Leeuwen zijn echte vleeseters. De leeuwinnen zorgen in de groep voor het eten. De vrouwtjes werken goed samen tijdens het jagen. Vaak proberen ze stiekem om hun prooi heen te gaan staan zonder dat de prooi het merkt.
Ze lokken de prooi in een val door deze op te jagen naar een plek waar een aantal andere leeuwinnen klaar staan om de prooi te vangen. De prooi wordt eerst beslopen, waarna het dier met een snelle sprint aanvalt. Bij de aanval kan de leeuw snelheden bereiken van 60 km/u.
Wist je dat? Een mannetjesleeuw heeft per dag ongeveer 7 kg vlees nodig. Een vrouwtjesleeuw heet een leeuwin, de jongen zijn welpen. De brul van een leeuw is tot wel 8 km verder hoorbaar.
Jonge leeuwen hebben een gevlekte huid, ook als ze al wat groter zijn. Daaraan kun je de jongen dus herkennen. Omdat de leeuw geen vijanden heeft onder de dieren, noemen we hem wel de koning van het dierenrijk.
Leeuwen jagen meestal 's nachts, omdat hun ogen zich hebben aangepast aan het donker waardoor ze een enorm voordeel hebben ten opzichte van hun prooi. Ze jagen meer tijdens stormen omdat lawaai en wind het nog moeilijker maken voor hun prooi om ze te zien en horen. Bij het jagen hebben leeuwinnen specifieke rollen.
De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Dit betekent dat hij zo goed als geen vijanden heeft. De grootste vijand van de leeuw zijn wij, de mens!
Reacties. Oude, jonge of zieke leeuwen kunnen worden aangevallen, gedood en opgegeten door andere roofdieren zoals hyena's en luipaarden. Daarnaast kunnen mannetjesleeuwen welpen die niet van hen zijn doden en eten . En een krokodil kan een zwemmende leeuw grijpen en opeten.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Hoewel mannetjesleeuwen groter en sterker zijn dan vrouwtjes, jagen ze bijna nooit mee. Met hun opvallende manen kunnen ze zich namelijk minder goed verstoppen. Als de leeuwinnen een prooi gevangen hebben, is de leeuw echter wel de eerste die mag eten.
Dit is de tijger. De koning van de jungle. De tijger is de grootste katachtige ter wereld.
Ik ben een mannetje. Een vrouwtjes leeuw noem je een leeuwin.
De mannetjes kunnen met hun manen indruk maken op de vrouwtjes; leeuwinnen kiezen liever een leeuw met een grote, donkere haardos. Maar ook tijdens gevechten zijn de manen functioneel: de dikke manen zijn een goede bescherming.
[m] - [n] ; jong van bepaalde zoogdieren (o.a. beer, leeuw, vos, wolf).
Het meest komen deze gevechten voor tussen mannetjes onderling, bij de strijd om de macht. Maar ook aanvallen van mannetjes op vrouwtjes komen voor; vooral als een nieuw mannetje als haremhouder nog niet helemaal stevig in het zadel zit.
Het gebrul van een leeuw is het hardste geluid dat de katachtigen kunnen maken. Leeuwen brullen na zonsondergang, na het doden van een prooi, als ze klaar zijn met eten. Daarnaast grommen leeuwen naar elkaar als ze elkaar tegenkomen. Naast het brullen gebruikt een leeuw zijn geur als communicatiemiddel.
Het prijskaartje voor een mannetjesleeuw start vanaf 18.000 (ook in het dierenrijk heerst seksisme) en kan oplopen tot 81.000 euro als het om een groot dier met lange zwarte manen gaat. De klant kan zijn doelwit op voorhand aan de hand van foto's uitkiezen.
De leeuw is de enige kattensoort die in een groep leeft. Alle andere kattensoorten, zoals de tijger of het luipaard, leven alleen. In een troep leeuwen zijn de vrouwtjes, de leeuwinnen, de baas. Alleen de mannetjes hebben manen, de vrouwtjes niet.
Big cats. Leeuwen zijn na tijgers de grootste katachtigen. Mannetjes kunnen wel 2.60 tot 3.30 meter lang worden en wegen als ze volwassen zijn meer dan 250 kilo. Leeuwinnen daarentegen zijn wat kleiner van stuk en kunnen een lengte hebben van zo'n 2.40 tot 2.70 meter en wegen rond de 125 kilo.
Leeuwen zijn de enige katachtigen die in grote, sociale groepen leven. Afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en water in de omgeving, kan een groep uit 3 tot 30 leeuwen bestaan.
De jaguar is het ultieme roofdier. Je komt dit fraai uitziende dier niet zomaar tegen. Al heb je wel een redelijke kans als je naar de juiste plek gaat. Het kan een paar seconden, maar ook meer dan ene half uur wanneer het dier aan het jagen is.
Van alle ondersoorten in de Siberische tijger de grootste. Een volwassen exemplaar weegt ruim 300 kilo en kan twee keer zijn eigen gewicht dragen. Het zijn effectieve jagers die met name op twee poten zeer dodelijke tegenstanders vormen. Met deze kracht kunnen ze zelfs leeuwen verslaan.
De bijtkracht van de leeuw is 41 atmosfeer, die van de gorilla 88. Dat wil zeggen, het voordeel van de gorilla is meer dan 2 keer. Wat is hiervan de reden? De leeuw is een roofdier; leeuwen jagen in paren.
De leeuw is wel een bedreigde diersoort, maar is het uitsterven nog niet nabij. Daarom mag er in Afrika gereguleerd op leeuwen gejaagd worden en mogen ook fokkers in Amerika hun gang gaan en leeuwen doden als trofee of voor het vlees.
Overdag is de Leeuw actief. Maar met een powernap overdag kan de Leeuw in de nacht genoeg hebben aan 6 uren slaap!
Ze zijn heel erg sterk maar toch leven leeuwen als één van de weinige katachtigen in een groep samen. Dit noem je een 'troep'. De meeste andere katachtigen leven alleen. Een troep leeuwen is samen zo sterk dat ze als enige roofdier grote prooien kunnen vangen (zelfs olifanten en giraffen!).