Van de
Het Amazoneregenwoud in Zuid-Amerika is het grootste regenwoud op aarde.
De grootste tropische regenwouden zijn het Amazoneregenwoud in het Amazonebekken, de Congolese regenwouden in Centraal-Afrika en de regenwouden in Indonesië.
De Amazone in Zuid-Amerika is het grootste regenwoud ter wereld. Met zeven miljoen vierkante kilometer is het bijna net zo groot als Australië!
Het Amazonewoud is 5,5 miljoen vierkante kilometer groot, dat is ruim 130 keer Nederland. Maar in de afgelopen twee jaar is er ruim 13.000 vierkante kilometer bos gekapt.
Het Amazonegebied, met zijn weelderige tropische regenwoud en ongeëvenaarde biodiversiteit, is wereldwijd bekend. De omvang van het regenwoud is haast onvoorstelbaar: het is zo groot dat Nederland er gemakkelijk 100 keer in past.
Het immense gebied strekt zich uit over de landen Peru, Bolivia, Venezuela, Colombia en Ecuador. Verreweg het grootste deel van dit bassin ligt echter in het hart van Brazilië. Een gebied van vier en een half miljoen vierkante kilometer.
DE AMAZONE IN ZUID-AMERIKA IS HET GROOTSTE REGENWOUD TER WERELD. MET ZEVEN MILJOEN VIERKANTE KILOMETER IS HET BIJNA NET ZO GROOT ALS AUSTRALIË!
Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië. In Europa zijn oerwouden zeldzaam.
De jungle, het oerwoud en de rimboe; het betekent eigenlijk allemaal hetzelfde. We hebben het hier over het tropisch regenwoud. Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos.
Suriname is voor ongeveer 90% (14.8 miljoen ha) bedekt met bos.
Populaire tropische landen om op vakantie of op reis te gaan zijn o.a. Panama, Costa Rica, Brazilië, Indonesië, Thailand, Australië en Maleisië.
Brazilië herbergt het grootste tropische regenwoud ter wereld. Het Amazonewoud is wat heet een primair woud. Het huisvest 50% van de wereldwijde biodiversiteit, 20 miljoen mensen en 20% van alle zoet water op aarde.
Taman Negara wordt ook wel als het oudste regenwoud van de wereld beschouwd en betekent letterlijk vertaald 'Nationaal Park'. Het is een uitgestrekt natuurgebied dat nog in zijn oorspronkelijke staat verkeerd en dat maakt het heel bijzonder.
Precies tegenover de Victoria watervallen in Zimbabwe ligt het kleinste tropische regenwoud ter wereld. Het is amper 2 kilometer lang en slechts een paar honderd meter breed. Daar waar het opspattende water van de grote watervallen neerdaalt regent het dus continu.
Taman Negara is het oudste regenwoud ter wereld, en een uniek nationaal park in Maleisië. Het is een primair regenwoud, en bestaat vooral uit modderige rivieren, gigantische bomen, grotten en watervallen. Taman Negara is één van de beste plekken in Maleisië voor een échte jungle ervaring.
De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra).
Dit is de tijger. De koning van de jungle. De tijger is de grootste katachtige ter wereld. Een tijgermannetje kan, zonder zijn staart mee te rekenen, meer dan 3 meter lang en 300 kilo zwaar worden.
Tijgers zijn de grootste en zwaarste katachtigen van de planeet. Vanwege zijn gespierde lichaam, scherpe tanden en levensgevaarlijke klauwen wordt hij vaak gezien als de koning van de jungle.
Populaire jungle bestemmingen per continent
Midden-Amerika (Costa Rica, Panama, Nicaragua...), Zuid-Amerika (Brazilië, Peru, Ecuador), Azië (Thailand, Laos, Nepal, Indonesië, Maleisië...) en Afrika (Kameroen, Oeganda...).
Met ruim dertig miljoen(!) vierkante kilometer is Afrika het op een na grootste continent op aarde. Van de grootste woestijn ter wereld tot weelderige jungle en van de immense savanne tot uitgestrekte stranden, dit continent heeft het allemaal.
Het grootste tropische regenwoud van Afrika ligt in het stroomgebied van de Kongo. Dit is het op een na grootste regenwoud ter wereld. In het noorden gaat het woud geleidelijk over in de Saharawoestijn, die langzaam aan terrein wint.
Pirahã is de natuurlijke taal die wordt gesproken door de Pirahã, oorspronkelijke bewoners van het Amazoneregenwoud in Brazilië, die langs de Maici, een zijrivier van de Amazone, leven.
Waar de naam Amazone vandaan komt, is niet helemaal zeker, maar het Perzisch zou de bron kunnen zijn. De bron van amazone zou verband kunnen houden met de woorden voor 'sterke vrouw' of met het woord voor 'oorlog'. Maar de bekendste Amazonen zijn de vrouwelijke krijgers uit de Griekse mythologie.
Francisco de Orellana Samen met Francisco Pizarro nam hij deel aan de verovering van Peru. In 1541 slaagt hij erin de volledige Amazone door te varen. Deze op één na langste rivier ter wereld heeft een totale lengte van ongeveer 6530 kilometer.