Het is u vast niet ontgaan: de Vegetarische Slager (DVS) heeft een nieuwe eigenaar. Jaap Korteweg en Niko Koffeman, de oprichters van de producent van vleesvervangers, hebben hun bedrijf op 31 december 2018 verkocht aan Unilever.
Tot 2017 was hij getrouwd met Marianne Thieme, voormalig fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Korteweg woont in Etten-Leur samen met zijn nieuwe partner en kinderen.
De Vegetarische Slager is een Nederlandse voedingsmiddelenfabrikant die vleesvervangende producten maakt. Het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Utrecht, is opgezet door Niko Koffeman en Jaap Korteweg en heeft een conceptwinkel, en restaurant in Den Haag.
Hoera; De Vegetarische Slager is uitgeroepen tot meest duurzame merk van Nederland door de Sustainable Brand Index! Dat betekent dat we door consumenten gezien worden als merk dat mensen helpt om duurzamer te leven én bewustzijn creëert op het gebied van dierenwelzijn.
Zijn vegaproducten gezond? Het goede nieuws is dat de meeste vleesvervangers veel eiwitten bevatten . In dat opzicht is de vegaburger dus een goed alternatief voor vlees. Bovendien verlagen peulvruchten – waar soja onder valt – je LDL-cholesterol, en helpen zo je bloedvaten gezond te houden.
Water, plantaardig eiwit(13%) (TARWE, aardappel), zonnebloemolie, ui, tomatenpuree, zetmeel(o.a. TARWE), dextrose, kruiden en specerijen, knoflook, natuurazijn, MOSTERDZAAD, specerijenextract, HAVERVEZELS, gekarameliseerde suiker, citroensap, glucosestroop, natuurlijke aroma's, voedingszuur:citroenzuur, ...
Vegetarisch eten is gezond
Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze.
De gezondste vleesvervangers zijn noten, peulvruchten, sojaproducten, kaas, eieren (behalve als je vegan eet) en andere vlezige groenten. Ook de kant- en- klare vleesvervangers zijn erg in opmars en geëvolueerd. Er is een ruime keuze aan vegetarische burgers, balletjes, kip en zelfs vis.
Niet alleen kan je alle nodige voedingsstoffen uit plantaardige bronnen halen, maar het vermijden van dierlijke producten levert ook nog eens belangrijke gezondheidsvoordelen op. Zo verlaag je door vegan te eten het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde kankers.
Een veganistisch Fryslân, is dat mogelijk? Jaap Korteweg is de oprichter van de Vegetarische Slager. Met de Vegetarische Slager heeft hij vleesvervangers op de kaart gezet. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf en worden de producten in meer dan 42 landen verkocht.
Hoogwaardig vleesch
We maken vegetarisch vleesch met dezelfde smaack en structuur als de dierlijke variant. Geen vleesvervangers, maar het nieuwe vleesch. Een ware ode aan vlees, waarbij alleen hardnekkige vooroordelen worden geslacht. Gemaakt door vleesliefhebbers, voor vleesliefhebbers.
Direct na aankoop kan een gekoeld product ingevroren worden. De producten zijn in de vriezer (bij -18°C of kouder) tot zes maanden houdbaar en wij adviseren het product direct na ontdooiing te consumeren.
SOJA structuur(93%) (water, SOJA-EIWIT, zout), zonnebloemolie, natuurlijk aroma. Kan pinda's en noten bevatten.
Ingrediënten vegetarische hamburger
De basis van de vleesvervanger is soja, een eiwitrijke en vezelrijke boon. Op de achterkant van de verpakking staat dat 70 procent van de burger bestaat uit soja-structuur, dat weer bestaat uit water, soja-eiwit, tarwe-eiwit en tarwezetmeel.
Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Kaas is geen goede vegetarisch optie. Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.
Vegetarische bronnen van vitamine B12 zijn producten van dierlijke oorsprong zoals melk, melkproducten, eieren en kaas. Ook is vitamine B12 toegevoegd aan sommige vlees- en zuivelvervangers. Check hiervoor het etiket. Als je óf geen zuivel óf geen eieren gebruikt, kan het noodzakelijk zijn een supplement te slikken.
Maar ook dierlijke producten zijn belangrijke bronnen van ijzer. IJzer uit plantaardige producten is iets moeilijker absorbeerbaar, maar een vegetariër die gevarieerd eet, hoeft zich geen zorgen te maken. Wat wel van belang is te weten is, dat thee en koffie de ijzerabsorptie gevoelig remmen.
Minder vlees of vegetarisch eten
Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen.
De Consumentenbond testte 33 soorten vegetarisch broodbeleg, zoals vleesloze filet americain en paté. De conclusie? Ze zijn vaak te vet en te zout. En je kunt ze bovendien niet echt gebruiken als vleesvervanger, daarvoor bevatten ze vaak te weinig vitaminen die wel in vlees zitten.
De vegetarische filet americain van de Vegetarische Slager scoort niet veel hoger en krijgt een 4. De winnaar is SMAECK met een 7,3. 1. Smaeck | €2,75 (150 gram) | Eindcijfer: 7,3 | De smaak is lekker en zoetig, het uiterlijk komt redelijk overeen met de 'echte filet americain', maar het is net iets te oranje.
In de consumentengids van deze maand is de vegetarische Crème Américain Naturel van het merk SMAECK verkozen tot het allerlekkerste broodbeleg in de categorie vegetarische filet américain, smeerworst en paté. Dit versproduct van SMAECK is door de Consumentenbond bekroond tot zowel 'Beste uit de test' als 'Beste koop'.
Je kunt alleen dure etenswaren in een natuurwinkel kopen als je geen vlees eet Onzin. Je koopt weliswaar geen vlees of vis, maar verder alles wat je normaal ook zou kopen: brood, pasta, rijst, kaas, melk, yoghurt, boter, eieren, groenten, fruit, koekjes, dranken.