De prijs van Indische loopeenden ligt tussen de 0 en 200 euro per stuk. 50 euro en hoger zie je doorgaans enkel bij de beste fokkers van showdieren.
De prijs voor de Indische loopeendjes is vanaf €12,50 , dit hangt van de kleuring af.
Naast de ruimte om rond te scharrelen hebben loopeenden een nachthok nodig waarin ze beschut kunnen zitten bij slecht weer. Een kleine schuur of een groot hok is hiervoor prima. Leg droog stro op de bodem en zorg ervoor dat de dieren droog en warm kunnen zitten. Als het echt koud is, moet het er ook warm genoeg zijn.
De meeste eenden zijn niet graag alleen, zeker een jonge man, is zonde om alleen te houden. Er zijn voldoende loopeenden te koop voor weinig geld. Eenden zijn eigelijk groepsdieren, behalve in de paar periode leven ze met zijn tweeën.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
De prijs van Indische loopeenden ligt tussen de 0 en 200 euro per stuk.
Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
De grootste weegt na 10 dagen 160 gram. Ze hebben het erg naar de zin, maken wel een bende, en het zwemwater moet erg veel ververst worden. Als het ververst is, dan gaan ze echt tekeer in het water. Ze gaan zelfs onderwater zwemmen, en ze hebben echt lol.
Ze slapen s'nachts in een hok vanwege roofdieren. Overdag scharrelen ze rond, ze krijgen ook voer. Ze hebben zeker water nodig, ook al staat op sommige websites van niet. Zwemmen vinden ze fantastisch.
Hoeveel eenden? Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten.
Loopeenden bereiken een leeftijd van 8-10 jaar. De rompbouw is flesvormig en heeft weinig borst. Vrouwtjes worden ongeveer 50 cm lang en mannetjes tot 66 cm, gemeten van kruin tot staart. Ze wegen tussen de 1,4 en 2,3 kilogram.
Loopeenden hebben een weitje nodig waar ze hun gang kunnen gaan. Een vijver is niet noodzakelijk, maar je doet ze er wel een plezier mee. Een nachthok is voor de veiligheid aan te bevelen. Geef je eenden elke dag wat kippenvoer (graan, gebroken maïs).
Bij ons kunt u dus terecht voor zowel kleine siereenden, sierganzen en zwanen, maar ook voor tamme (gedomesticeerde) eenden en ganzen! Keuze en ervaring genoeg, er zijn zo'n 65 verschillende soorten aanwezig, in totaal een paar honderd watervogels!
Zorg ervoor dat het gehele verblijf wel groter is. Het liefst 5m2 gras erbij. Als je van plan bent om duikeenden, of zee-eenden te gaan houden, heb je een vijver van minimaal 3 x 3 meter nodig met een diepte van minimaal 60 cm. Voor ganzen heb je echter al genoeg aan een vijver van ongeveer 5 m2.
Indien je een gedeelte van je tuin wilt afschermen van de Indische loopeenden voldoet een hek van 50 cm hoog. Hou er wel rekening mee dat hoewel zij hier niet uit kunnen ándere dieren er wél in kunnen springen of vliegen.
Oorspronkelijk komt de Indische loopeend uit Indonesië en is daar gedomesticeerd. Deze eenden hebben ook voldoende zwemwater nodig naast een weide om te grazen. Het zijn sterke en vitale dieren, toch hebben ze wel een schuilhokje nodig om beschutting te zoeken bij slecht weer.
Eenden zijn gemakkelijk te houden dieren. Je moet ze echter dagelijks verzorgen, ze hebben veel ruimte nodig en moeten zwemwater ter beschikking hebben. Denk daarom goed na voordat je eenden gaat houden: Heb je voldoende ruimte om een koppel of groep eenden te houden?
Reken per dier op zo'n twintig vierkante meter. Zorg ook voor een paar schaduw gevende bomen, een kleine stal en veel vers water zodat deze ijdele dieren zich schoon kunnen houden.
Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten 's winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder! Troebel, stinkend water is goed voor eend noch vis.
Zwemmen. Alhoewel Indische loopeenden geen water nodig hebben om hun voeding uit te halen, hebben ze wel water nodig om in te zwemmen. Ze gebruiken dit water om zichzelf schoon te maken. Ook vinden ze het simpelweg gewoon enorm leuk!
Volgens Peter Birch, medewerker bij de Canal and River Trust, kunnen mensen nog steeds gerust eenden voeren. Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits.