Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Geur Kaas zou normaal gesproken een karakteristieke geur moeten hebben die gerelateerd is aan het type, maar als het zuur, ranzig of naar ammoniak ruikt , is het een teken van bederf. Schimmel Zichtbare schimmel op kaas is een teken dat het bedorven is.
Half harde kaas, zoals Emmentaler en Goudse kaas, is iets minder lang houdbaar dan harde kaas. Ongeopend blijft de kaas ongeveer 1 tot 2 maanden goed.Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid nog ongeveer 2 weken.
Alle verse, zachte kaas met schimmelplekken als roomkaas, ricotta en hüttenkäse moet je weggooien. Dit geldt ook voor geraspte kaas en kaas inplakken. Schimmel dringt bij dit soort kaas makkelijk door in de hele kaas. Harde kaas die vochtig is geworden en naar ammoniak ruikt, kun je ook niet meer eten.
De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Oude kaas heeft dus minstens tien maanden op de plank gelegen om te rijpen, jonge kaas maar een week of vier. Wanneer een kaas ouder wordt, verliest hij vocht en wordt hij droger.Dat is de reden dat oude kaas soms zo brokkelig is. Het vochtverlies zorgt er ook voor dat een stuk oude kaas veel sterker smaakt dan jonge.
Inspelend op een Europese Richtlijn heeft de OVAM beslist om vanaf 2024 niet langer keukenafval toe te laten bij restafval. Doe jij ook mee voor meer GFT? Groente-, fruit- en tuinafval maar ook vlees-, vis en etensresten horen niet langer thuis bij restafval!
Halfvaste kaas
Cheddar, Gouda, Zwitserse en andere halfharde kazen kunnen ongeopend tot zes maanden bewaard worden, of drie tot vier weken na opening . Omdat ze minder water bevatten dan zachte kazen, verspreidt het bederf zich niet zo snel, dus je kunt eventuele schimmel wegsnijden, waarbij je een marge van ongeveer een inch overhoudt, zegt Maples.
Goudse kazen blijven prima buiten de koelkast . Wanneer de kaas warm, 'zweterig' of zacht is bij levering, legt u de kaas gewoon in de koelkast en u zult zien dat de kaas weer 'hard' wordt (de warmte tijdens het transport zal de kwaliteit en/of de smaak van de kaas niet aantasten).
Een interessant aspect om te bekijken is hoe oude kaas zich verhoudt tot jonge kaas op het gebied van voedingswaarde. Over het algemeen bevat oude kaas iets meer vet en zout dan jonge kaas. Dit komt doordat oude kaas een langere rijpingstijd heeft, waardoor het vochtgehalte afneemt en de smaak intenser wordt.
Een sterke ammoniakgeur of een zure, ranzige geur duidt op bederf. Veranderingen in textuur zoals extreme zachtheid of plakkerigheid duiden vaak op de aanwezigheid van ongebruikelijke vloeistof of kristallen die ontstaan wanneer kaas bedorven is. Verse kaas moet een stevige textuur hebben zonder tekenen van bederf.
Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont. Snijd bij harde kaas, zoals Cheddar, minstens 1 inch rond en onder de schimmelplek af (houd het mes uit de schimmel zelf). Nadat u de schimmel hebt weggesneden, zou de resterende kaas veilig moeten zijn om te eten. Bedek de kaas opnieuw met verse folie en bewaar hem in de koelkast.
Het kan worden gegeten met fruit en brood op een kaasplateau, of worden genoten met een glas rode of witte wijn . Goudse kaas is ook geweldig in sandwiches, groentegerechten en andere gekookte recepten. Neem de tijd om Goudse kaas in partjes te snijden en verwijder alle omhulsels van de kaas voordat u het eet.
Kaas die gedurende een bepaalde periode heeft liggen rijpen wordt oude kaas genoemd. Door dit rijpingsproces krijgt de kaas meer stevigheid en aroma. Dit komt omdat de kaas naarmate hij ouder wordt, vocht verliest en daardoor droger wordt. Oude kaas heeft daarom een pittige en volle smaak.
Ranzig en braakachtig (boterzuur)
Dit korteketenvetzuur wordt geproduceerd door bacteriën wanneer ze het vet in kaas afbreken. Boterzuur heeft met name een scherpe, ranzige geur en kan kaas een zure of onaangename smaak geven.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden voldoet, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ontzettend ziek kan maken.
Hetzelfde geldt voor alle soorten kaas die geraspt, verkruimeld of gesneden zijn. Bij deze kazen kan de schimmel draden door de kaas heen sturen, waardoor er meer besmet raakt dan je ziet. Bovendien kunnen schadelijke bacteriën, zoals listeria, brucella, salmonella en E.coli, samen met de schimmel groeien .
Besmetting en preventie van listeria
Voedingsmiddelen kunnen besmet raken door het gebruik van rauwe, besmette ingrediënten. Voorbeelden zijn zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk (bijvoorbeeld sommige soorten brie, camembert, feta en blauwe kaas) en vleesproducten (zoals gehakt, filet américain en paté).
De witte puntjes zijn ontstaan door eiwitten, die kristallen ontstaan door de indroging van de kaas tijdens de rijping Een kaas moet minimaal 9 tot 12 maanden rijpen alvorens die eiwit kristallen ontstaan.
In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Het eerste teken is meestal een zure geur . Dit komt waarschijnlijk doordat het vocht in de wrongel de groei van bacteriën bevordert.