1. Eddy Merckx. U had misschien al geraden dat we geen andere naam op de eerste plaats van dit klassement konden zetten. Eddy Merckx is een van de beroemdste Belgen ter wereld maar ook zeker en vast de grootste wielrenner aller tijden.
Mathieu van der Poel: Kroonde zich in 2015 in Tábor tot de jongste wereldkampioen veldrijden aller tijden en veroverde ook in 2019, 2020 en 2021 de regenboogtrui.
1. Eddy Merckx – 445 overwinningen.
Logo van de Tour de France Op deze pagina vind je een lijst van winnaars van de Tour de France, vanaf de eerste editie in 1903 tot en met 2022. Verschillende wielrenners wonnen de Tour de France maar liefst vijf keer: de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain.
Wielrenner Wout van Aert is in België voor de derde keer op rij verkozen tot Flandrien van het Jaar, oftewel de beste renner van het jaar. De renner van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma hield Tim Merlier (Alpecin-Fenix) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) ver achter zich.
De Ballon d'Or van het wielrennen ging dit jaar naar Tadej Pogacar, die met winst in de Tour de France, Luik-Bastenaken-Luik én de Ronde van Lombardije wel een zaakje deed.
De rennersvakbond CPA luidt de alarmbel: Er blijven steeds minder professionele wielrenners over. Dit jaar rijden er 476 voor Pro-Tour ploegen en 390 voor Pro-Continentale ploegen, samen 866.
De Fransman Bernard Hinault (1982-1983; Italië-Frankrijk-Spanje -de laatste werd in 1983 nog in de lente gereden-) en de Brit Chris Froome (2017-2018; Frankrijk-Spanje-Italië) wonnen drie Grote Rondes op rij.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Peter Sagan heeft het puntenklassement zeven keer gewonnen en daarmee is hij recordhouder.
De Ronde van Vlaanderen is met 264 kilometer niet voor watjes!
Eros Poli is gewoontegetrouw de langste coureur in de Tour. De Italiaan liet bij de meetlat 1,94 meter noteren. Poli kreeg wel gezelschap van zijn landgenoot Mario Scirea. Kleinduimpje in het peloton is de Spanjaard Francisco Benitez.
Informatie in woord en beeld over de vijf oudste wielerklassiekers: Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije, met de volledige uitslagen van 1892 tot en met 2016.
Marianne Vos is de grootste wielerkampioene uit de geschiedenis.
De oud-wielrenner woont al bijna twintig jaar op het Spaanse eiland Mallorca. Theunisse kampt met ernstige gezondheidsproblemen en heeft geen inkomsten meer. In 2014 besloot hij daarom al het geld dat hij nog over had van zijn profcarrière, “een bedrag met zes nullen”, te beleggen in certificaten van de Rabobank.
foto: Cor VosJonas Vingegaard won het bergklassement van de Tour de France van 2022. Simon Geschke reed lang in de bollentrui, maar finishte als tweede.
De groene trui in de Tour de France is de trui voor de leider in het puntenklassement. Punten voor de groene trui zijn er te verdienen bij tussensprints onderweg en aan de finish. Vaak zijn het sprinters die dit klassement winnen.
De bolletjestrui is het wielrennersshirt dat wordt gedragen door de leider in het bergklassement en dat wordt uitgereikt na een verreden etappe. Na de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk krijgt de winnaar van het bergklassement de laatste bergtrui uitgereikt.
De Giro d'Italia is de zwaarste grote ronde van het jaar.
De ronde van Spanje is een grote wielerronde die sinds 1955 jaarlijks wordt verreden. Samen met de Tour de France en de Giro d'Italia behoort hij tot de drie grootste internationale wielerrondes.
België viert feest: na 44 jaar is er weer een Belgische winnaar van een grote wielerronde. Remco Evenepoel kwam zondagavond ongeschonden in zijn rode leiderstrui over de streep in Madrid en won de Vuelta a España.
Geschat wordt dat de gemiddelde knecht in de WorldTour tussen de 40.000 euro en 100.000 euro per jaar verdient. Wie meer wil opstrijken als knecht, moet over speciale talenten beschikken. Denk aan de sprintloodsen van toppers als Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel.
Salaris van de beroepsfamilie
het beroep Professioneel wielrenner valt onder de beroepsfamilie Beroepssporters. Het salaris Beroepssporters ligt gemiddeld op € 12800 bruto per maand.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Professioneel wielrenner
Veel wielrenners verdienen ongeveer het minimumloon van rond de 30.000 euro per jaar, waarvan de de goedverdienters zo'n € 200.000 op jaarbasis verdient.