De leeuw is een roofdier uit de familie der katachtigen. De grote manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk. Hierdoor staat de leeuw bekend als 'de koning der dieren'.
De Pantherinae-familie omvat de vijf soorten die voorkomen in het geslacht Panthera: de leeuw (Panthera leo), tijger (Panthera tigris), jaguar (Panthera onca), luipaard (Panthera pardus) en sneeuwluipaard (Panthera uncia).
Leeuwen zijn de enige katachtigen die lang bij hun familie blijven. Meestal bestaat een groep uit een stuk of vijf vrouwtjes, hun jongen en een volwassen man. Het mannetje bewaakt het gebied waar ze leven. Als een ander mannetje het gebied in komt gaan ze vechten.
Soms wordt hij ook wel de “koning van de jungle” genoemd, maar dit is volledig fout, aangezien de soort op de savanne leeft en niet in de jungle. De leeuw is ook het meest imposante roofdier op de Afrikaanse savanne. Hij eet gemiddeld 7kg vlees per dag!
De leeuw is de enige kattensoort die in een groep leeft. Alle andere kattensoorten, zoals de tijger of het luipaard, leven alleen. In een troep leeuwen zijn de vrouwtjes, de leeuwinnen, de baas. Alleen de mannetjes hebben manen, de vrouwtjes niet.
De leeuw is een roofdier uit de familie der katachtigen. De grote manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk. Hierdoor staat de leeuw bekend als 'de koning der dieren'.
We noemen de leeuw vaak de koning van de dieren, omdat hij geen natuurlijke vijanden heeft. Alleen mensen maken het de leeuw nogal eens moeilijk. Leeuwen zijn katachtigen, net als onze huiskatten. Maar er zijn natuurlijk heel wat verschillen tussen leeuwen en huiskatten.
De leeuw (Panthera leo) is een roofdier uit de familie der katachtigen (Felidae). Van alle katachtigen is enkel de tijger groter. De grootte en de manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk, waardoor de leeuw in grote delen van de wereld bekendstaat als de koning der dieren.
Ik ben een mannetje. Een vrouwtjes leeuw noem je een leeuwin.
De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau. Dat graafschap had al vanaf de twaalfde eeuw een leeuw in het wapen staan, net als trouwens heel wat andere regio's.
Ten onrechte wordt hij de “koning van de jungle” genoemd, want zijn belangrijkste leefgebied is de Afrikaanse savanne. De “koning der dieren” is hij wel. Een volwassen mannelijke leeuw is een indrukwekkende verschijning en is dan ook het grootste en krachtigste roofdier van Afrika.
Katten zijn familie van de tijger, het jachtluipaard en de leeuw. De cheeta is het snelste landroofdier dat er is. Op topsnelheid kan hij zo'n 110 kilometer per uur rennen.
Tijgers zijn de grootste en zwaarste katachtigen van de planeet. Vanwege zijn gespierde lichaam, scherpe tanden en levensgevaarlijke klauwen wordt hij vaak gezien als de koning van de jungle.
Het dier met de sterkste bijt- of knijpkracht is niet de leeuw of tijger, maar de kokoskrab. Dieren zijn vaak sterker dan mensen.
Hoewel het lijkt alsof de leeuwinnen al het werk doen, spelen de mannetjes een belangrijke rol: ze patrouilleren, markeren en bewaken het territorium van de groep. Als een nieuw mannetje zich bij de groep probeert aan te sluiten, moet hij vechten tegen de huidige dominante man.
Leefgebied en habitat
Ooit werden leeuwen uitgeroeid vanuit Zuid-Afrika.
Een vrouwtjesleeuw heet een leeuwin, de jongen zijn welpen. De brul van een leeuw is tot wel 8 km verder hoorbaar.
Een welp is een jong van een leeuw en leeuwin. Een vrouwtje kan elke keer meerdere jongen ter wereld brengen. Leeuwinnen beschermen hun welpen heel goed. Ze houden de welpen vaak goed verborgen in een schuilplaats.
1141 keer zijn eigen lichaamsgewicht kan het sterkste dier ter wereld, de mestkever Onthophagus taurus, voortslepen.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen. Hij heeft een unieke structuur in de lenzen van zijn oog.
Niet de haai, maar wel de orka staat bovenaan de voedselpiramide van de zee.
Ze zijn heel erg sterk maar toch leven leeuwen als één van de weinige katachtigen in een groep samen. Dit noem je een 'troep'. De meeste andere katachtigen leven alleen. Een troep leeuwen is samen zo sterk dat ze als enige roofdier grote prooien kunnen vangen (zelfs olifanten en giraffen!).
Schattingen van het aantal leeuwen in Afrika lagen ooit tussen de 30,000 tot 100,000 dieren. Meer recente schattingen komen uit op een aantal leeuwen tussen de 16,500 en 23,000, waarvan de helft (8,000-18,000) leeft in Tanzania.
De Afrikaanse leeuw is de grootste van alle leeuwensoorten, met mannetjes die indrukwekkende afmetingen en gewichten hebben. Zijn robuuste frame en gespierde bouw maken hem tot een formidabel roofdier, dat in staat is om grote prooien zoals gnoes, zebra's en buffels neer te halen.