Je kunt je planten zeker te veel voeding geven en dat kan schadelijk zijn. Een overdosis aan plantenvoeding kan de wortels van je plant namelijk beschadigen. Geef daarom nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat, en geef zeker geen extra dosis als je het een keer bent vergeten.
Wanneer voeding geven
Dit moet je alleen doen tijdens de groeiperiode van een plant, wanneer de plant ook daadwerkelijk meer voedingstoffen nodig heeft om te groeien. De groeiperiode is vaak van maart tot oktober. Vaak is één keer per week voeding geven ruimschoots voldoende.
één keer in de week plantenvoeding doseren zonder te prutsen met maatbekertjes. De planten groeien op de plantenvoeding allemaal erg goed. Zowel de snelgroeiende planten die de lucht in schieten als de trager groeiende rode planten.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Afhankelijk van hoeveel planten en licht je in je aquarium hebt, voeg je wekelijks, meermaals per week of dagelijks aquariumbemesting toe. Wat voor jou het gemakkelijkste werkt dus.
Daardoor moet de populatie “goede” bacteriën eerst weer opgebouwd worden. De witte waas in het aquarium is eigenlijk een explosie van bacteriën. Gelukkig is dit niet schadelijk en op te lossen door snel groeiende aquariumplanten zoals Waterpest, Cabomba Valisneria of Hoornblad te plaatsen en die hard te laten groeien.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Een plant die te veel water heeft gekregen, herken je onder andere aan de gele bladeren of als de bladeren juist bruin uitslaan. In deze gevallen is het heel verstandig om te kijken hoe het staat met de vochtigheid. Een ongelukkige plant wil je natuurlijk niet. Kijk of de wortels zijn beschadigd door wortelrot.
7 Verpot, potver
Als een plant z'n wortels door afvoergaatjes onderin de pot aan het duwen is, is 'ie dus op zoek naar nieuwe en meer voedingsstoffen. Wanneer de plant die niet kan vinden, kan de groei verminderen en als op den duur er meer wortels dan grond in een pot zit, dan is dat niet zo goed voor die plant.
Vloeibare voeding
Bij vloeibare plantenvoeding hoef je alleen maar de juiste hoeveelheid in het dopje te gieten, en vervolgens te mengen met het gietwater. Volg hierbij steeds de instructies op de verpakking en geef bij twijfel minder dan de aangegeven hoeveelheid. Te veel voeding kan je plant beschadigen.
Dit is aangepaste vloeibare voeding voor kamerplanten. Het is heel gemakkelijk te mengen met het water in de gieter. Gebruik vijf tot tien milliliter vloeibare mest per liter water en geef zo alle kamerplanten tijdens de groeiperiode – van maart tot september – één keer per week een beetje extra voeding.
Geef kamerplanten gedurende de groeiperiode voeding. Dit is van maart tot oktober. Als de kamerplant net is aangeschaft of is verpot dan kan je het beste 2 maanden wachten met bemesten, omdat er genoeg voedingstoffen in de verse substraat zitten.
Planten hebben niet alleen water, zonlicht en lieve woordjes nodig, maar ook de juiste voeding. Voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei van je kamerplanten. Als je kiest voor een universele meststof, geef je je planten alle nodige stoffen voor een optimale conditie.
Te veel / te weinig water
Bruine vlekken op het blad wijzen meestal op een tekort aan water. Zijn de bruine plekken erg donker? Dan heeft je plant juist te veel water gehad.
Bij een overschot of een te kort, laat de plant vaak bruin blad of puntjes zien. Staat je plant voor het raam, dan kan het ook nog eens zo zijn dat je plant is verbrand door een overschot aan direct zonlicht. Verplaats de kamerplant dan op een lichte plek, waar er geen direct zonlicht op komt.
Type, formaat, leeftijd en gezondheid van je plant zijn allemaal van belang. Als vuistregel kun je aanhouden om je plant 5-10% van de capaciteit van zijn pot in water te geven. Er zijn meerdere manieren om te weten of het al tijd is om water te geven. Je zou bijvoorbeeld een vochtigheidsmeter gebruiken.
Het blad verbrandt bij te veel direct zonlicht. Delen van het blad worden geel en bruin of ze verdrogen. De oplossing voor dit probleem is zorgen voor meer schaduw. Zet de plant verder van het raam af, of creëer schaduw door het rolluik te laten zakken.
Te veel water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De gele bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten. Of hang een gebruikt theezakje in een gieter. Ook de theebladeren uit het zakje kun je in de potgrond stoppen als mest.
Kamerplant bemesten
Gebruik vijf tot tien milliliter vloeibare mest per liter water en geef zo alle kamerplanten tijdens de groeiperiode – van maart tot september – één keer per week een beetje extra voeding.
Plantenvoeding is heel belangrijk voor de groei van je planten. Maar in de winter staat de groei vaak helemaal stil. Geef je dan toch plantenvoeding, dan kan het zijn dat er te veel mineralen in de grond komen en dat de wortels daardoor beschadigen. In de herfst en de winter hoef je je planten dus niet bij te voeren.