Een grijs kenteken is dus in principe alleen van toepassing op ondernemers. Het maakt hierbij niet uit of je de bestelwagen met grijs kenteken privé houdt, of als zakelijk vermogen aanmerkt. De overheid wil je namelijk als ondernemer een voordeel bieden.
Een grijs kenteken auto moet voor de Nederlandse wet aan een aantal eisen en maten voldoen. Daardoor is er meestal maar plek voor 2 personen.
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja! Je mag privé rijden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
Om een grijs kenteken te krijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je bent zzp'er of ondernemer met een btw-nummer; De bestelauto staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon; Van alle zakelijke kilometers die je rijdt, rijd je minimaal 10% in deze bestelauto.
De belangrijkste twee voordelen zijn: Je betaalt minder wegenbelasting. Je betaalt geen BPM (Belasting op Personenauto's en Motorvoertuigen) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsbus.
Hoeveel lager de wegenbelasting is, hangt af van de gewichtsklasse van de auto, je woonplaats en het type brandstof. In sommige gevallen kun je zelfs een vrijstelling krijgen op de wegenbelasting. Als je een bestelbus hebt van 30 jaar of ouder bijvoorbeeld, of als je een elektrisch aangedreven auto hebt.
Let op: een bus met dubbele cabine moet wél aan een aantal harde eisen voldoen om als grijs kenteken geregistreerd te worden. Denk hierbij aan het beschikken over: een gesloten laadruimte of open laadbak. maximaal één extra rij zitplaatsen.
De bijtellingsregels voor auto's op grijs kenteken zijn in principe gelijk aan de bijtellingsregels voor andere auto's. Dus als zzp'er met een auto op grijs kenteken krijg je te maken met fiscale bijtelling als je je bestelauto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt.
Bijtelling afkopen is alleen mogelijk als je een bestelauto hebt die door meerdere werknemers gebruikt wordt. Als je als zzp'er geen rittenregistratie wilt bijhouden, kun je overwegen een verklaring 'Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' in te vullen.
Als u als particulier een bus koopt, koopt u de bus met een grijs kenteken. U krijgt een geel kenteken (een ander kenteken dus) als de bus wordt gekeurd naar kampeerauto. Op dat moment dient u ook de BPM te betalen. Laat u de bus niet om keuren, maar blijft u gewoon grijs rijden met een camper interieur, dan mag dat.
Hoe een bestelauto verzekeren particulier werkt
Als je geen eigen zaak hebt, dan gebruik je je bestelwagen uitsluitend particulier en kun je hem ook particulier verzekeren. Als (zelfstandig) ondernemer rijd je zakelijke ritten. Deze zijn niet gedekt als je een particuliere bestelautoverzekering afsluit.
Een bedrijfsauto kopen als particulier is mogelijk. Er zijn dan een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Is de bedrijfsauto jonger dan vijf jaar, dan geldt een naheffing van de aanschafbelasting (BPM) voor de verkoper. Die zul je vaak terugzien in een hogere verkoopprijs.
Een grijs kenteken is niet letterlijk een grijs kenteken. Het nummerbord is gewoon geel, net als alle andere. Een grijs kenteken herken je aan de eerste letter op het nummerbord. Dit is altijd een B of een V.
De RAM 1500 is samen met andere Amerikaans pick-ups óók als dubbel cabine goed gekeurd als grijs kenteken.
De Belastingdienst kan de rittenregistratie op verschillende manieren controleren. Namelijk steekproefsgewijs, via een controle op standaard afwijkingen of door het scannen van kentekens.
Een rittenregistratie is niet verplicht, mits u de Belastingdienst ergens van wilt overtuigen. Bijvoorbeeld dat u minder dan 500 privékilometer per jaar in uw zakelijke auto rijdt en dus geen bijtelling hoeft te betalen.
Een voorbeeld: voor een lichte bestelauto in de gewichtsklasse 1.151 tot 1.250 kilo, die op diesel rijdt, betaal je als ondernemer 75 euro per kwartaal. Voor diezelfde bestelauto betaal je als particulier 245 euro per kwartaal. Het verschil tussen een grijs en geel kenteken is voor je bankrekening dus erg interessant!
Werkgever verhuurt auto voor privéritten aan werknemer
De situaties zijn: Een auto van de zaak die tegen marktconforme huurtarieven wordt verhuurd aan de werknemer waarbij er een sluitende kilometeradministratie wordt bijgehouden, is toegestaan.
Een auto met een 'grijs kenteken' is na 5 jaar BPM vrij. Je kunt deze auto als particulier kopen zónder dat er BPM nog verwerkt wordt in de aanschafprijs. De auto blijft overigens 'grijs' en wordt niet ineens 'geel'. Aan de auto verandert technisch niks en blijft bij de RDW gewoon geregistreerd als Bedrijfswagen.
Het standaard bijtellingspercentage in 2021 is 22%. Om bijtelling te berekenen hanteer je de volgende rekensom: Oorspronkelijke catalogusprijs + BTW + BPM X 0,22. Let wel, dit is de bruto bijtelling van de bedrijfsauto.
Fiscale voordelen
De Nederlandse overheid voert voor ieder type bedrijfswagen een eigen regelgeving. Pick-ups staan te boek als een 'bestelauto met open laadbak'. De overgebleven laadruimte moet tenminste tweemaal de lengte van de cabine bedragen.
Lichte bedrijfsauto's (tot 3500 kg) V. Zware bedrijfsauto's (boven 3500 kg) B.
De Volkswagen Caddy voldoet vrijwel altijd aan alle technische wensen voor een compacte bestelwagen. Daarom staat hij bovenaan bij de top 5 compacte bestelwagens 2022. Bovendien zijn de technische hoogstandjes van de veiligheidssystemen ongekend, ook al zijn ze niet allemaal standaard.
De bestelauto is voornamelijk ingericht voor het vervoer van goederen. De laadruimte moet een vaste, vlakke laadvloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte. In de laadruimte mogen geen zitplaatsen aanwezig zijn. De toegestane maximummassa is maximaal 3.500 kilo.