Je kunt iemand aanwijzen als begunstigde in de rol die die persoon vervult zoals "echtgenoot van de verzekeringnemer" of "kinderen van de verzekerde". Op het moment dat de verzekering tot uitkering komt krijgt diegene die op dat moment die rol vervult de uitkering.
Begunstiging wijzigen van je levensverzekering. Als verzekeringnemer mag je zelf bepalen wie de begunstigden zijn van je verzekering. De begunstigde is de persoon die bij overlijden van de verzekerde de uitkering ontvangt.
De verzekerde is de degene van wie je het leven verzekert. Als de verzekerde overlijdt, tijdens de looptijd van de verzekering, keert de verzekeraar uit. Daarom is voor het afsluiten van de verzekering de gezondheid van de verzekerde van belang.
Het is heel goed mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering op het leven van iemand anders dan uzelf of uw partner af te sluiten. U betaalt dan de premie en krijgt ook de uitkering als de verzekerde (uw partner of een ander) overlijdt.
Degene die de uitvaartverzekering afsluit, ofwel de verzekeringnemer, mag de begunstigde aanwijzen. Deze persoon ontvangt het geld op zijn/haar rekening als de verzekeringnemer komt te overlijden. In de meeste gevallen wordt de partner of de kinderen aangewezen, maar dit is niet verplicht.
De begunstigde is degene aan wie iets ten goede komt. Het begrip wordt juridisch heel veel gebruikt. Bij een schenking is de begunstigde de ontvanger van de schenking. Bij een uitkering van een verzekering is dat degene die de uitkering ontvangt.
Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen die te maken hebben met het leven van een verzekerde; Binnen deze groep vallen onder meer uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, maar ook bijvoorbeeld lijfrente- of kapitaalverzekeringen.
Wanneer iemand is overleden en een overlijdensrisicoverzekering had, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de begunstigde. De begunstigde is degene die op de polis staat genoteerd als degene die na uw overlijden het verzekerd bedrag uitgekeerd krijgt.
De hoogte van de uitkering bij jouw overlijdensrisicoverzekering, bestaat uit de waarde die in de verzekering zit. Wanneer je bijvoorbeeld het bedrag van 180.000 euro hebt laten verzekeren, keert de verzekeraar dit exacte bedrag uit. Je kan dus zelf het verzekerde bedrag vaststellen.
Die gebeurtenis hangt af van het leven of de dood van één of meer personen. Wij noemen u, degene die de verzekering afsluit, de verzekeringnemer. De persoon van wiens leven uw verzekering afhankelijk is, noemen wij de verzekerde. Het bedrag dat wij uitkeren, noemen wij het verzekerde bedrag.
Als je samen een overlijdensrisicoverzekering afsluit, kun je kiezen voor kruislings verzekeren of voor premiesplitsing. Daarmee kun je in sommige gevallen voorkomen dat de begunstigde erfbelasting moet betalen over de uiteindelijke uitkering.
De gevolgen van geen overlijdensrisicoverzekering zijn vooral voor de nabestaanden. Wanneer je niet verzekerd bent voor het risico om te overlijden en je overlijdt plotseling, dan kunnen zij in vervelende financiële problemen terecht komen.
Je hebt niet altijd een overlijdensrisicoverzekering nodig. Bijvoorbeeld omdat je alleen bent of omdat je partner ook het huis kan betalen als jouw inkomen wegvalt. Bij veel banken hoeft dit ook niet. En voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt dit sowieso niet.
Bij levensverzekeringen geldt het zelfstandig recht op uitkering. Wat houdt dat in? De verzekeringnemer wijst bijvoorbeeld zijn echtgenoot, kinderen of erfgenamen als begunstigde aan. De begunstigde krijgt een eigen recht op de uitkering uit de levensverzekering.
De verzekeringsnemer is degene die de zorgverzekering heeft afgesloten. Een verzekeringsnemer kan voor meerdere personen een verzekering afsluiten. Goed om te weten is, dat de verzekeringsnemer verantwoordelijk is voor de betaling van de premies voor alle verzekerden op de polis.
De verzekeringsnemer: de persoon die de verzekering afsluit en premie betaalt aan de verzekeraar. De verzekerde: de persoon die op de polis staat en wiens leven is verzekerd. De begunstigde: de persoon aan wie wordt uitgekeerd als de verzekerde komt te overlijden.
Ja, je kunt je overlijdensrisicoverzekering verpanden aan je hypotheekverstrekker of bank. Bij overlijden wordt de uitkering gebruikt om je hypotheek (voor een deel) af te lossen. Als de uitkering uit de verzekering groter is dan de schuld aan de pandhouder, keren we de rest uit aan de begunstigde(n).
Met een overlijdensrisicoverzekering verzeker je jezelf tegen het risico van overlijden binnen de looptijd van de verzekering. Bij overlijden keert de verzekeraar aan je nabestaanden een bepaald bedrag uit. De verzekeraar neemt dus eigenlijk het risico van je over en daarom moet je premie betalen.
De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af bij leningen waarbij de schuld hetzelfde blijft. Bijvoorbeeld bij een aflossingsvrije hypotheek. Ook geeft deze verzekering extra zekerheid voor je nabestaanden als door overlijden een inkomen wegvalt.
is de erfgenaam een kind of een kleinkind, dan wordt de schenking via een levensverzekering vanaf nu beschouwd als een voorschot op de erfenis. is de begunstigde geen kind of een kleinkind, dan wordt de schenking via een levensverzekering nog steeds beschouwd als een schenking buiten erfdeel.
De overlijdensrisicoverzekeraar keert het geldbedrag uit aan de begunstigden. Dit zijn de (rechts)personen wie de verzekeringsnemer heeft genomineerd om de uitkering van de polis te ontvangen na uw overlijden. Is er niemand specifiek genomineerd? Dan wordt gekeken naar de erfgenamen van de verzekerde.
Uw overlijdensrisicoverzekering loopt vaak net zo lang als uw hypotheek. Heeft u uw overlijdensrisicoverzekering verpand en wilt u de looptijd aanpassen, dan heeft u altijd toestemming nodig van uw hypotheekverstrekker.
In theorie mag je dus net zoveel verzekeringen afsluiten als je wilt, maar het aanvragen van de verzekeringen kan wel kritische blikken en/of aanvullende medische eisen met zich mee brengen.
Dit betekent dat als jij overlijdt, de hypotheekverstrekker direct het geld krijgt van de overlijdensrisicoverzekering. Hiermee wordt de hypotheek dan (deels) afbetaald. Het hangt van de uitkering af of de hypotheek helemaal of voor een deel is afgelost.