Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, vegetarische vleesvervangers, ei, kaas, zuivelproducten, noten en peulvruchten. Bij gewichtsverlies, ziekte, een operatie en wonden is extra eiwit nodig voor het herstel.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Over het algemeen worden zure producten zoals yoghurt en kwark beter verdragen dan zoete producten zoals melk. Kies qua fruit vooral voor rijp fruit. Bananen kunnen zeker voordelen hebben vanwege de grote hoeveelheid kalium. Echter, kunnen ze door de vezels ook voor klachten zorgen.
Eet licht verteerbaar en voedingsrijk
Wanneer je iets eet kost het lichaam energie om je eten ook op te nomen. Zelfs ongeveer 10 tot 20 % van de energie gaat naar het verteren van je eten. Tijdens een verkoudheid of griep wil je zoveel mogelijk energie inzetten tegen het virus. Eet daarom licht verteerbaar eten.
Sowieso is fruit goed voor je als je ziek bent, maar vooral wanneer je misselijk bent of last hebt van diarree wordt het eten van een banaan aangeraden. Bananen zijn makkelijk te kauwen en vallen licht op de maag, maar zorgen er wel voor dat je een flinke hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen binnen krijgt.
Bij griep heb je last van koude rillingen, (hoge) koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en keelpijn. Meestal duren je klachten ongeveer één week, daarna verdwijnen ze vanzelf. Na het doormaken van griep kun je nog een paar weken hoesten en moe zijn.
Crackers en geroosterd brood liggen niet zwaar op de maag en zijn daarom een goede lichte maaltijd als je ziek bent. Banaan eet makkelijk weg, geeft energie en zit vol kalium. Dit mineraal heb je met name nodig als je veel vocht hebt verloren of als je overgegeven hebt.
Als u ziek bent of beter wordt na een ziekte, gebruikt uw lichaam meer energie en voedingsstoffen. Dan heeft u een grotere kans om af te vallen. Ook bij diarree of overgeven valt u sneller af. Dit komt omdat het eten en drinken niet goed verwerkt kan worden door uw lichaam.
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
De eerste thee tegen verkoudheid is een standaard gember thee. Gedurende de winter drink ik deze thee een paar keer per week. De gember is een fijne opkikker en zorgt ook dat je weer energie krijgt. Voor als je last van je keel begint te krijgen is de tijm thee een aanrader.
Adviezen eiwitrijke voeding
Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei.
Drink voldoende – Waar voeding niet zo belangrijk is als je geen honger hebt, is het wel belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden. Bovendien helpt vocht je alle afvalstoffen af te voeren. Drink bijvoorbeeld water, verse gemberthee of kruidenthee.
Goed om te weten is dat een verminderde eetlust door ziekte vaak maar enkele dagen aanhoudt. Wanneer dit langer duurt, is er mogelijk iets ander aan de hand. Dit kunnen lichamelijke problemen zijn, zoals kauw- of slikproblemen, een ontsteking in de maag of darmen of oververmoeidheid.
Goed gaar gekookte aardappelen, puree met weinig vet, macaroni, mie, spaghetti, vermicelli, witte rijst. Nieuwe aardappelen zijn zwaarder verteerbaar. Gezeefde peulvruchten indien verdragen. Onder peulvruchten wordt verstaan: witte-, bruine-, en rode bonen, (kikker)erwten, linzen, kapucijners.
De meest voorkomende symptomen van griep zijn plotseling opkomende koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. De hoest kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na twee tot zeven dagen.
Bijvoorbeeld als je schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door praten, niezen en hoesten gebeuren. Andere mensen kunnen besmet raken als zij die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.
De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus en is het bekendste virus dat vermoeidheidsklachten kan geven. Bijna elk virus kan echter een soortgelijk klachtenpatroon geven als het lichaam niet adequaat heeft gereageerd en niet in staat is geweest dit virus te elimineren.
Ook gaat spierpijn vaak gepaard met symptomen als stijfheid en daardoor moeite met bewegen. De pijn kan toenemen wanneer je de spier aanraakt of indrukt. In het geval van griep of een virale infectie, is de pijn vaak lastig toe te wijzen aan één plek: vaak voelt het alsof de pijn zich in het gehele lichaam bevindt.