Er zijn twee manieren om aan truffels te komen: door ze in het wild te gaan zoeken of door ze te kweken. Omdat truffels onder de grond groeien en niet voorspelbaar is waar de truffel groeit, kunnen mensen ze moeilijk vinden. Er worden daarom andere dieren met een beter reukvermogen gebruikt om de truffels te vinden.
De Bourgondische truffel is in heel Europa aanwezig, net als de zwarte zomertruffel. Witte truffels worden meestal gevonden in de Langhe en Montferrat regio's van Noord-Italië, rond de Piemonte regio. Daarnaast zijn het Alba- en Asti-landschap populaire truffeljachtgebieden.
De truffel is een ondergrondse zwam die groeit op boomwortels. Voornamelijk op wortels van eiken, hazelaars, dennen en wilgen. Er ontstaat een symbiose (samenwerking): de truffel wordt door de boomwortels gevoed met organische stoffen en de boom krijgt door de truffel water en voedingstoffen.
,,In iedere tuin is truffelteelt mogelijk'', zegt Evenaar. Maar truffels houden van kalk en dat betekent dat je goede truffelgrond in Nederland alleen vindt in Zuid-Limburg en langs de Noordzeekust. In de rest van het land zul je de grond kalkrijk moeten maken.
De beste gebieden om in Vlaanderen ondergronds groeiende zwammen in te zamelen, zijn meestal vrij vochtige bossen, al dan niet met een kruidige vegetatie. Er werden regelmatig truffels gevonden in bossen met populier en een ondergroei van brandnetel. Daarnaast lijken ook aangelegde parken een geschikte groeiplaats.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
Waarom is de zwarte truffel goed voor je gezondheid:
De truffel is een goede bron van folaat (vitamine B11), bevat volop mineralen en is opvallend rijk aan vezels. 100 gram van deze delicatesse levert je al 8,5 gram vezels! Mineralen die je veel in de zwarte truffel kunt vinden zijn kalium, ijzer en zink.
Na ongeveer drie maanden zijn ze klaar om te worden geoogst en met de mogelijkheid van maximaal 80 gram truffels, kan het bijna niet misgaan.
Witte truffels zijn slechts 7 dagen houdbaar. Een zwarte truffel is wel 14 dagen houdbaar. Snijd er dan dunne plakjes van of schaaf de truffel.
Een truffelboom is een boompje waarvan de wortels beënt zijn met de truffelschimmel (ectomycorrhiza). Er is sprake van een symbiose; de samenwerking tussen de gastheerboom en de truffelschimmel levert voordeel op voor zowel boom als schimmel.
"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels.
De witte truffel (tartufo bianco) is de duurste, ze komen vooral uit Piemonte in de omgeving van Alba en Marche, waar het in Aqualagna en omgeving wordt gevonden.
Fredo is een Lagotto romagnolo, een hondenras uit de streek Romagna in Italië. Het is een klein vrolijk beestje met een zeer goed getrainde neus voor truffels onder de grond.
Een truffel zo groot als een golfbal kost rond de 3000 euro. Normaal gesproken trekken liefhebbers van de witte truffel in de herfst hun portemonnee voor wat geschaafde verse truffel op de risotto of pasta.
Er zijn twee manieren om aan truffels te komen: door ze in het wild te gaan zoeken of door ze te kweken. Omdat truffels onder de grond groeien en niet voorspelbaar is waar de truffel groeit, kunnen mensen ze moeilijk vinden. Er worden daarom andere dieren met een beter reukvermogen gebruikt om de truffels te vinden.
Truffels kunnen niet verbouwd worden en zijn om die reden zo kostbaar. “Truffels hebben heel specifieke eisen wat betreft de grond en het klimaat, dat kan de mens niet nabootsen.” Dat de truffels dus gezocht moeten worden, drijft de prijs omhoog. Daarnaast is het zoeken van truffels erg arbeidsintensief.
De geur van de truffel is zo sterk, dat wanneer je ze tussen de eieren bewaard de geur door de schaal heen gaat en je eieren smaken naar truffel.
Truffels bewaren: Truffels zijn delicate natuurproducten die beperkt houdbaar zijn. Een goede, verse truffel is hard en geurig.
Een kaasschaaf is te bot. En ook de kaasrasp waarmee je je blok parmesan te lijf gaat, is verre van ideaal. Je kunt de truffel wel raspen, maar de stukjes zijn ongelijk van vorm en spatten in het rond. Een truffelschaaf brengt de oplossing.
Het is ontzettend geurig en heeft zo'n aardse smaak. Als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Heerlijk. Je moet er alleen niet te veel mee willen doen.
Truffels zien er knobbelig uit en zijn eigenlijk de bron van een paddestoel. Ze groeien onder de grond en uiteindelijk komen er boven de grond paddestoelen uit voort. Ze bevatten dezelfde werkzame stoffen.
Truffels zijn de knolvormige vruchten van een zwam die groeit op de wortels van bepaalde bomen. Onder de grond dus! Truffels groeien met name op eiken, populieren, beuken en hazelaars, ze laten zich niet goed kweken of telen. Truffel is dus echt een product uit de wilde natuur.
Van paddo's en truffels kun je erg misselijk worden. De volgende klachten komen vaak voor: duizeligheid, buikpijn/buikkrampen, overgeven, rillingen, desoriëntatie en zweten. Deze 'bodyload' kan heel heftig zijn. Voor mensen die daar gevoelig voor zijn, is dat vaak een reden om geen tripmiddelen (meer) te gebruiken.
Psychedelische truffels hebben voornamelijk geestelijke effecten en hebben een bewustzijnverruimende werking. Het zorgt ervoor dat in je hersenen zintuigelijke waarnemingen anders worden doorgegeven. Deze ervaringen en waarnemingen kunnen mooi zijn en helpen met het veranderen van je eigen perspectief.
Paddo's en truffels zijn onderdelen van schimmels waarin de stof psilocybine of psilocine in zit. Die stof wekt bij mensen een trip op. Ze ervaren de werkelijkheid dan op een andere manier. Paddo's worden al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt in verschillende culturen.