Vuurwerk had zijn oorsprong in China en werd op grote schaal gebruikt door de Chinezen. De productie van vuurwerk zou aldaar ten tijde van de Tang-dynastie zijn begonnen. Zij gebruikten het bij religieuze gebeurtenissen om boze geesten te verdrijven.
Eigenlijk weet niemand echt wie vuurwerk heeft uitgevonden. Het verhaal gaat dat duizend jaar geleden een kok in China ontdekte dat een combinatie van stofjes een knal kon geven. Het ging om de stofjes houtskool, zwavel en salpeter. Als je deze stofjes mengt krijg je een zwart poeder, genaamd buskruit.
Hoewel de oorsprong van vuurwerk niet geheel duidelijk is, is het zeker dat het is uitgevonden in China. Rond de negende eeuw na Christus werd in China een belangrijke uitvinding gedaan. Een alchemist die een elixer voor onsterfelijkheid probeerde uit te vinden, produceerde per ongeluk het buskruit.
Vuurwerk kent zijn oorsprong in China. Het dient in eerste instantie vooral om boze geesten te verdrijven, en maakt dan ook vaak deel uit van religieuze festivals. In de late middeleeuwen doet het vuurwerk ook in Europa zijn intrede. Het wordt vooral ingezet tijdens feestelijkheden.
Het zwaarste knalvuurwerk dat men nog aan particulieren mag verkopen zijn de 'nitraten', 'vlinders' en 'strijkers'. Voor de particulier zijn tegenwoordig nog steeds 100.000-klappers te koop, maar dit zijn een aantal losse rollen die men met een kliksysteem aan elkaar kan klikken, waardoor een 100.000-rol ontstaat.
De Cobra 6 is de heftigste Banger die in Europa te verkrijgen is. Hij bevat 48,5 gram kruit per stuk: bijna 25 keer zoveel als in Nederland per knaller is toegestaan.
In de Amerikaanse staat Colorado is het zwaarste stuk vuurwerk ooit de lucht in geschoten. Het gevaarte woog ruim 1.000 kilo en lichtte de hemel op met een rode gloed.
Het meeste vuurwerk komt uit China.
Verschillende soorten vuurwerk We kennen drie categorieën vuurwerk: het ernstvuurwerk, het fop- of schertsvuurwerk en het consumentenvuurwerk. Ernstvuurwerk gebruiken schepen, die in nood zijn. Ze geven er signalen mee, zoals: fakkels, vuurpijlen, parachutes en rookpotten.
Je hebt vele soorten vuurwerk, maar een ding hebben ze allemaal gemeen: er zit kruit in dat ontploft. Zo'n ontploffing krijg je als je buskruit in een afgesloten buisje stopt en aansteekt. Er komt dan plotseling heel veel gas vrij, dat niet meer in dat kleine buisje past.
Vuurwerk gaat simpelweg niet af zonder vuur/flinke vonk... Maar je hebt altijd het scenario: "Perfect plaats, perfecte tijd met perfecte omstandigheden" Bepaalde luchtvochtigheid, mengsel van chemicaliën en bepaalde hertz.
De verkoop van oudejaarsvuurwerk is in 2021 vanwege het vuurwerkverbod verboden. Vuurwerk in het buitenland kopen mag alleen als dat voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Dit jaar mag u dus alleen F1 vuurwerk, fop- en schertsvuurwerk kopen. Per auto mag u maximaal 25 kilo vervoeren.
Sinds 2006 mag legaal vuurwerk in Nederland maximaal 156 decibel produceren, gemeten op twee meter afstand. Dat is nog altijd veel harder dan een rockconcert (110 dB), een laag overvliegend vliegtuig (120 dB) of geweerschot (140 dB). Geluiden boven de 120 decibel kunnen onmiddellijk tot blijvende schade leiden.
Het gebruik van vuurwerk bij feestelijkheden is waarschijnlijk van Indische of Chinese oorsprong. In Nederland werden vanaf de 15e eeuw al heel wat openbare feesten opgeluisterd met professioneel vuurwerk, bijvoorbeeld de feestelijkheden op de Dam in 1648 ter gelegenheid van de Vrede van Münster.
"Vuurwerk gaat in principe om gecontroleerde ontploffingen. Het is net als een thriller- of horrorfilm kijken. Ze zijn spannend, maar niet té spannend, omdat je het gevoel van controle hebt." Het enige verschil tussen een film kijken en vuurwerk afsteken, is het aantal slachtoffers dat erbij valt.
Je mag er alleen niet meer mee over straat en afsteken mag pas het jaar erop weer tijdens oud en nieuw. Bewaar de overgebleven knallers wel op een veilige en afgesloten plek, bewaren op een openbare plek is strafbaar. Zolang vuurwerk droog en koel wordt opgeslagen kan het jaren worden bewaard.
Vanaf 1 december 2020 mogen consumenten niet meer in bezit zijn van vuurwerk uit de categorie F3, F2, knalvuurwerk, knalstrengen, enkelshotsbuizen, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en babypijltjes.
Siervuurwerk. Siervuurwerk is het meest verkochte vuurwerk in Nederland. Binnen het siervuurwerk zijn circa 5 hoofdsoorten.
Categorie 2 (F2) vuurwerk
Deze categorie bevat alle compounds, vuurpijlen, knalvuurwerk, fonteinen, cakes en batterijen. In Nederland is alle knalvuurwerk en vuurpijlen uit categorie 2 vanaf dit jaar verboden. De leeftijdsgrens voor categorie 2 is 16 jaar.
Dit kan variëren van 100 euro boete bij het op straat of in de auto in bezit hebben van consumentenvuurwerk tot minimaal 400 euro boete bij het afsteken van professioneel vuurwerk, zoals een cobra.
Veel mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet, dat bezit van tientallen nitraten (zoals thunderkings, cobra 5 en cobra 6 of lawinepijlen) tot hele hoge werkstraffen leiden en regelmatig óók tot gevangenisstraf.
Geen traditie
Tot slot zijn er nog twee landen waar vuurwerk tijdens de jaarwisseling nauwelijks een rol speelt, namelijk Frankrijk en Zwitserland. Een verbod is daar dan ook niet aan de orde.
F4-vuurwerk is het écht zware vuurwerk, zoals cobra's, shells en zware nitraten. Dit vuurwerk is niet bedoeld voor gewone mensen, maar mag je alleen kopen en afsteken als je een opleiding tot vuurwerkdeskundige hebt gevolgd.
Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik.
1 Het is verboden pyrotechnische artikelen behorend tot categorie P1 voor voertuigen, met inbegrip van airbags en gordelspanners, aan het grote publiek aan te bieden, behalve wanneer pyrotechnische artikelen voor voertuigen ingebouwd zijn in een voertuig of in een verwijderbaar voertuigonderdeel.