IJsberen zijn de bekendste dieren op de Noordpool. Hun dikke vacht beschermt ze tegen de kou. Andere dieren die op de Noordpool leven, zijn poolvossen, muskusossen, rendieren, sneeuwhazen en lemmingen. De mensen die op de Noordpool wonen, zijn de Inuït (een mooier woord voor eskimo's).
Op de Noordpool wonen wél mensen. De oorspronkelijke bewoners heten Inuït (een mooier woord voor eskimo's). Hun voorouders gingen hier duizenden jaren geleden heen om te jagen. Nu jagen de Inuït nog steeds, maar ze werken ook in de bosbouw of de oliewinning.
IJsberen, poolvossen, muskusossen, rendieren, sneeuwhazen en lemmingen leven alleen op en rond de Noordpool. Terwijl pinguïns en reuzenalbatrossen uitsluitend bij de Zuidpool voorkomen. De zeezoogdieren van beide polen lijken meer op elkaar. Sommige walvissoorten komen zelfs bij beide polen voor.
Sommigen woonden in een iglo. Nu wonen de meeste mensen in een stenen huis. Ze werken in een fabriek. Of bijvoorbeeld in een ijshotel dat helemaal is gemaakt van ijs en sneeuw.
Behalve wetenschappers die tijdelijk op de zuidpool verblijven om onderzoek te doen, kom je er geen mensen tegen. Toch zijn er wel een aantal planten- en diersoorten die zich aan de koude omgeving hebben aangepast.
Er zijn diverse manieren om naar de geografische Noordpool op 90° NB te reizen. Goedkoop zijn Noordpool reizen niet. Heb je minder budget, dan kan je beter kijken naar bijvoorbeeld Lapland reizen.
Elk jaar bezoeken bijna 40.000 reizigers Antarctica. Toch is toerisme naar het zuidpoolgebied omstreden. Tegenstanders wijzen op het gevaar dat schepen aan de grond lopen en dat ze op die manier brandstof in zee bij Antarctica terecht kan komen. Ook dreigen toeristen uitheemse planten in het gebied te introduceren.
Taal. Het Engels is de meest gebruikte voertaal bij internationale expedities.
Zoals je ziet, boven de poolcirkel gaat de zon nooit. Dit zorgt ervoor dat de hoofdstad van de Noordpool Tromsø 24 uur op 24 een echte speeltuin is.
Extreme temperaturen
De laagste temperatuur ooit gemeten in het noordpoolgebied is -67,7 graden Celsius. Deze temperatuur is gemeten in Ojmjakon. Ojmjakon is de koudste plaats van de bewoonde wereld.
Maar wat er in het Noordpoolgebied gebeurt, heeft wereldwijd effect. Zo'n 70 procent van alle zoetwater ter wereld ligt opgeslagen als ijs en sneeuw, grotendeels in onze poolkappen. De Groenlandse ijskap is wel 3 km dik; als die helemaal smelt, dan stijgt de zeespiegel wereldwijd met 2 meter.
De Noordpool, en een groot gebied eromheen, is bedekt met ijs. Dit is echter geen landijs zoals op Antarctica en Groenland, maar zee-ijs. Dit zee-ijs is gemiddeld tussen de 1 en 4 meter dik en bestaat uit bevroren oceaanwater.
In het noordpoolgebied van Siberië, de Verenigde Staten, Canada en Groenland leven langs een 9.000 kilometer lange kuststrook verschillende inheemse bevolkingsgroepen met een gelijksoortige cultuur. Ze staan bekend als de 'Inuit', in de volksmond ook wel 'Eskimo's' genoemd.
Bedreigingen voor de noordpool
Door de opwarming van de aarde smelt het zee-ijs. Dat heeft grote gevolgen voor de mensen en dieren die er leven. Zo is de ijsbeer afhankelijk van zee-ijs om te kunnen jagen.
Robert Peary
Na strijd tussen aanhangers van Cook en die van Peary, was het de laatstgenoemde die erkend werd als de persoon die als eerste de pool bereikte, op 6 april 1909.
Onder het ijs en de sneeuw van Antarctica ligt vaste grond: rotsen. Onder het ijs van de noordpool bevindt zich geen land, maar zeewater. De noordpool is eigenlijk gewoon een stuk drijvend ijs. Op Antarctica leven pinguins.
Op de Zuidpool is het nog kouder dan op de Noordpool. Aan de kust van Antarctica is het gemiddeld zo'n 10 graden Celsius onder nul, maar in het binnenland liggen de gemiddelden onder de 50 graden Celsius. Op de Noordpool is het een stuk warmer, en liggen de gemiddelden eerder in de buurt van 20 graden onder nul.
Seizoenen worden veroorzaakt, doordat de as van de aarde (lijn door noord- en zuidpool) in een hoek van ongeveer 23 graden staat ten opzichte van de cirkel die de aarde om de zon maakt. Door de kanteling van de aarde is het dus ten noorden van de poolcirkel 24 uur licht in de zomer en 24 uur donker in de winter.
IJsberen wonen alleen op de Noordpool
Een poolklimaat hebben we op twee plekken op aarde. Op de Zuidpool is het ook goed fris. Sterker nog, daar is het kouder dan op de Noordpool. En aan voedsel is eveneens geen gebrek: zeehonden zat.
De noordpool is niets anders dan een drijvend stuk ijs. Op dit ijs kun je lopen, want het is gemiddeld drie meter dik. Je moet wel oppassen voor scheuren. Die zitten overal in het ijs.
Het klimaat van het noordpoolgebied wordt gekarakteriseerd door lange, koude winters en korte, koele zomers. Er is grote variatie in het klimaat van het gebied. Sommige delen zijn bedekt door permafrost en bijna alle delen hebben te kampen met lange periodes van sneeuwval en ijs.
Dit zijn Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Noorwegen, Denemarken/Groenland, IJsland, Zweden en Finland. De eerste vijf staten hebben territoriale wateren in de Noordelijke IJszee en zijn daarom Arctische kuststaten. Een deel van het Noordpoolgebied valt daarom binnen de rechtsmacht van de Arctische kuststaten.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
Bent u niet zo sportief dat u per ski's de halve ijskap oversteekt of wilt u niet dagenlang op zee zitten en toch Antarctica zien? Dan biedt de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas de oplossing: drie tot vier keer per jaar bieden zij een vlucht over Antarctica aan voor een beperkt aantal passagiers.