Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Bij de tweedehandsverkoop van een voertuig is het verplicht om dat voertuig te laten keuren. Die tweedehandskeuring moet gebeuren vóór het voertuig wordt ingeschreven op naam van de nieuwe eigenaar.
Om te Samenvatten, is de verkoop van uw auto zonder technische keuring illegaal, tenzij de auto wordt verkocht aan een professioneel in het automobiel aankopen, een autodealer of een autohandelaar die de technische controle voor zijn rekening neemt alvorens de tweedehands auto aan een particulier te verkopen.
Technische controle: je moet je auto laten keuren voor verkoop. Als je auto technisch in orde is, ontvang je een 'Aanvraag tot inschrijving van een voertuig', ofwel het roze formulier. Dat is twee maanden geldig. Je moet met andere woorden je auto binnen de twee maanden verkopen, anders moet je opnieuw naar de keuring.
Als je een nieuwe wagen hebt, hoef je de eerste 4 jaar niet naar de controle. Daarna ontvang je om het jaar een oproep tot keuring. Als je je auto wil verkopen, moet je een technische keuring voor verkoop of tweedehandskeuring laten uitvoeren. De kostprijs van deze keuring bedraagt € 59,10.
Kan ik ook namens iemand anders een auto verkopen (machtiging)? Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
Als een voertuig al eens gekeurd werd, kan de politie het keuringsbewijs opvragen.
Aangezien de APK wettelijk verplicht is, is rijden zonder APK een overtreding van de wet. Als u in die situatie schade oploopt aan uw auto, is deze niet verzekerd.
Tijdens de keuring voor verkoop dien je de volgende documenten voor te leggen: Het laatste inschrijvingsbewijs van het voertuig (deel 'voertuig' én deel 'thuis') Het laatste keuringsbewijs van het voertuig (indien van toepassing)
Voor zover het voertuig geen administratieve of technische gebreken vertoont wordt een document 'visuele keuring van het voertuig' afgeleverd met een geldigheidsduur van 1 jaar te rekenen vanaf de datum van de laatste volledige keuring. Hiernaast wordt op het vorig keuringsbewijs een manuele stempel aangebracht.
Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Mag iemand anders mijn voertuig voorrijden voor de periodieke/tweedehandskeuring? Ja. Wie het voertuig voorrijdt, is van geen enkel belang. Wel dienen alle originele boorddocumenten van het voertuig voorgelegd te worden.
Voertuigen kunnen voor een tweedehandskeuring (keuring voor verkoop) uitsluitend op afspraak (online 24/24) voorgereden worden. Dagelijks worden bijkomende afspraken open gezet om op korte termijn (binnen 3 werkdagen) een afspraak te kunnen maken. Telefonisch kunnen geen bijkomende afspraken gemaakt worden.
Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK? Je hebt twee maanden de tijd nadat jouw APK is verlopen om jouw voertuig APK te laten keuren. Dit betekent echter niet dat je die tijd rond kunt blijven rijden met jouw voertuig. Het rondrijden met een verlopen APK is namelijk strafbaar.
Je mag volgens dit artikel met jouw voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum stilstaan op de openbare weg. Let op: je mag er dus niet mee rijden!
Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK? Als je 2 maanden na het verstrijken van je APK-datum je auto nog steeds niet hebt laten keuren, krijg je automatisch een boete van de RDW. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Zet na elke APK afspraak even een reminder in je agenda voor de volgende verplichte keuring.
Het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en/of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Als u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs, kan de straf oplopen.
een geldboete van 80 tot 80.000 euro; of één van deze straffen alleen.
Wat moet je meenemen naar een APK keuring? Alleen de auto. Het belangrijkste identificatiemiddel is het chassisnummer in combinatie met de kentekenplaat.
Bij een autoverzekering kun je altijd maar één hoofdbestuurder opgeven. Dit is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Dit is vaak de verzekeringsnemer, maar kan ook jouw partner zijn. Het is dus niet mogelijk om de autoverzekering op twee namen te zetten.
Als u uw voertuig verkoopt, moet u zorgen dat de koper het kentekenbewijs op zijn naam laat zetten. Dit heet overschrijven.
Vul het roze formulier 'Aanvraag tot inschrijving van een voertuig' in. Dat formulier kunt u krijgen bij de firma die het voertuig levert, de verzekeringsmaatschappij die de burgerlijke aansprakelijkheid dekt, een keuringscentrum of de DIV.