Het is dus geen wonder dat veel katten in hun leven ooit een toxoplasmose-infectie doormaken. De kat is de enige eindgastheer van Toxoplasma gondii, alleen in kattendarmen kan deze parasiet zich voortplanten en oöcysten uitscheiden.
Toxoplasmose komt, net als alle andere infecties met coccidia, vooral voor bij jonge dieren (in dit geval de kat). Ongeveer 60% van de eenjarige katten in Nederland heeft Toxoplasmose gehad. De meeste katten zijn na een eenmalige besmetting levenslang immuun. De meeste katten worden niet ziek van Toxoplasmose.
Hoe stellen we de diagnose? Met bloedonderzoek kunnen antistoffen tegen Toxoplasma worden aangetoond. Bij aanwezigheid van antistoffen weten we alleen dat de kat ergens in zijn leven Toxoplasma heeft opgelopen. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen of de symptomen door Toxoplasma worden veroorzaakt.
Een gezonde persoon kan ongemerkt een infectie doormaken. De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen.
De oorzaak van toxoplasmose is de parasiet Toxoplasma gondii. Deze toxoplasmaparasieten komen vooral voor in de uitwerpselen van katten. Je kunt de ziekte dus oplopen wanneer je hiermee in contact komt, bijvoorbeeld bij het verschonen van de kattenbak.
Symptomen van kattenkrabziekte bij de kat
Koorts. Vergrote lymfeklieren. Tandvleesontsteking. Ontstekingen in het oog.
Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.
De helft van de zwangere vrouwen heeft al toxoplasmose gehad voor ze zwanger werd. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Ze kunnen geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. 50% van de zwangere vrouwen kan de ziekte nog oplopen tijdens de zwangerschap.
Je huisdier kan nog zo schoon zijn, toch kan hij ziektekiemen of bacteriën bij zich dragen die gevaarlijk zijn voor een pasgeboren baby. Als je kindje in contact is geweest met je huisdier, gebruik dan een babydoekje om hem schoon te maken.
Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.
Toxoplasmose voorkomen
Vermijd rauw vlees en rauwe groenten: Verhit het voedsel voldoende. Vooraf invriezen tot -20°C volstaat ook. Pas op met barbecue, rosbief, gemarineerd en gerookt vlees.
De jonge of volwassen kat kan via de neus (inademing) of het maagdarmkanaal (ingestie) geïnfecteerd worden. Het virus zit in alle uitscheidingsproducten van de kat (speeksel, braaksel, traanvocht, ontlasting). Ook kan de kat besmet worden door indirect contact.
Toxoplasmose voorkomen
Dit kan je doen om toxoplasmose te voorkomen en blootstelling aan de T gondii parasiet te vermijden, zeker als je een kat hebt: Vermijd het verschonen van de kattenbak (of gebruik handschoenen)
Tuinieren en kattenbakken
Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees. Vrijwel alle diersoorten en de mens kunnen besmet raken. Maar alleen in katachtigen kan de parasiet een soort eitjes vormen.
Over hormonen gesproken: als je zwanger bent, verandert je hormonale huishouding zoveel, dat je lichaamsgeur ook licht verandert. Jijzelf of de mensen in je omgeving zullen daar meestal niets van merken, maar je hond en kat wél.
Draag dus altijd handschoenen en was achteraf goed je handen. Laat iemand anders dagelijks de kattenbak verschonen: Het was toch al een rotklusje, maar om contact met kattenpoep te voorkomen kun je beter niet zelf de kattenbak verschonen.
Toxoplasmose wordt soms ook 'kattenziekte' genoemd omdat katten de enige dieren zijn die de volwassen vorm van de microbe in zich dragen. De meeste mensen die toxoplasmose doormaken, voelen dit niet. Je kan je eventueel wel wat grieperig voelen, met lichte koorts, vermoeidheid, spierpijn en gezwollen klieren.
De ziekte kan enkele weken of maanden duren. Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen bij een besmetting met Toxoplasma gondii, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen. Bij zwangere vrouwen kan het erg gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.
Kattenkrabziekte, ook wel Bartonella henselae-infectie genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie: Bartonella henselae. Mensen kunnen besmet worden met B. henselae via een krab of een beet van een kat.
Spoel de wond goed schoon met lauw, stromend water van de kraan of ander drinkbaar water. Als er geen water bij de hand is, mag je ook een niet-kleurend, waterig ontsmettingsmiddel gebruiken. Droog de omgeving van de wond met een schone doek. Dek de wond af met een steriel kompres, een snelverband of een schone doek.
Toxoplasmose is een voedselinfectie die veroorzaakt wordt door de microbe Toxoplasma gondii. Het is een ziekte die je kan oplopen door het eten van rauw of onvoldoende gaar vlees, door het eten van ongewassen rauwe groenten en fruit en door contact met aarde, besmet met kattenuitwerpselen.
Als je al toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor en kan een besmetting geen kwaad. Maar als je tijdens de zwangerschap voor de eerste keer besmet raakt, kan dat grote gevolgen hebben. De parasiet kan immers overgedragen worden op de foetus en kan ernstige afwijkingen veroorzaken.
De kattenbak is goed te reinigen met heet water en afwasmiddel. Zorg dat je de bak en onderdelen altijd weer goed afspoelt. Het gebruik van schoonmaakmiddelen wordt hierbij afgeraden omdat sommige middelen giftig voor je kat kunnen zijn. Let hier altijd goed op.
Als je dier een bacteriële infectie in de blaas heeft, kan de urine meteen al naar ammoniak ruiken. En oude urine raakt vanzelf besmet met bacteriën die de ureum omzetten in ammoniak. Ook andere geuren zijn mogelijk. Een rottingslucht ontstaat bij veel eiwit in de vorm van bloed of etter in de urine.