Aansprakelijkheid en schadeU stelt iemand aansprakelijk als u meent dat deze persoon, dit bedrijf of een overheid (gemeente) verantwoordelijk is voor de door u geleden schade. Die aansprakelijkheid betreft ook de gevolgschade. Het eerste doel van aansprakelijkheidsrecht is een compensatie van geleden schade.
De verhuurder is aansprakelijk voor gevolgschade van een lekkage als hij of zij niet voldoende onderhoud heeft gepleegd.
De persoon die het verkeersongeluk veroorzaakt, is aansprakelijk en moet betalen. Als meer mensen schuld hebben, dan betalen zij elk een deel van de schade. Soms vergoedt een WA- of aansprakelijkheidsverzekering de schade. Voor fietsers, voetgangers en passagiers gelden speciale regels.
Gevolgschade is schade die ontstaat uit een eerdere lekkage. Dit gebeurt vaak bij de volgende type lekkages: Een kapotte leiding die vochtplekken op de muur veroorzaakt. Een daklekkage waardoor schimmels op muren en plafonds ontstaan.
Gevolgschade is een juridische term, die eigenlijk gewoon is wat het zegt. Gevolgschade betekent alle schade die rechtstreeks het gevolg is van een andere schade. Als een probleem niet meteen wordt opgelost, hersteld of opgemerkt, dan kunnen daar soms wel ernstige gevolgen aanhangen.
Gevolgschade door daklekkage wordt gedekt, mits er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Het opsporen van een lekkage met het eventueel bijkomende breekwerk wordt ook vergoed. De reparatiekosten om de oorzaak te herstellen, worden echter meestal niet vergoed.
Soms wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen rechtstreekse schade en gevolgschade. Voor gevolgschade stelt men zich dan volstrekt niet aansprakelijk (behalve opzet/grove nalatigheid) en voor directe/rechtstreekse schade tot het factuurbedrag.
Onstoffelijke niet-gevolgschade: de onstoffelijke schade die het gevolg is van een door deze polis niet gedekte lichamelijke of stoffelijke schade.
Gevolgschade is indirecte schade. Bij een brand is schade door bluswater het indirecte gevolg van de brand. Ook rookschade bij een brand is indirecte schade. Schade is dus al snel indirecte schade en dus gevolgschade.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Schade die veroorzaakt is door verdriet, smart of geestelijk gemis.
Wie schade heeft geleden, kan de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dat gebeurt middels een aangetekende brief. Vanaf dat moment spreken we van een aansprakelijkstelling. Niet in alle gevallen hoeft degene die schade heeft geleden de brief zelf te formuleren en te versturen.
De verhuurder kan de schade niet verhelpen als hij niet op de hoogte is. Als huurder ben je zelfs verplicht om een gebrek tijdig te melden bij de verhuurder.Doe je dit niet of te laat dan kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade.
Een aannemer kan aansprakelijk zijn voor de schade die door een gebrek of bouwfout is ontstaan. Een aannemer is volledig verantwoordelijk voor de uitvoering van een bouwproject en dus aansprakelijk voor fouten die tijdens het ontwerp of de uitvoeringsfase zijn ontstaan.
De rechter kan de dader verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Bij een ernstig misdrijf krijgt u mogelijk een eenmalige uitkering van het Schadefonds Geweldmisdrijven. Als verkeersslachtoffer kunt u mogelijk een beroep doen op het Waarborgfonds motorverkeer.
Schade die komt door opzet, eigen schuld, of achterstallig onderhoud valt niet onder de dekking.
Je hebt recht op een schadevergoeding als je aan de volgende voorwaarden voldoet: Er is sprake van een onrechtmatige daad.De onrechtmatige daad kan worden toegerekend aan de dader.Er is daadwerkelijk schade.
Er is geen max aan uw schadevergoeding. Alle extra te maken kosten moeten worden vergoed bij aansprakelijkheid van de ander. Als de ander volledig aansprakelijk is, kunt u een maximale schadevergoeding claimen. Alle extra kosten of gemiste inkomsten door het ongeval moeten worden vergoed.
Aansprakelijkheid bewijzen. In ons rechtssysteem geldt dat degene die beweert dat een ander aansprakelijk is voor letselschade en daarvoor schadevergoeding eist, dat zal moeten bewijzen. "Wie eist, bewijst! "Je moet de aansprakelijkheid van de ander kunnen aantonen.
Terwijl in andere gevallen onder directe schade zal worden begrepen schade die dichtbij de schadeveroorzakende gebeurtenis staat, en onder indirecte schade schade die verder af staat van de schadeveroorzakende gebeurtenis (zoals gederfde winst).
In de wet is vastgelegd dat als een opdrachtgever werk laat uitvoeren door iemand met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, hij op dezelfde wijze aansprakelijk is voor schade als wanneer het wel een werknemer was geweest.