Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.
Is parelcouscous gezond? Jazeker!Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Volkoren couscous biedt meer vezels en voedingsstoffen dan traditionele couscous, wat het een betere optie maakt voor diegenen die streven naar een hoger vezelgehalte in hun dieet.
De vezels in volkoren couscous dragen bij aan een langer verzadigd gevoel, wat kan helpen als je wilt afvallen.
Bevorderen van gewichtsverlies
Omdat het vezels bevat, kan couscous helpen om de vertering van voedsel te verbeteren . Dit kan je langer vol houden en honger en overeten verminderen, wat kan bijdragen aan gewichtstoename.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Parelcouscous bevat weinig suiker en staat lager op de glycemische index . Volgens de Canadian Diabetes Association kunnen voedingsmiddelen met een lagere GI-score helpen om de bloedsuikerspiegel en het cholesterol te reguleren en hartziekten en diabetes type 2 te voorkomen. Parelcouscous is vetvrij.
Parelcouscous heeft een rondere en dikkere vorm dan de normale couscous. Van origine wordt het veel gegeten in Jordanië, Israël, Libanon en Palestina. Net als couscous wordt het gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe.
Couscous is een graansoort die makkelijk te bereiden is, biedt een voedzamer alternatief voor witte rijst en kan helpen bij het ondersteunen van de vezelinname. Het biedt een handige bron van koolhydraten voor mensen die gluten kunnen verdragen.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Iedereen die een koolhydraatarm of diabetisch dieet volgt, kan er zeker van zijn dat hij of zij nog steeds couscous eet . Het enige echte verschil is dat je de hoeveelheid couscous die je eet, beperkt. Door de portiegroottes te controleren en couscous in balans te brengen met eiwitten en groenten, kun je de inname van koolhydraten beter beheren.
Qua aantal calorieën verschilt couscous niet eens zoveel met rijst: zilvervliesrijst bevat 345 calorieën per 100 gram, terwijl volkoren couscous 338 calorieën bevat. Qua koolhydraten bevat een portie zilvervliesrijst (68 gram) iets meer calorieën dan een portie couscous (65 gram).
Couscous, ook wel "babypasta" genoemd, en rijst kunnen in verschillende recepten door elkaar worden vervangen . En omdat de smaken van beide subtiel zijn, zal het verwisselen ervan je hele recept niet uit de koers gooien. Zowel rijst als couscous nemen de smaken over van de kruiden die je toevoegt, en geen van beide hoeft veel te schitteren.
Parelcouscous is over het algemeen best gezond. De bolletjes bevatten bijvoorbeeld minder vetten, net zoveel vezels, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten dan de gezonde zilvervliesrijst. Je krijgt er lekker veel energie van.
Traditionele parelcouscous, ook wel Israëlische couscous genoemd , wordt gemaakt van kleine balletjes geroosterd griesmeel. Het werd populair in de periode 1949-1959, toen Israël een periode doormaakte waarin hun voedsel en andere hulpbronnen werden gerantsoeneerd.
Een van mijn favoriete Marokkaanse gerechten is 'mhamsa' oftewel parelcouscous!
Pasta staat op de eerste plaats met 160 calorieën per 100 gram gekookte portie, gevolgd door witte rijst met 130 calorieën. Couscous en quinoa wisselen van plaats qua calorie-rangschikking, waarbij quinoa op 120 calorieën en couscous op 112 calorieën komt.
Vervang witte of gewone couscous door volkoren couscous voor een gezonder voedingspatroon. Het advies geldt om voldoende volkorenproducten te eten omdat je hiermee je risico op hart- en vaatziekten verkleint en omdat ze veel nuttige voedingstoffen bevatten.
Couscous Calorieën
Couscous bevat 176 calorieën per gekookte kop (157 g) . Van die calorieën komt 85% uit koolhydraten, 14% uit eiwitten en 1% uit vet. Hier zijn enkele calorietellingen van vergelijkbare granen en graanproducten per portie van één kop: Witte rijst: 242 calorieën.
Bruine rijst
Bruine rijst of andere volle granen kunnen helpen in de strijd tegen je buikje. Dat bleek althans uit een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition: mensen die 3 keer per dag volle granen aten, hadden 10% minder buikvet dan degenen die dat niet deden.
" Het eten van geraffineerde koolhydraten zoals brood, rijst, pasta en koekjes [in overmaat] zal ons buikvet doen toenemen . Als we het willen verliezen, moeten we ons richten op het eten van voedings- en vezelrijke koolhydraten zoals groenten en fruit met een lage glycemische index," zegt Djordjevic.
Het is een fabel dat je er dik van wordt. 'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.