Vettel werd op 14 november 2010 voor het eerst wereldkampioen, op 9 oktober 2011 voor de tweede maal, op 25 november 2012 voor de derde keer en op 27 oktober 2013 voor de vierde maal op rij. Hij werd in 2010 de jongste wereldkampioen Formule 1 ooit.
Max Verstappen heeft veel leeftijdsrecords in de Formule 1 op zijn naam staan, maar niet die van de jongste wereldkampioen ooit. Dat is en blijft de Duitser Sebastian Vettel, die 23 jaar en 134 dagen oud was toen hij in 2010 de eerste van zijn vier wereldtitels veroverde.
De jongste wereldkampioen Formule 1 aller tijden
Niets is echter minder waar: Vettel heeft zijn record weten te behouden en staat met zijn 23 jaar en 134 dagen nog altijd als jongste wereldkampioen Formule 1 ooit te boek.
Als Verstappen in Abu Dhabi wereldkampioen zou worden, is hij 24 jaar, 2 maanden en 12 dagen oud. Daarmee zou de Limburger de vierde plek in nemen in het rijtje van jongste F1-kampioenen.
1e titel: 43 jaar, 10 maanden en 4 dagen oud
De man die al het langst in de lijst staat, is Farina. Farina wist namelijk het allereerste wereldkampioenschap Formule 1 op zijn naam te schrijven, nadat verschillende races tussen 1947 en 1949 nog niet onder de noemer van een kampioenschap vielen.
Op Eerste Pinksterdag, 15 mei 2016, schreef Max Verstappen zijn naam in grote letters in de geschiedenisboeken van de Formule 1, toen hij als jongste coureur ooit de Grote Prijs van Spanje op het Circuit de Catalunya in Barcelona op zijn naam schreef. Het werd een iconisch moment in de Nederlandse sportgeschiedenis.
De kleinste coureur op de Formule 1-grid is met afstand Yuki Tsunoda. De Japanner is elf centimeter korter dan de op een na kortste coureur: Lando Norris. Het zorgt ervoor dat de coureur meteen ook met afstand de minst zware coureur is in de Formule 1. Door zijn lengte weegt hij namelijk maar ongeveer 54 kilogram.
Alex Albon is niet alleen de grootste, maar ook de zwaarste Formule 1-coureur op de grid in 2022. De Britse Thai weegt 74 kilo.
Fernando Alonso is dit jaar de oudste coureur in de Formule 1, nu Kimi Raikkonen een punt achter zijn carrière in de koningsklasse van de autosport heeft gezet.
Max Verstappen woont in het belastingtechnisch aantrekkelijke Monaco. De Red Bull F1-coureur heeft daar een huurappartement, wat naar verluidt 18.000 euro per maand kost. De geschatte waarde van het appartement bedraagt 16 miljoen euro.
De Duitser wil meer tijd met zijn familie doorbrengen. Zijn zorgen over klimaatverandering zijn een andere aanleiding om de sport te verlaten. "Het is niet de hoofdoorzaak, maar het speelde zeker een rol", vertelde Vettel op een persconferentie in Boedapest, waar komend weekend de GP van Hongarije wordt verreden.
Wie voortaan exact hetzelfde loon krijgt, is Max Verstappen. De Nederlander die er in 2021 in slaagde om alsnog de WK-titel op zijn naam te schrijven, ondertekende in maart 2022 een nieuwe contract bij renstal Red Bull Racing, goed voor een salaris van 48,3 miljoen euro/jaar.
Samenvattend, Verstappen behaalde in 2020 11 podiumplaatsen (even veel als in 2018) waarvan twee overwinningen. In alle races die hij beëindigde behaalde hij een podium, behalve tijdens de GP van Turkije waar hij zesde werd.
Verstappen verdient met zijn nieuwe contract een basissalaris van rond de € 25 miljoen euro. Daarnaast ontvangt hij bonussen op basis van zijn prestaties. Het behalen van de wereldtitel in 2021 heeft hem naar verluidt een bonus van acht miljoen euro opgeleverd.
16. Jan Flinterman. De Formule 1-pioniers in Nederland waren Jan Flinterman en Dries van der Lof. Beiden maakten in de Nederlandse Grand Prix van 1952 hun opwachting in de koningsklasse van de autosport.
In 1984 werd hij Nederlands kampioen bij de junioren. Hij bleef succesvol en won in 1989 een groot aantal internationale races en twee Europese titels. Anno 2016 is hij nog steeds actief in de kartsport; bij de begeleiding van karters en bij het team van CRG Holland.
De Nederlander boekte al elf overwinningen, waarvan vijf in de afgelopen vijf races. Hij is hard op weg naar enkele bijzondere F1-records. Max Verstappen is pas 24, maar heeft al wat speciale Formule 1-records op zijn naam staan.
Deze regels gelden voor de maximale ononderbroken rijtijd: De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten. Deze 4,5 uur rijtijd mag ook worden opgeknipt in twee delen.
“Ik start altijd met nummer 44, omdat dit het nummer is dat ik op mijn kart had, toen ik acht jaar oud was. Het was mijn vaders registratienummer; F44. Dus elk jaar is een nieuwe kans om op te staan voor de uitdaging.”
De reden waarom Lewis Hamilton voor een knalgele helm heeft gekozen, is omdat de Brit de fans een handje wil helpen. Op deze manier kunnen de auto's van ploegmaat George Russell en die van Hamilton beter uit elkaar worden gehouden.
In de jaren 70 deden Gijs van Lennep, Roelof Wunderink, Jan Lammers, Boy Haye en Michael Bleekemolen mee aan de race. In 2021 wist Max Verstappen, als eerste Nederlander ooit, de Grand Prix van Nederland te winnen.