De uitspraak van Julius Ceasar: 'Veni Vidi Vici' Wie kent hem niet? 'Ik kwam, zag en overwon. ' Zo vatte Julius zijn succes samen als hij terug kwam van het oorlogspad. Anderen vertaalden dat in: 'Veni Vidi Foetsie.
Vēnī, vīdī, vīcī (uitspraak in het klassiek Latijn: [ˈweːniː ˈwiːdiː ˈwiːkiː]; uitspraak in het Kerklatijn: [ˈveni ˈvidi ˈvitʃi]) (Ik kwam, ik zag, ik overwon) is een bekende Latijnse uitspraak van Julius Caesar, die hij deed in het jaar 47 v. Chr.
Zowel oude Romeinse stedelijke woonwijken als Romeinse en Middeleeuwse handelswijken of dorpjes, die meestal buiten de muren van nabijgelegen militaire nederzettingen lagen.
De uitspraak van Julius Ceasar: 'Veni Vidi Vici' Wie kent hem niet? 'Ik kwam, zag en overwon. ' Zo vatte Julius zijn succes samen als hij terug kwam van het oorlogspad. Anderen vertaalden dat in: 'Veni Vidi Foetsie.
Veni is een financieringsinstrument uit het NWO-Talentprogramma (voorheen Vernieuwingsimpuls). Het NWO-Talentprogramma biedt persoonsgebonden financiering aan talentvolle, creatieve onderzoekers. Het financieringsinstrument maakt het mogelijk onderzoek naar eigen keuze te doen.
Overhouden in de betekenis van niets te wensen overlaten. Dit wordt alleen in negatieve vorm gebruikt, namelijk: "het houdt niet over" en dan zeggen we eigenlijk "het kon beter" . "Het houdt niet op" is wat minder gangbaar als gezegde.
een belangrijk verschil is dat in uitdrukking meestal geen wijsheden voorkomen en in een spreekwoord wel, bijv: Mijn wangen vallen eraf! niet zo wijs dit, dus een uitdrukking. Wie in een glazen huis woont moet niet met stenen gooien. klinkt best wijs en wannabe mooi dit, dus een spreekwoord.
d.w.z. iemands have en goed, al wat hij bezit.
Het is een van de beroemdste uitspraken uit de geschiedenis. Julius Caesar, na de Slag bij Zela: “Veni, vidi, vici” (ik kwam, ik zag en ik overwon).
Eenvoudig Latijn was de omgangstaal in het Romeinse Rijk
De teksten die gymnasiumleerlingen onder ogen krijgen, bijvoorbeeld van Cicero en Caesar, zijn typische literaire teksten met een hoogdravende stijl.
Caesar schreef in zijn De Bello Gallico: "Horum omnium fortissimi sunt Belgae" (Van hen allemaal zijn de Belgen de dappersten).
d.w.z. in opschudding, in beweging, in beroering; eig. aan het reppen en roeren, welke werkwoorden beide 'bewegen' beteekenen. Vgl.
Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt 'Een meedelijdende Chyrurgijn [= 'heelmeester'], maeckt stinckende wonden' als oudste variant van het spreekwoord (uit een spreekwoordenboek uit 1550).
Beter éen vogel in de hand dan tien in de lucht, d.i. het zekere is boven het onzekere te verkiezen; eene gedachte, die op soortgelijke wijze al vroeg in onze literatuur wordt uitgedrukt.
Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
Wie A zegt, moet ook B zeggen - Als je ergens mee begint, moet je het ook afmaken.
De kat uit de boom kijken betekent 'afwachten'. Dus: niet meteen reageren, maar eerst goed kijken wat er aan de hand is en op grond daarvan bepalen wat je het best kunt doen of zeggen.
d.w.z. medepraten, medespreken in de eene of andere zaak; eene beschuldiging verzwaren; eig.
Als je op eieren loopt, doe je iets heel voorzichtig. Dat is tenminste de uitdrukking.
d.w.z. eene moeilijke, gevaarlijke onderneming op de juiste manier flink aanpakken; fri. de kou by de hoarnen pakke of it hynsder (paard) by de team (toom) pakke.
NWO-Talentprogramma Vidi is een financieringsinstrument voor ervaren onderzoekers. Het stelt onderzoekers, die al een aantal jaren onderzoek doen op postdocniveau, in staat een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en daartoe zelf één of meer onderzoekers aan te stellen.
Veni-beurs voor drie jonge Wageningse wetenschappers
Veni: biedt pas gepromoveerde onderzoekers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun ideeën verder te ontwikkelen. De subsidie bedraagt maximaal 250 duizend euro.
In de zegswijze 'het schip is met man en muis vergaan', d.w.z. met alles vergaan, alle manschappen zijn vergaan en er is geen muis (alliteratie!)aan ontkomen.
De naam 'Dagelijkse kost' heeft een dubbele betekenis. Ze verwijst enerzijds naar de middagsessie waarbij pot en pan letterlijk op tafel staat om het gezellige, huiselijke en vertrouwelijke karakter mee vorm te geven.