Het gebruik van Pepperspray is slechts geoorloofd: a. om een persoon aan te houden ten aanzien van wie redelijkerwijs mag worden aangenomen dat hij een voor onmiddellijk gebruik gereed zijnd wapen bij zich heeft en dit tegen een persoon zal gebruiken.
Een politieagent beschikt de volgende geweldsmiddelen een dienstpistool, pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en vanaf 1 januari 2022 ook een stroomstootwapen.
Deze Ambtsinstructie is aangepast aan de hedendaagse tijd en verduidelijkt. Zo worden er bijvoorbeeld nadere regels ingevoerd voor het gebruik van de wapenstok. Voor 1 juli 2022 golden alleen de regels uit de Politiewet maar per 1 juli gelden dus ook de regels uit de Ambtsinstructie.
De politie heeft in Nederland het zogeheten geweldsmonopolie, wat inhoudt dat de politie in het kader van zijn taak soms geweld mág of zelfs moét toepassen. Dat mag natuurlijk niet zomaar, het toepassen van geweld is gebonden aan regels en voorwaarden. Die staan beschreven in de Politiewet en in de Ambtsinstructie.
De ambtsinstructie beschrijft in welke situaties de politie een geweldsmiddel mag inzetten. Wij vergeleken de oude en de nieuwe ambtsinstructie, waarbij we keken naar het vuurwapen, het stroomstootwapen, rubberkogels en de politiehond.
Een ambtenaar van politie die is aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, is bevoegd tot het vorderen van inzage van een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht van personen, voor zover dat redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitvoering van de politietaak.
Schieten op de benen of de romp
Dat kan alleen wanneer een agent zelf of een ander persoon in levensgevaar is, of bij de aanhouding van iemand die verdacht wordt van een ernstig feit. Volgens de politie is een agent daarbij getraind om op de benen van de verdachte te schieten.
Voor welk delict kan een agent vervolgd worden in de nieuwe wetgeving? In het Wetboek van Strafrecht staat per 1 juli 2022 een apart delict voor opsporingsambtenaren die schuldig zijn aan het schenden van de geweldsinstructie. De straffen lopen op tot maximaal 3 jaar.
Veiligheidsfouillering. De veiligheidsfouillering van art. 7 Politiewet biedt opsporingsambtenaren de bevoegdheid om voor hun eigen veiligheid. De politie mag de veiligheidsfouillering alleen toepassen wanneer dit noodzakelijk is ter afwending van dreigend gevaar.
Proces melden van geweld
De boa e-mailt de i8-versie in Word, de schriftelijke melding, naar de hovj en tevens in cc aan de betreffende direct toezichthouder buitengewoon opsporingsambtenaren van de eenheid.
'Nepagent'? Een politieagent in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren, maar wel als u erom vraagt. Als een agent 'in burger' vertelt dat hij van de politie is, moet hij wél uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen.
hij die opzettelijk iemand die schuldig is aan of verdachte is van enig misdrijf, verbergt of hem behulpzaam is in het ontkomen aan de nasporing van of aanhouding door de ambtenaren van de justitie of politie; 2°.
De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
Straf verboden wapenbezit
Zo worden voor het in bezit hebben van pepperspray of een imitatiewapen aanzienlijk lagere straffen opgelegd dan voor het in bezit hebben van een vuurwapen. De maximumstraffen bij illegaal wapenbezit en wapenhandel: Voorhanden hebben van stiletto: 9 maanden gevangenisstraf of €4.500 boete.
In 2017 onderzochten wetenschappers van de Universiteit van California 5131 personen die pepperspray over zich heen kregen. 67 van hen liepen permanent letsel op, zoals blindheid, blijvende hersenschade, het functioneel verlies of zelfs de amputatie van een ledemaat en psychiatrische klachten.
Soms wordt mensen verzocht zich te laten fouilleren voordat ze ergens naar binnen mogen. Men is niet verplicht dit toe te staan, maar bij weigering kan wel de toegang ontzegd worden.
Het doel van deze fouillering is geen inbeslagneming, maar slechts het vaststellen van iemands identiteit. Elke opsporingsambtenaar mag dit doen, maar als hij dit doet in de openbaarheid moet hij hier wel een proces-verbaal van opmaken.
Een in de hoogte afgevuurde kogel die niets op zijn weg tegenkomt, remt af door de wrijving met de lucht, waarna hij door de zwaartekracht weer naar de aarde wordt getrokken en valt. Een 9 mm-kogel zoeft bij het afvuren met een snelheid van ongeveer 1.260km/uur door de lucht.
Zijn straf: een gevangenisstraf van vier maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 10 maanden (voor een misdrijf). Verder nog één maand hechtenis, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van drie maanden en een geldboete van € 250,- (voor overtredingen).
In de afwezigheid van luchtweerstand kan je die maximale hoogte makkelijk vinden uit de wet van behoud van energie. Voor een startsnelheid van 300 m/s kom je dan uit op een kleine 4.6 kilometer. Die kogel zal terug naar beneden vallen en kan daar inderdaad iemand verwonden, zelfs dodelijk.
Strenge regels rond bevoegdheid
Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.
Als bestuurder mag het alcoholgehalte in uw adem niet hoger zijn dan 220Ugl (= microgram per liter), omgerekend 0,5 promille. Dat zijn ongeveer twee glazen. Dit geldt voor bestuurders van ALLE vervoersmiddelen. Voor beginnende bestuurders geldt een alcohollimiet van 88 Ugl, omgerekend 0,2 promille.
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Dus als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.