Als je iets deelt via social media (inclusief apps als WhatsApp) verlies je er direct de controle over. Zodra iemand anders je update opmerkt kan hij of zij deze kopiëren en zelfs delen met anderen. Zelf heb je er dan geen zicht meer op wie het heeft gekopieerd en al helemaal niet wie het heeft gezien.
Zo groeien kinderen op met media
Kinderen leren de wereld stap voor stap kennen, en dat doen ze hand in hand met media. Hoe ouder ze worden, hoe minder ze daarbij rekenen op de hulp van volwassenen. Ontdek in onze mediagroeilijn wat ze op elke leeftijd al zelf kunnen, en waar er nog begeleiding nodig is.
maak je verbinding met elkaar, bijvoorbeeld door online vrienden te worden. Je deelt dan informatie met elkaar, zoals een foto, een nieuwtje of een filmpje. Anderen kunnen daarop reageren en/of de informatie verder delen.
Sociaal foto's en video's delen op sociale media
Vraag altijd toestemming aan degene die duidelijk en herkenbaar op je foto's of video's te zien is voordat je het materiaal doorstuurt naar anderen of op het internet verspreidt. Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto's en video's.
Over social media en jongeren is al veel geschreven. Zo zou social media zorgen voor meer pesten onder pubers, liggen depressies op de loer en slapen jongeren slechter wanneer ze veelvuldig op social media zitten.
Uit onderzoek blijkt dat social media verslavend zijn doordat ze gebruikers continu belonen. Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers en hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking.
Veelgestelde vragen over sociale media
Het zijn media waarbij mensen met elkaar in verbinding staan, bijvoorbeeld door online 'vrienden' met elkaar te worden. Op sociale media deel je informatie met elkaar, bijvoorbeeld een foto, nieuwtje of filmpje. Anderen kunnen daarop reageren en/of de informatie ook delen.
Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Social media staat voor 'Media die je laten socialiseren met de omgeving waarin je je bevindt'.
Allereerst is Instagram zo opgebouwd dat het zeer verslavend is, en kinderen kunnen met iedereen op het platform in contact komen. Dit brengt verschillende gevaren met zich mee, zoals cyberpesten, een laag zelfbeeld, problemen met het lichaamsbeeld, stalking, phishing, en meer.
Het delen van informatie op sociale media is niet veilig
Dat is een handige tip voor inbrekers. Dit is een van de gevaren van Facebook. Daar komt nog bij dat er veel andere informatie wordt gedeeld, zoals foto's, video's en persoonlijke berichten. Op veel sociale platformen is alle informatie openbaar.
Social media kan onder andere het zelfvertrouwen vergroten, sociale steun geven, maar ook lotgenoten in contact brengen met elkaar. Jongeren geven daarnaast aan het fijn te vinden om met onbekenden, in een niet-oordelende en anonieme omgeving, over hun problemen te praten.
Uit ander onderzoek is gebleken dat de kans op depressie toeneemt, naarmate mensen vaker hun social media gebruiken. De oplossing is simpel. Minder vaak je Facebook, Insta of Twitter checken. Volgens het Deense onderzoek waren mensen na een weekje zonder Facebook gelukkiger.
De constante vergelijking tussen jezelf en wat je van anderen leest of ziet, pakt lang niet altijd in het voordeel van de gebruiker uit. Volgens een ander onderzoek uit 2018 blijkt dat mensen die hun social-mediagebruik beperkten tot 30 minuten per dag, minder gevoelens van depressie en eenzaamheid ervaarden.
Instagram is het afgelopen jaar gegroeid met maar liefst 830.000 gebruikers. Dit is een percentage van 20. Net als vorig jaar zijn jongeren tussen de 15 en 19 jaar de grootste groep Instagramgebruikers.
Een week lang pauze houden van sociale media zorgde er bij de proefpersonen namelijk voor dat er duidelijke verbetering optrad in hun welzijn, en het verminderde klachten van depressie en angst.
Wanneer iemand een foto van jou gebruikt, of het nou een foto uit jouw hand of een foto van jezelf is dan maakt diegene inbreuk op jouw auteursrecht. Dit geldt ook wanneer de foto bewerkt is. Een filtertje over de foto heen plaatsen zal de inbreukmaker dus niet ontdoen van het inbreuk maken op jouw auteursrecht.
In veel gevallen mag je een internetafbeelding niet zomaar gebruiken. De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd 'auteursrecht' op. Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt.
Facebook is nog altijd het grootste social media kanaal ter wereld. Ondanks dat het aantal bezoekers afneemt (vooral bij jongeren) blijft dit kanaal stipt op nummer 1 staan. Van de 20-39 jarigen gebruikte 89% Facebook in 2017, gevolgd door 77% van de 40 tot 64 jarigen.