De huurder is verplicht om de aanvraag voor een bankwaarborg in te dienen bij de financiële instelling waar hij zijn rekening heeft en waar zijn beroeps- of vervangingsinkomsten worden gestort. De financiële instelling kan de waarborg niet weigeren omwille van de kredietwaardigheid van de huurder.
Je kan de waarborg op een aparte rekening op jouw naam betalen. De verhuurder heeft recht op het bedrag als jij je huurplichten niet naleeft, maar je behoudt het recht op de interesten. Bij de bank kan je een standaardformulier krijgen, dat bewijst dat het geld op een aparte, geblokkeerde rekening staat.
Een geblokkeerde rekening is een rekening op naam van de huurder waarop de huurwaarborg gestort wordt. Het is een 'geblokkeerde' rekening: alleen als de verhuurder én de huurder daarvoor hun uitdrukkelijke toestemming geven, wordt het geld op de rekening gedeblokkeerd.
Om de onder de huurwaarborg geblokkeerde middelen vrij te geven, moet u een vrijgaveformulier overleggen dat is ondertekend door beide partijen bij het huurcontract: de verhuurder en de huurder. De huurwaarborg kan alleen worden vrijgegeven en vrijgegeven door de huurder met instemming van de verhuurder.
Daarvoor is een ideale oplossing bedacht: de bankwaarborg. Dit is een oplossing die speciaal door de overheid bedacht is. De bank mag dan voor maximaal drie maanden huur op een rekening van de huurder zetten. De huurder betaalt de huurwaarborglening vervolgens weer af aan de kredietverstrekker.
Wie het moeilijk heeft om de huurwaarborg te betalen, kan een huurwaarborglening aanvragen. Dit kan bij het Vlaams Woningfonds en kan zowel digitaal als schriftelijk.
Het OCMW geeft een schriftelijke garantie in uw plaats. Binnen de 18 maanden zorgt het OCMW voor de betaling van de huurwaarborg. Het OCMW staat schriftelijk borg voor u. Het OCMW betaalt dan nog geen huurwaarborg aan de verhuurder, maar doet dit als u weggaat uit de woning.
De verhuurder heeft tot 1 jaar na het einde van de huurovereenkomst recht op de huurwaarborg, ingeval van schade of huurachterstand. Daarna kan hij dat niet meer vragen.
Voor de contracten aangegaan sinds 1 januari 2019 is er een duidelijke regeling voorzien in artikel 37 §3 in fine van het woninghuurdecreet: "De rechtsvordering van de verhuurder tot vrijgave van de huurwaarborg in zijn voordeel verjaart door verloop van één jaar nadat de huurovereenkomst is beëindigd."
Als de woning in goede staat wordt afgeleverd, moet de huurwaarborg wettelijk gezien binnen 2 maanden na het einde van het huurcontract teruggestort worden. Daarvoor heeft de bank de handtekeningen van beide partijen nodig.
Ben ik verplicht om drie maanden huur als waarborg te geven aan de verhuurder? Ook al is huurwaarborg geen wettelijke verplichting, de meeste verhuurders eisen er wel een.
Stortingen op of overschrijvingen naar geblokkeerde rekeningen blijven mogelijk. Betalingen ingevoerd vóór het overlijden met uitvoering op een latere datum worden ook nog uitgevoerd. De betaalkaarten op naam van de overledene worden geschrapt. Die op naam van de langstlevende partner blijven bruikbaar.
U kunt vragen dat de ouders van uw huurder of een vriend zich borg stellen, bv. als het gaat om een woninghuur of de huur van een studentenkamer. Bij de huur door een vennootschap kunt u vragen dat een aandeelhouder of zaakvoerder zich persoonlijk borg stelt. Iemand extra die u mogelijk kan betalen.
Waarborgsom niet verplicht
De verhuurder is niet verplicht een waarborgsom te vragen. Betaal een waarborgsom altijd per bank of getekende kwitantie, zodat u het bestaan ervan kunt bewijzen.
Ja, de verhuurder mag een waarborgsom (ook wel borg genoemd) vragen. De waarborgsom mag maximaal drie maanden kale huur zijn. Dat heeft de rechter bepaald.
De wet verplicht niet dat de verhuurder een huurwaarborg vraagt. De meeste verhuurders vragen wel een huurwaarborg. Zo heeft hij een garantie dat hij niet met lege handen achterblijft als zijn huurder de huurverplichtingen niet nakomt. Er zijn 4 mogelijkheden om de huurwaarborg te betalen.
Bij een huurovereenkomst van korte duur (huurovereenkomst van maximum 3 jaar) is er geen mogelijkheid om eenzijdig vroegtijdig te beëindigen. Hier bent u dus sowieso aangewezen op een onderling akkoord met de verhuurder.
Dit mag uw huurbaas u wél vragen
Een huisbaas mag uw naam vragen, uw huidige adres, geboortedatum en of u wettelijk samenwoont of getrouwd bent. Het is dus toegestaan dat hij uw identiteitskaart controleert. Ook mag hij van de voorzijde een kopie maken. Daarnaast verwacht de verhuurder dat u hem op tijd betaalt.
Voor zowel sociale – als vrijesector huurwoningen heeft dit impact gehad en in 2022 verandert er nog veel meer. De jaarlijkse huurverhoging is van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022 bevroren. Dit betekent dat verhuurders de huurprijzen in die tijd niet kunnen verhogen, dit eindigt op 1 juli 2022.
De Huurwaarborg van Korfine is veilig, makkelijk én snel. Je vult samen met de verhuurder een vestigingsformulier in, je ondertekent het en bezorgt het ons samen met een identiteitsbewijs en schrijft het bedrag dat je overeenkwam met de verhuurder over op onze rekening.
OCMW betaalt binnen 5 werkdagen na ondertekening 50% van de huurachterstal aan de verhuurder met een maximum van 1.316 euro (vanaf 01/01/2022). Voor het saldo wordt een afbetalingsregeling opgenomen. De huurder aanvaardt de begeleiding door het OCMW.
Om een huurwaarborg vrij te maken, dient u langs te gaan in een Belfius-kantoor, waar een document tot vrijgave kan worden ingevuld en ondertekend door alle partijen (huurder en verhuurder).
Gezinnen met een heel laag inkomen die al 4 jaar of langer wachten op een sociale woning en een private huurwoning huren met een huurcontract, kunnen in aanmerking komen voor een maandelijkse huurpremie.