De keuring is een verplichting voor de eigenaar (of verhuurder). Voor de keuring moet u een beroep doen op een erkende technicus: voor centrale stooktoestellen op gas: een 'erkende technicus gasvormige brandstof' (overzichtslijst van de erkende 'technici gasvormige brandstof'(PDF bestand opent in nieuw venster))
CO-certificaat verplicht
Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde bedrijven installatie, onderhoud en reparatie uitvoeren aan cv-ketel, geiser, gashaard, gaskachel en rookgasafvoer: de 'gasketelwet'. Servicemonteurs van die bedrijven moeten een bewijs van vakmanschap hebben.
De certificerende instantie controleert jaarlijks of het bedrijf en de medewerkers nog aan de eisen voldoen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de Gasketelwet.
Wat is de prijs voor de keuring van een CV-ketel? Gemiddeld bedraagt de prijs voor de keuring van een CV-ketel 125 euro. Dan heb je ook onmiddellijk een keuringsattest te pakken. Voor een prijs op maat vraag je uiteraard best een offerte aan.
Wanneer u toch stookt met een ketel die niet goed werkt, niet veilig is of niet tijdig werd gekeurd, dan wordt dat beschouwd als een milieumisdrijf.U kunt daarvoor een proces-verbaal krijgen, eventueel gekoppeld aan andere maatregelen.
Verplicht.Wat niet wettelijk verplicht is, is het onderhoud zelf. Je bepaalt zelf óf je dit wilt doen en hoe vaak. Een CV onderhoudsabonnement kost bij ons maar 105 euro per jaar.
Nieuwe ketels dienen ééns per twee jaar onderhouden te worden vanwege de schonere verbranding in het toestel. Vanaf een leeftijd van 8 jaar, of wanneer er toegenomen vervuiling waar is genomen door de monteur, wordt een jaarlijkse servicebeurt geadviseerd om een langere levensduur van de ketel te kunnen behalen.
Onderhoud ketel op gas: tweejaarlijks verplicht
De verwarmingsketel of condensatieketel op gas moet je een tweejaarlijks onderhoud geven. Een erkend verwarmingstechnicus 'gasvormige brandstof' voert het onderhoud van de centrale verwarming uit en kost je tussen de € 100 en € 170 (excl.btw).
Cv-ketel onderhoud verplicht voor de garantie
De garantie van de ketel is een belangrijke reden voor cv-ketel onderhoud. Cv-ketel fabrikanten schrijven voor hoe vaak de cv-ketel onderhouden moet worden. Dit kan jaarlijks of eens in de twee á drie jaar zijn.
Op de website www.vakmanschapco.nl is een online zelftoets waarmee monteurs -op vrijwillige basis- een eerste indicatie kunnen krijgen van hun vakbekwaamheid. Alle monteurs moeten zowel een theorie- als een praktijkexamen afleggen. Monteurs die niet voldoende vakbekwaam zijn, moeten zich laten bijscholen.
Voor de keuring moet u een beroep doen op een erkende technicus: voor centrale stooktoestellen op gas: een 'erkende technicus gasvormige brandstof' (overzichtslijst van de erkende 'technici gasvormige brandstof'(PDF bestand opent in nieuw venster))
Hebt u een gloednieuwe gasaansluiting en -installatie of breidt u uw bestaande voorzieningen uit?Dan is een gascontrole verplicht.
Een erkend installateur is aangesloten bij een van de brancheverenigingen. Voorbeelden van brancheverenigingen zijn Sterkin en Uneto-VNI. Zoek op internet op 'erkend installateur'.
Soms krijgen specialisten de vraag of een rookgasafvoer wel vervangen moet worden als er een nieuwe cv-ketel geplaatst wordt. Het antwoord is ja!Dat moet zeker. De gemiddelde levensduur is gelijk aan een cv-ketel, ongeveer 15 jaar.
Wat is de Gasketelwet? De Gasketelwet bepaalt dat er vanaf 1 april 2023 alleen nog maar CO-gecertificeerde installatiebedrijven met gekwalificeerd personeel mogen gaan werken met gasverbrandingstoestellen.
CV ketel schoonmaken
In principe mag u thuis alleen maar de mantel van de verwarmingsinstallatie schoonmaken met een vochtige doek. Het beste is om hiervoor alleen gebruik te maken van schoon water, een eventueel standaard reinigingsmiddel is ook toegestaan.
De wet is heel duidelijk: je bent wel degelijk verplicht om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Dat mag bovendien uitsluitend gebeuren door een erkend technicus. Voor centrale stooktoestellen op gas (aardgas, butaan of propaan) eist de wetgever een tweejaarlijkse controle.
Bent u benieuwd naar de levensduur van uw cv-ketel? Bij ASN Installaties voorzien we u graag van uitgebreid advies. Een cv-ketel gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Het is verstandig om uw cv-ketel na deze periode te vervangen, omdat het apparaat dan niet meer het optimale rendement behaalt.
Vanaf 1 april 2023 behoren praktisch alle cv-monteurs en gasinstallatiebedrijven in Nederland te beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO en een CO-certificering. Ga in 9 stappen naar de CO-certificering. Begin met het CO-certificeringtraject. Check of uw werkzaamheden vallen onder de CO-certificering.
Let op, je bent als gebruiker van het stooktoestel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Bij huurwoningen moet de huurder de keuring van de gasketel laten uitvoeren. Er bestaan natuurlijk ook uitzonderingen waarbij het huurcontract zegt dat de eigenaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van de gasketel.
Wat doen we tijdens cv-ketel onderhoud? Tijdens een cv-ketel onderhoudsbeurt wordt de cv-ketel nagekeken, schoongemaakt en opnieuw ingesteld door één van onze monteurs. Wij voeren het onderhoud volgens fabrieksvoorschriften. Kleine defecten of onderdelen die aan vervanging toe zijn, worden direct aangepakt.
Kleine huurherstellingskosten zijn voor de huurder. Als uit het onderhoud blijkt dat er grotere kosten gemaakt moeten worden om de ketel reglementair te krijgen of zelfs te vervangen, dan is dat voor rekening van de verhuurder.
Onderhoud cv-ketel op gas
De wet maakt een verschil tussen centrale verwarming op gas en op vloeibare en vaste brandstoffen. Als je verwarmt met aardgas, butaan of propaan, en je ketel heeft een vermogen van minstens 20 kW, dan is een tweejaarlijkse controle verplicht.
De verwachte levensduur van een cv-ketel is volgens de meeste fabrikanten uit onze test ongeveer 15 jaar. Met goed onderhoud is dat zeker te halen. Dat blijkt ook uit het consumentenonderzoek dat wij deden.
Hoe lang gaat een cv-ketel mee
Gemiddeld genomen gaat een moderne cv-ketel tegenwoordig 12 tot 15 jaar mee. Uit onderzoek van de consumentenbond bleek dat minder dan 10% korter dan 10 jaar meegaat. Van alle ondervraagden ging bij ongeveer 50% de cv-ketel 15 jaar of langer mee.