Mahmud van Ghazni (Ghazni in het huidige Afghanistan; 969-1030), een Perzische vorst, stamvader der Ghazvanid, is waarschijnlijk de eerste drager van de titel sultan geweest.
Mehmet VI 'Vahideddin' (Istanboel, 14 januari 1861 - San Remo, 16 mei 1926) volgde in 1918 zijn broer Mehmet V op als 36e en tevens laatste sultan van het Ottomaanse Rijk.
Sultan Moulay Ismail van Marokko is volgens Guinness World Records de wereldrecordhouder kinderen krijgen. Hij zou minstens 1171 kinderen hebben gehad, met dank aan zijn vier echtgenotes en een harem van 500 vrouwen.
De officiële naam van het land is eigenlijk Sultanaat Oman, wat inhoudt dat het Arabische land een absolute monarchie is met aan het hoofd daarvan een sultan. Die sultan heet Qaboos bin Said Al Said en in dit artikel kom je meer over deze belangrijke man te weten.
Het Ottomaanse Rijk begon met een Turkse stam in Centraal-Azië. Vanwege de Mongoolse invasie in de 13e eeuw vluchtte stamhoofd Ertugrul met zijn 400 ruiters westwaarts, waar hij trouw zwoer aan de sultan van Rüm in het huidige Turkije. Als beloning kreeg hij een klein emiraatje aan de grens met het Oost-Romeinse Rijk.
De Turken uit Turkije maken voornamelijk deel uit van de Oghuz-Turken (Ottomanen, Seltsjoeken, Turkmenen). Oghuz is de noemer voor verscheidene westerse Turkse groepen die rond de 10e eeuw gezamenlijk naar het westen trokken.
De Turkse nomadische volkeren leefden in dit gebied samen met andere etnische groepen Altaïsche, Oeraalse en Indo-Europese volkeren. Turkse volkeren maakten waarschijnlijk een belangrijk deel uit van alle vroege Centraal- en Noord-Aziatische nomadische multi-etnische confederaties zoals de Xiongnu en de Hunnen.
Het Ottomaanse of Osmaanse Rijk (Osmaans: دَوْلَتِ عَلِيّهٔ عُثمَانِیّه, Devlet-i 'Aliyye-i Osmaniyye, Turks: Osmanlı İmparatorluğu) was een islamitisch rijk dat bestond van 1299 tot 1922.
De vrouw of moeder van een sultan wordt sultane genoemd. Een vrouwelijke sultan wordt een sultana genoemd.
Zelfstandig naamwoord
(adel) een hoge rang binnen de moslimadel (een kalief staat nog hoger op de ladder) en komt overeen met prins, koning of keizer, al wordt de titel gewoonlijk niet vertaald.
In Nederland mag een donor maximaal 25 kinderen verwekken bij maximaal 12 vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat er bij 25 of minder kinderen per donor geen verhoogde kans is op relaties tussen bloedverwanten. In verschillende klinieken bleek die norm in 2017 flink zijn te overschreden.
Sultan Moulay Ismail van Marokko (1634-1727) is volgens Guinness World Records de wereldrecordhouder kinderen krijgen. Hij zou er minstens 1171 kinderen hebben gehad, met dank aan zijn 4 echtgenotes en een harem van 500 vrouwen.
Een harem (Arabisch: حريم , ḥarīm, "afzonderen of verbieden") is een afgesloten en bewaakte woonruimte in een serail of huis, waarin de vrouwen - echtgenote(s) en eventuele concubine(s) - van een heerser of vorst wonen.
Turkije bestond vroeger uit het schiereiland Anatolië (het huidige Aziatische deel van Turkije) en Thracië (het huidige Europese deel van Turkije). In Turkije hebben verschillende volken, zoals de Byzantijnen, de Seltsjoeken en de Ottomanen geleefd, waardoor het land een rijke cultuurhistorie en oude tradities heeft.
Sultan Süleyman (1494-1566) stond aan de wieg van een Turkse Gouden Eeuw. Zijn buitenlandse veroveringen gingen hand in hand met schitterende nieuwe moskeeën en een tolerante wetgeving. Zelfs zijn Europese vijanden moesten erkennen dat Süleyman een buitengewoon heerser was.
Het Osmaans of Ottomaans-Turks was een variant van het Turks die in het Ottomaanse Rijk werd gebruikt. De taal was vooral voor administratief en literair gebruik en bevatte veel leenwoorden uit het Perzisch, dat op zijn beurt weer veel uit het Arabisch heeft overgenomen.
Een sultan is niet als een koning die een koninkrijk heeft, maar een sultan regeert of heerst over een sultanaat, dit houdt in dat hij over een bepaald gebied heerst / regeert. Je zou denken dat sultans niet meer van deze tijd zijn, maar toch zijn er in de landen Indonesië, Maleisië, Brunei en Oman nog steeds sultans.
De kraton van Yogyakarta is het paleis van de sultans in het centrum van de oude stad Yogya.
De keffiyeh werd voordien bijna alleen gedragen op het platteland, door zowel boeren als ook de bedoeïenen. De keffiyeh zorgde dat de drager herkenbaar was als een man van een lagere status tegenover de dragers van een fez, een rond hoedje uit het Ottomaanse Rijk.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is.
De Turken onderwierpen de rebellen met grote wreedheid en drongen door tot Midden-Griekenland. De duizenden Griekse slachtoffers maakten dat Griekenland bijval kreeg van Engeland, Rusland, Frankrijk en Pruisen. De Turken werden verdreven en in 1830 werd de onafhankelijkheid van Griekenland officieel erkend.
De republiek Turkije bestaat pas sinds 1923. Daarvoor is het gebied waar nu Turkije ligt onderdeel van het grote Ottomaanse Rijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sluit het Ottomaanse Rijk zich aan bij de centrale mogendheden, waar ook het Duitse Rijk en Oostenrijk-Hongarije bij horen.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Migratie naar Nederland
Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije. Vele duizenden jonge mannen werden geworven voor werk in Nederlandse bedrijven.