De jan-van-gent is een grote zeevogel, fors groter nog dan de zilvermeeuw. Hij broedt in kolonies op richels van steile kusten. Om vis te bemachtigen, maakt hij spectaculaire duikvluchten. Behalve in de broedtijd brengt de jan-van-gent zijn leven op volle zee door.
Jan-van-gent vindt zijn intrigerende oorsprong in de oude Engelse naam Bass Goose. Deze zeevogel is genoemd naar de sinds 1447 bekende broedplaats in Scholtand: Bass Rock, een oude vulkanische rots in zee, circa 30 km ten noordoosten van Edinburgh. Bass Goose werd in het Nederlands Bassaangans.
Hoe lang leven Jan-van-genten? Jan-van-genten leven tot wel 35 jaar.
Jan-van-genten eten vis, voornamelijk haring, makreel, sprot en spiering. Om deze vissen te vangen duiken ze van grote hoogte in het water met hun vleugels naar achter gevouwen. Ze kunnen uitstekend zwemmen.
Om op te stijgen heeft de jan-van-gent een goede wind onder de vleugels nodig. Aan land zou dat een lange aanloop betekenen, maar daar lopen deze vogels te ongemakkelijk voor. Daarom broeden jan-van-genten op steile kusten waar de harde zeewind door de rotswand omhoog gedreven wordt.
Boten van het merk Jan Van Gent die op Botenbank te koop staan, kosten tussen 95.000 € voor de basismodellen en 95.000 € voor de meest geavanceerde modellen. De modellen met het hoogste motorvermogen zijn voorzien van motoren tot 125 PK, en de lichtere modellen hebben motoren van 125 PK.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
Naast zeehonden kan je ook diverse vogels op Düne vinden. Denk hierbij aan Eidereenden, Scholeksters, Bonte Strandlopers, Bontbekplevier, Goudplevier en in het midden van het eiland vind je ook kneutjes en andere vogels.
Een volwassen mannetje is overwegend wit met alleen wat zwart op vleugeltoppen en staart. Het vrouwtje is iets donkerder. Jonge vogels zijn chocoladebruin met een wit gelaat en dito ondervleugel. De snavel van de albatros bestaat uit een aantal verhoornde lagen die met elkaar vergroeid zijn.
Van Ganda naar Gent
Dit is de ankerplaats in Gent voor de overgang van de pre-middeleeuwse nederzettingen naar de middeleeuwse stad. De naam Gent is niet toevallig afgeleid van het Keltische Ganda, wat samenvloeiing of monding betekent.
Bij voorkeur eet hij voorn, baars, snoekbaars en paling. De aalscholver eet dagelijks zeker 500 gram vis. Over het algemeen is het een stille vogel, maar in kolonies produceert de aalscholver allerlei kwakende en krakende binnensmondsegeluiden.
De veerboot brengt u 1 maal daags in ongeveer 1 uur en 15 minuten van Cuxhaven (Duitsland) naar Helgoland (Duitsland).
Helgoland ligt in de Duitse Bocht, relatief ver (circa 55 km) uit de kust in de Noordzee en het behoort tot de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein en de Kreis Pinneberg. Het eiland meet 1,7 km² en telt 1.307 inwoners.
Het eiland is voor een deel autovrij, maar alles is wel te voet bereikbaar. Helgoland bereik je het beste met de veerboot, vanaf een aantal havens zoals Wilhelmshaven en Bremerhaven.
In Florida is een 75-jarige man gedood door 's werelds gevaarlijkste vogel, de kasuaris. Dat melden lokale media. De kasuaris is een vleugelloze vogel die tot 1,7 meter groot kan worden. De vogel komt onder andere voor in het regenwoud van Australië en in Nieuw-Guinea.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
De Jan van Gent sloepen zijn er in drie verschillende modellen. Deze luxe motorsloepen zijn verkrijgbaar in een lengte van 6.60 m tot 10.35 meter. De Jan van Gent 6.60, Jan van Gent 8.20 en de Jan van Gent 10.35. De 6.60 en 8.20 zijn leverbaar als Open en Soft Top versie.
Meer en meer laat de Aalscholver zich in parken en vijvers zien. Het is een behendige viseter, die onder water snel kan zwemmen. Z'n snavel is zo gebouwd dat een vis nauwelijks meer kan ontsnappen.
Bovendien vliegt de fuut bijna nooit, tenzij er acuut gevaar dreigt. Overigens geldt dat ook voor de meerkoet. Beide kunnen overigens wel goed vliegen. Als ze in de rui gaan, trekken ze in grote groepen naar de IJsselmeerkust om hun verenpak uit te trekken en een nieuwe jas aan te trekken.
Hier overnachten de vogels grotendeels op zandbanken en strekdammen. Meer landinwaarts zijn het Sneekermeer, de Alde Feanen, De Deelen en de Rottige Meente belangrijke overnachtingsplekken. Aalscholvers slapen hier in bomen die over het water hangen.
Kenmerken. Met een gewicht van 11 tot 19 kilogram is het de zwaarste vogel die kan vliegen. De koritrap kan 120 centimeter lang worden. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed.
De harpij is vernoemd naar het gelijknamige wezen uit de Griekse Mythologie. Het is één van 's werelds grootste arenden. Deze roofvogel heeft een gewicht van 4 tot 9 kilogram. De lengte van de harpij is 89 tot 102 centimeter lang.