Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.
Koffie moet je altijd op een koele, donkere plek te bewaren. De koelkast is echter geen goed idee. Het is namelijk belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
We adviseren daarom om uw vers gebrande koffie te bewaren op een koele, droge en donkere plaats. Zet gemalen koffie ook nooit in de koelkast, de condens in de koelkast tast de oliën aan en daarmee de aroma van de koffie. Zodra de vers gebrande koffie gemalen is, kan je de koffie maximaal 10 á 14 dagen bewaren.
Als je gebrande koffiebonen langer dan een week bewaart, dan kunnen ze in de vriezer. Doe het wel met zorg, want condens kan de smaak negatief beïnvloeden. Doe de bonen daarom in kleine afgemeten porties in een luchtdichte plastic zak. De koffiebonen die je uit de vriezer haalt, moet je niet eerst ontdooien.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is dus ongeveer twee weken. Dit geldt zowel voor de houdbaarheid van koffiebonen als gemalen koffie. Daarna is het niet bedorven, het smaakt alleen anders.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Condens tast de oliën aan en is daarom fataal voor de versheid van koffie.
Voor koffie is dat vaak 2 tot vijf dagen, voor espresso vaak 3 dagen tot een week. Dit is afhankelijk van hoe licht of donker de koffie gebrand is. Donker gebrande koffie ontwikkelt iets sneller dan licht gebrande koffie.
Na het zetten van een pot en het inschenken van een kopje koffie, kun je de restjes in de koelkast bewaren en ben je ongeveer een week veilig. Als je cold brew bewaart, kun je het ook 10-14 dagen in de koelkast laten staan.
Wanneer we eten op de juiste manier bewaren, blijft het langer goed. Op sommige producten staat 'na openen koel en droog bewaren' dan is de beste plek de voorraadkast. Maar naast dat de producten koel en droog moeten staan, kan het vermijden van lucht ervoor zorgen dat ze nog langer houdbaar blijven.
Vacuüm verpakte, gemalen koffie is zeker een jaar na de THT nog bruikbaar, onverpakte bonen enkele maanden. Vaak nog veel langer, dus proef en probeer het vooral zelf: de bederfsnelheid van koffiemelanges kan sterk verschillen.
Bewaar gezette koffie niet langer dan een half uur. Om aroma en smaak zo goed mogelijk te bewaren wordt koffie na het branden snel en goed verpakt. Koffie blijft het lekkerst als je het pak na opening bewaart in een goedsluitende en dus luchtdichte bus.
Koffiebonen verliezen wat van hun lekkere smaak na 3 weken, maar gemalen koffie al na 10 dagen! Ook is koffie van versgemalen bonen doorgaans lekkerder dan gemalen koffie. De smaak is namelijk intenser. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want ze zijn immers net gemalen.
De verpakkingen zijn zo ontworpen dat de koffie zo lang mogelijk zijn smaak behoudt. Verder blijft het voor filterkoffie en koffiepads belangrijk om de koffie te bewaren op een koele en donkere plek, met zo min mogelijk zuurstof en buiten de geur van ander etenswaar.
Laten we beginnen met de vraag of koffie kan gaan schimmelen. Daar kunnen we gelukkig kort over zijn: koffie gaat niet schimmelen zoals een oude boterham of een plak kaas. Koffie van oude bonen maakt je ook niet ziek, ook niet als de bonen over de datum zijn.
Koffie opwarmen? Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken. Een verse pot koffie maken is dan de beste optie.
Een ongeopende verpakking gemalen koffie is jaren houdbaar. De gemalen koffie is, net zoals koffiebonen, vacuüm verpakt. Een geopende verpakking gemalen koffie bewaar je koel en droog. Vanaf het moment dat de verpakking geopend is, kan (een deel van) de koffie zijn smaak en aroma verliezen als je het niet goed bewaart.
Je hebt allerlei dure oplossingen voor het bewaren van koffiecups (in dit geval Nespresso). Maar dit is de goedkoopste en beste oplossing! Ga naar de bouwmarkt en haal kabelstrips / montageprofielen. Bevestig deze met dubbelzijdig tape op het keukenkastje, en voila!!!
Dat hangt van je zetmethode af. Voor een kopje espresso heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig en voor slow coffee (filter) is dat ongeveer 12 gram per kopje (200 ml). Dus je kunt met een kilo koffiebonen ongeveer 125 kopjes espresso of ruim 80 filterkoffies mee zetten.
Oploskoffie
De meningen verschillen over de smaak van deze koffie, maar je kunt het in ieder geval nog jaren achtereen bewaren. Als je oploskoffie op een droge, donkere plek bewaart is er niks aan de hand. De beste manier om het te bewaren is in een koffiebus. Koffiebonen kun je een stuk minder lang bewaren.
Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
Je kunt koffiebonen het beste in de originele verpakking bewaren (mits het een ventiel heeft) of een opbergdoos met een ventiel. Het is belangrijk dat je de koffiebonen op een donkere plek bewaard; bijvoorbeeld in een keukenkastje.