Regels die van toepassing zijn tijdens een strafschop: Het moet voor de scheidsrechter en voor de Keeper duidelijk zijn wie de strafschop gaat nemen.Als een strafschop over moet worden genomen mag ook een andere speler deze nemen.
Een strafschop staat beter bekend als een penalty: een schot op het doel van de tegenstander, zonder dat je wordt belet door andere spelers dan de keeper. Een strafschop krijg je als de tegenpartij binnen het eigen strafschopgebied een overtreding begaat, waarvoor buiten het gebied een vrije schop gegeven zou worden.
Bij sommige wedstrijden van het knock-outsysteem wordt bij een gelijkspel (als zowel de eerste twee helften als de twee verlengingen onbeslist zijn) de wedstrijd beslist door een strafschoppenserie, ook wel strafschoppenreeks of penaltyserie genoemd.
De Tsjechische amateurclubs SK Batov en FC Frystak hebben het afgelopen weekend een nieuw record gevestigd in een strafschoppenserie. Pas na 52 pogingen op doel vanaf de stip kon er een winnaar worden aangewezen. Van de 52 schoten verdwenen er 41 in het doel.
Spelers die in minder dan 200 miliseconden reageerden, scoorden slechts in 57% van de gevallen. Bij spelers die meer dan 1 seconde de tijd namen, raakt de bal in 80% van de gevallen de netten.
Penalty telt pas als gemist als de bal stilligt
Om even terug te komen op de vraag over het tijdslimiet. Nee, er is geen tijdslimiet aan het nemen van een strafschop. Volgens de officiële regels is een penalty pas 'klaar' als de bal helemaal stil ligt. Dat was in het geval van de pingel tegen de lat niet het geval.
Bij een strafschop moet de keeper officieel op de doellijn staan, maar die regel werd nauwelijks gehandhaafd. Tot een recente aanscherping, die de strafschop flink zal veranderen – ten nadele van de doelman.
Toelichting De schouder maakt geen deel uit van de arm bij het bepalen van hands. Het is daarom een deel van het lichaam waarmee een geldig doelpunt kan worden gescoord en daarom moet dit worden meegenomen in het beoordelen van buitenspel.
In elk strafschopgebied is een strafschopstip aangebracht op een afstand van 11 meter van het midden van de doellijn even ver van beide doelpalen. Buiten het strafschopgebied is een cirkelboog aangebracht met een straal van 9.15 meter, gemeten vanaf het midden van de strafschopstip.
Op de eigen helft kan een speler namelijk nooit buitenspel staan. Als de bal uit het veld is geweest kan een speler eveneens geen buitenspel staan. Dit geld bij een inworp, een hoekschop, maar ook bij een keepersuittrap vanaf de grond. In buitenspelpositie staan is niet tegen de regels.
De penalties van Ronaldo Dit zijn alle benutte strafschoppen van Cristiano Ronaldo Klik hier Ronaldo voert de lijst met meeste strafschoppen dus aan met 114 gescoorde pingels. Daarmee staat de Portugees een straatlengte voor op de rest van de ranglijst.
Tegenstanders dienen buiten het strafschopgebied (en op 9.15 meter van de bal) te blijven tot de bal in het spel is (deze regel geldt vanaf Onder 13 t/m senioren).
Een strafschop, penalty, elfmeter of pingel is een strafmaatregel die tijdens een voetbalwedstrijd kan worden getroffen door de scheidsrechter. Uit een strafschop kan rechtstreeks worden gescoord. Behalve als straf worden strafschoppen ook toegepast om een gelijkspel te beslissen: de strafschoppenserie.
Penalty voor Feyenoord in de laatste minuut! PSV leek zondagavond op weg om het verschil met koploper Ajax te verkleinen tot 2 punten, maar toen was daar in de allerlaatste minuut een penalty. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük legde de bal op 11 meter na een schot van Jens Toornstra tegen de arm van Mauro Junior.
De buitenspelregel is, samen met een groot deel van de andere regels in het voetbal, in 1848 op papier gezet in Cambridge. Volgens deze regels moest een aanvaller meer dan drie spelers voor zich hebben om een uit de richting van zijn eigen doel komende bal te mogen spelen.
Een keeper kan ook hands maken, hoewel hij nog in het strafschopgebied staat. Dit kan wanneer hij de hand met de bal buiten het strafschopgebied heeft (buiten de lijn) en met zijn voeten nog in het strafschopsgebied staat. Deze overtreding wordt maar zelden door de scheidsrechter gezien.
Een doelman, doelverdediger of keeper (vrouwelijk doelvrouw, doelverdedigster of keepster) is bij voetbal een speler die moet voorkomen dat de bal in het eigen doel terechtkomt. Een voetbalelftal heeft altijd één doelman in het veld staan.
De juiste snelheid is op basis van die cijfers 212 kilometer per uur, wat nog altijd onvoorstelbaar snel is. Zeker als je nagaat dat Roberto Carlos en Ronald Koeman op hun best rond de 120 kilometer per uur kwamen. Ter vergelijking: PSV-kanon Alex kwam bij zijn rake vrije trap tegen Excelsior tot 110 km/u.
– Wanneer de keeper de bal langer dan 6 seconden in zijn/haar handen heeft, dan krijgt de tegenpartij een vrijetrap op de plek waar dit gebeurde. – Bij een achterbal moet de uittrap binnen het 5 metergebied genomen worden.
Hoe moet ik keepen? – Met de rechter knuppel kan je een hoek kiezen om te duiken en met de linker knuppel kan je heen en weer lopen.
Om een gechipte penalty te maken of Panenka, het doel is hetzelfde. Wanneer je je schot krachtiger maakt, houd je L1 op PlayStation of LB op Xbox vast om te proberen de bal over de keeper te krijgen. Een goede panenka zal in het midden van het doel mikken.
Bij een Panenka strafschop doe je alsof je de bal hard in een hoek gaat schieten. Vervolgens stift je de bal zachtjes door het midden. De keeper heeft dan vaak al een hoek gekozen waardoor de bal door jouw lobje in de goal verdwijnt. Een risicovolle maar o zo mooie manier van het nemen van een penalty.
Vanuit de beweging duiken
Dus er wordt een bal op het doel afgevuurd en de keeper zet de duik in vanaf de plek waar die staat. Op deze manier kun je zeker een bal pakken maar zodra de bal goed in de hoek is geschoten heb je waarschijnlijk niet genoeg bereik. Daarom is het aan te raden om te duiken vanuit beweging.