelijke figuren. In het esoterische christendom neemt zij een belangrijke plaats in.
Volgens de evangelist Lucas was hij 'gevangengezet wegens een oproer dat in de stad had plaatsgevonden en wegens moord' (23:19). Dit is veel professioneler geformuleerd en lijkt eenduidige informatie te verstrekken.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Heeft Jezus wonderen gedaan? In de vier evangeliën worden wonderen aan Jezus toegeschreven. Samen zijn het er ongeveer dertig, de parallellen en de dubbels niet meegerekend.
Marteling en dood
Volgens de legende werd Johannes in Rome bij wijze van marteling in een bad met hete olie gegooid - vandaar dat hij ook wel Sint Jan in de Olie wordt genoemd - wat hij overleefde.
Keizer Titus Flavius Domitianus, die in 96 n. Chr. vermoord werd, verbande in 95 n. Chr. de Heilige Johannes de Evangelist (of Theoloog of Apostel), een van Jezus' apostelen, naar Patmos omdat hij in het Turkse Efeze het in die tijd nog verboden christendom had gepropageerd.
BinnensteBuiten-gezicht Camilla Dreef, Boswachter Tim, actrices Jasmine Sendar, Iris Stenger en Peggy Vrijens en zanger Jannes Heuvelmans vormen onder andere de groep discipelen tijdens de live-uitzending van The Passion 2022 op donderdag 14 april om 20.30 uur op NPO 1.