In 2006 is dat deel van Mora verkocht aan Ad van Geloven, een middelgrote Nederlandse snackfabrikant die bezit was van Egeria, de investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer.
De man achter Mora, Marcel Mourmans, is met zijn 81 jaar nog lang niet van plan te stoppen. Hij nam afscheid van het separatorvlees en tikte wijnhandel Thiessen op de kop, die al sinds 1717 in Maastricht huist. Een nieuw verhaal uit de serie De Onderneming van De Volkskrant.
Marcel Mourmans begon in 1960 in Maastricht diepvriessnacks te maken. Voor de naam van zijn bedrijf gebruikte hij de eerste twee letters van zijn achternaam en die van zijn vrouw, Ramakers.
Een viandel is een vleesproduct uit Vianen, waarschijnlijk komt de naam hier ook vandaan. De viandel is een variant op de frikandel, en is qua smaak vergelijkbaar. Echter heeft de viandel een krokant jasje. Daarnaast wordt de snack langer gefrituurd dan een frikandel.
Tegenwoordig is de Viandel® niet meer weg te denken, maar het is wel een snack die Mora heeft bedacht. En daar zijn we best trots op! Mora introduceert als eerste in Nederland en België een broodje met vlees en saus, dat in z'n geheel klaargemaakt kan worden in de magnetron.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Een Julientje, lekkere verse frietjes met satékruiden. Mayonaise, stoofvleessaus en gedroogde uitjes. Daarbovenop een viandel in kleine stukjes!
In Pompeï is de oudste snackbar ter wereld ontdekt. Dit is niet de snackbar zoals wij die kennen met een frituurpan en frikandellen maar er konden diverse maaltijden gekocht kunnen worden. De snackbar, of thermopolia zoals ze heten, is zo'n tweeduizend jaar oud.
Mora is een fabriek en merk van diepvriessnacks. Het bedrijf heeft twee productiefaciliteiten, een op het bedrijventerrein Beatrixhaven in Maastricht en een in Mol (België).
Cora is sinds 1986 hét gezicht van Mora en is inmiddels één van de langstlopende en meest bekende reclamepersoonlijkheden. In 1986 zocht Mora iemand die op televisie kon vertellen hoe ontzettend lekker en gemakkelijk de snacks zijn.
Ja, dat kan.
Mora is een grote boom met grote, tot 4,5 m hoge plankwortels, 30-35 m hoog, maximaal 50 m. De takvrije stam heeft een lengte van 15-20 m en heeft een diameter van 0,6-1,0 m. Grote bomen zijn vaak hol, maar bevatten nog een grote hoeveelheid gezond hout. Moraboekea wordt niet zo groot als mora.
Water, rundvlees 14%*, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkoren tarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), kippenei-eiwit, natuurlijk aroma (selderij), zout, rundergelatine, groenten (ui, knoflook), getextureerd tarwe-eiwit (tarwe-eiwit, tarwegluten, tarwebloem, kleurstof: ...
De lange krokante geschiedenis
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de tweede wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
Een gehaktsnack naar 'grootmoeders recept'.
De kroket is een typisch Nederlands product dat we over de grens maar moeilijk kunnen verkrijgen. Des te opvallender is het dat deze oer-Hollandse snack z'n oorsprong vindt in Frankrijk.
Het frituur moet een op en top Mechelse zaak zijn. “Ik woon al heel mijn leven hier. Dit is mijn stad. Vandaar dat ik ook een Friet Margareta en een Friet Rombout ontwikkelde: frietjes met stoofvlees- en joppiesaus, bicky-ajuintjes en een cervela of mexicano.”
Een friet met stoofvleessaus, geroosterde uitjes en kruiden. Formaat, extra saus en vlees naar keuze.
De berenlul, ook wel open ruggetje, open been, doelpaal of leuning genoemd, is een vet vette lekkernij, verkrijgbaar in de betere snackbar. Zo'n snackbar als bij ons vroeger om de hoek; Snackbar 't Hoekje, inderdaad.
Een Big Mac menu van McDonald's met cola en een sundae ijsje toe bevat 1500 calorieën. Het tweede menu met een kroket, patatje en een milkshake (allen gehaald bij de Febo) tikken samen 1400 calorieën aan. Daarmee kunnen we bevestigen dat u meer calorieën binnen krijgt in een restaurant dan bij een fastfood restaurant.
Frikandel: 181 kcal, 13.2 gram vet (4,2 gram verzadigd), 0.6 gram suiker, 1.8 gram zout. Patat zonder (bakje van 150 gram): 395 kcal, 22 gram vet (5.2 gram verzadigd), 0.3 gram suiker, 0.7 gram zout. Patat met (bakje van 150 gram): 560 kcal, 40 gram vet (7.4 gram verzadigd), 1.1 gram suiker, 1 gram zout.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.