Het EX-A document wordt voor meerdere doeleinden opgesteld. Dit uitvoerdocument heeft de douane nodig om de zending voor export te kunnen verwerken en goed te keuren. Pas wanneer de goederen zijn goedgekeurd door de douane, mag de export daadwerkelijk plaatsvinden.
Een uitvoeraangifte is een (digitaal) document dat je nodig hebt voor de Douane, wanneer jouw goederen het vrije verkeer van de Europese Unie (EU) verlaten. Een uitvoeraangifte staat ook bekend als douaneaangifte, exportaangifte, uitvoerdocument, douanedocument, export declaration, EX-A of EU-A.
Met het EX-A document, ofwel de uitvoeraangifte van de douane, kunt u bewijzen dat de goederen de EU hebben verlaten. Het is een bewijs van uitvoer, de Confirmation of Exit. Met dit bewijs toont u aan dat u terecht 0% btw heeft gefactureerd.
Wanneer je gaat exporteren, naar een land buiten de EU (Europese Unie), dan heb je voor de Douane een uitvoeraangifte nodig, ook wel douaneaangifte, exportaangifte, uitvoerdocument of EX-A genoemd. Een uitvoeraangifte wordt altijd vóór vertrek van de zending ingediend.
Een IM-A document is een invoerdocument. IM staat dan ook voor 'import'. Wanneer goederen van buiten de EU op een locatie binnen de EU arriveren, dan is er sprake van invoer als het de bedoeling is dat deze goederen binnen de EU blijven. In dit geval is het noodzakelijk om een invoerdocumentatie op te maken.
Een belangrijke eis is dat uiterlijk 150 dagen na de datum van vrijgave voor uitvoer moet zijn aangetoond dat de goederen het douanegebied van de Unie hebben verlaten. Als het douanekantoor van uitvoer na 150 dagen geen informatie over het uitgaan heeft ontvangen, kan dit kantoor de aangifte ten uitvoer ongeldig maken.
Als je producten uit het buitenland importeert heb je importdocumenten nodig. Bij importzendingen uit andere EU-landen is een transportdocument met factuur en paklijst vaak voldoende. Voor zendingen uit niet-EU-landen gelden vaak aanvullende documenten.
Het uitvoergeleidedocument (uitvoergeleidedocument) is het schriftelijke bewijs dat de uitvoer van bepaalde goederen is toegestaan. U kunt de goederen die op het document staan dus exporteren vanuit de Europese Unie.
Wanneer je zelf of via je douanepartner, de exportdocumenten hebt opgemaakt heb je van de Douane een Confirmation of Exit gekregen toen de goederen daadwerkelijk werden uitgevoerd. Die Confirmation of Exit is het document dat je als bewijs moet kunnen overhandigen.
De accijnsgoederen waarover de accijns nog niet is betaald (schorsing van de accijns), moet u binnen de Europese Unie vervoeren onder begeleiding van een elektronisch administratief document (e-AD). Dit document wordt door de verzender van de goederen gemaakt via het Excise Movement and Control System (EMCS).
Een douane-expediteur draagt zorg voor alle douaneformaliteiten bij de in- en uitvoer van goederen van/naar buiten de EU in opdracht van de verlader (verzender van de goederen).
U kunt zelf aangifte doen, of dat laten doen door een vertegenwoordiger. Wilt u zélf aangifte doen? Dan moet u eerst een zogenoemde 'Registratie elektronisch berichtenverkeer' aanvragen. Dat doet u bij de Nationale Helpdesk Douane: 088 - 156 66 55.
Uitvoeraangifte doen bij de Douane
Goederen exporteren naar derde landen? Dan moet je digitaal uitvoeraangifte doen bij de Douane in het aangiftesysteem (AGS). De Douane maakt vervolgens een risicoanalyse en voert eventueel extra controles uit. Zodra de goederen worden vrijgegeven, mogen ze vertrekken.
Wederuitvoer kan worden gedefinieerd als het brengen van niet-Uniegoederen buiten het douanegebied van de Unie.
Bij het vervoer over zee verliezen goederen de douanestatus Uniegoederen. Voor Uniegoederen naar bijvoorbeeld Cyprus, Malta of de Canarische Eilanden, heeft u een herkomstdocument T2L of T2LF nodig om in het land van bestemming de douanestatus van Uniegoederen aan te tonen.
Als goederen geïmporteerd worden uit derde landen en bestemd zijn voor gebruik binnen de EU moet er een invoeraangifte gedaan worden. Door middel van een invoeraangifte geef je goederen aan bij de douane, dit gebeurd met het elektronische aangiftesysteem (AGS).
Als je goederen exporteert naar landen buiten de EU heb je regelmatig exportdocumenten nodig. Zoals een Certificaat van Oorsprong, EUR. 1, EUR-MED of factuurverklaring, legalisatie van een handtekening of ATA-carnet. Deze exportdocumenten vraag je aan bij KVK en hebben elk een ander doel.
Het zijn geen verplichte documenten, ook zonder EUR. 1 en EUR-MED kun je goederen importeren en exporteren. Je vraagt ze alleen aan voor producten die van preferentiële oorsprong zijn en waarbij je korting op invoerrechten krijgt.
Dit is een identificatienummer dat uw bedrijf eenmalig moet aanvragen bij de Douane, zodat u daar bekend bent. Nadat u een douaneaangifte heeft gedaan, krijgt u van hen een uniek nummer (bijv. Movement Reference Number (MRN)) voor de ingediende zending terug.
Uitvoer kan worden omschreven als het brengen van communautaire goederen buiten de EU. Onder wederuitvoer wordt verstaan: 'het verlaten van niet-communautaire goederen uit het grondgebied van de Gemeenschap (EU)'.
Om een Duitse auto op je naam over te laten schrijven moet je kunnen aantonen dat je daadwerkelijk in de desbetreffende gemeente staat ingeschreven. Je ontvangt een formulier als je je als bewoner inschrijft bij de gemeente. Vanaf het moment van inschrijving ga je gemeente belastingen betalen.
Het duurt hierna over het algemeen vijf tot zeven werkdagen voordat het kentekenbewijs wordt afgegeven door de RDW. U ontvangt altijd de laatste cijfer / letter combinatie uit de dan geldende kentekenreeks bij het importeren van een auto (tenzij het een herinvoer betreft).
Douanedocumenten. Het Douane aangifte document wordt gebruikt om goederen ter invoer of ten uitvoer aan te geven. Dit document is verplicht en noodzakelijk voor elke goederen zending van en naar landen buiten de EU.
Niet-Uniegoederen die bestemd zijn om op de markt van de Unie te worden gebracht, voor consumptie of gebruik, worden geplaatst onder de regeling in het vrije verkeer brengen. Het in het vrije verkeer brengen omvat: de inning van verschuldigde invoerrechten.
Wederuitvoer is een douanebestemming die alleen aan niet-communautaire goederen kan worden gegeven. De wederuitvoer kan plaatsvinden als aan de douane is kennisgegeven dat de niet-communautaire goederen weer buiten de Europese Unie gebracht zullen worden of nadat een aangifte tot wederuitvoer is gedaan.