Timothy John (Tim) Berners-Lee (Londen, 8 juni 1955) is samen met zijn toenmalig manager, de Belg Robert Cailliau, de bedenker en grondlegger van de technologie en verzameling afspraken die het world wide web of wereldwijde web (www) mogelijk maakten.
Inmiddels is het internet een mondiaal fenomeen, dat het karakter van massamedium heeft gekregen. Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen wel degelijk een eigenaar hebben.
Internet is begonnen als ARPANET. Dit was een militair netwerk, dat in 1969 in de Verenigde staten is gebouwd. In eerste instantie was dit netwerk alleen beschikbaar voor de overheid en voor het onderwijs. Vanaf 1993 hebben consumenten echter ook toegang tot internet.
Internet is eigenlijk heel veel computers die met elkaar zijn verbonden. Het is een netwerk van miljarden computers over de hele wereld. Zo'n netwerk lijkt op een spinnenweb. Via kabels en radiosignalen kun je berichten, foto's, muziek en video's de aarde rondsturen.
20 miljard websites volgens Google, maar 1,2 miljard websites volgens Netcraft. Dat is alleen het surface web, zonder het circa 3000 keer zo grote → deep web.
Internet is een afkorting voor Interconnected Networks, een groot openbaar netwerk van computernetwerken waarvan de afspraken worden beschreven in de Requests For Comments die worden beheerd door de Internet Engineering Task Force.
Eerste browser en website
In 1990 bouwde Berners-Lee de eerste browser ter wereld en in augustus 1991 zette hij de eerste website ter wereld online, info.cern.ch. Die is nog steeds in de lucht. Inmiddels zitten ongeveer 4 miljard mensen op het wereldwijde web en zijn er ongeveer 1,5 miljard websites.
Het internet is een wereldwijd openbaar netwerk van verbonden computers. De naam internet is een Engelse afkorting voor Interconnected Networks. Dat zoiets betekent als "aan elkaar verbonden netwerken".
Aantal websites in 2021
In 2021 zijn er over de hele wereld meer dan 1,83 miljard websites.
Precies vijftig jaar geleden, op 29 oktober 1969, maakten de eerste twee computers verbinding met elkaar via ARPANet, de voorloper van het internet. Een van de grondleggers zegt teleurgesteld te zijn over hoe internet zich heeft ontwikkeld. De eerste gekoppelde computers stonden in Californië.
De studenten gebruikten dit netwerk om documenten naar elkaar toe te sturen, zodat dat niet meer met de post hoefde. Dit was het echte begin van het internet. Op dit moment heette het internet nog 'Apranet' en werd met steeds meer plekken verbonden. Dit was vooral tussen verschillende steden als Santa Barbara en Utah.
De Colossus was zo'n apparaat en werd gezien als de eerste elektronische computer. Hij werd in Engeland gebouwd in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Colossus werd gebruikt om geheime codes te ontcijferen. De Colossus (de naam zegt het al) was kolossaal groot.
Geschiedenis van het www
Het concept van het www is ontwikkeld vanaf 1989 door Tim Berners-Lee, een softwareontwikkelaar van de gebruikersondersteuningsafdeling van CERN, het Europese instituut voor kernfysica in Genève, en diens projectmanager Robert Cailliau.
Die allereerste site is nog altijd te bezoeken. De Britse bedenker van het World Wide Web (WWW), Tim Berners-Lee, publiceerde op 6 augustus 1991 een link naar de eerste website in een online-discussiegroep. De eerste website was die van het Europese onderzoeksinstituut CERN in Genève, waar Berners-Lee werkte.
Het is vandaag exact dertig jaar geleden dat de eerste website online kwam. Het gaat om een pagina van CERN, het Europese instituut voor kernfysica in Zwitserland, die door internetuitvinder Tim Berners-Lee op 6 augustus 1991 werd gepubliceerd. De website in kwestie bestaat nog steeds.
Timothy John (Tim) Berners-Lee (Londen, 8 juni 1955) is samen met zijn toenmalig manager, de Belg Robert Cailliau, de bedenker en grondlegger van het world wide web of wereldwijde web (www). Hieraan werkte hij toen hij consultant-software-engineer bij het CERN in Zwitserland was, van juni tot en met december 1990.
Wifi is een draadloze verbinding waarmee je op je pc, laptop, smartphone en tablet kunt internetten zonder een internetkabel te gebruiken. Het internetsignaal komt via de kabel je huis of je bedrijf binnen en het wifi-modem zorgt er dan voor dat je kunt internetten.
Iets is online (het Engelse woord voor op de lijn) wanneer het een actieve verbinding heeft met een netwerk, offline wanneer dit niet zo is. Deze term wordt vooral in de IT gebruikt.
De geschiedenis van WiFi begint in 1985, toen de Amerikaanse FCC licentievrij gebruik toestond in onder meer de 2,4 en 5 GHz frequentiebanden. Sindsdien is WiFi bezig aan een onstuitbare opmars in huis, op het werk, in de horeca en zelfs op straat.
Het World Wide Web (www), ook wel het wereldwijde web genoemd, maar meestal kortweg het web, is een aantal technische afspraken voor het wereldwijd over het internet aanbieden en verbinden van allerhande documenten en computertoepassingen.
Met een IP-adres wordt een computer herkend die op het internet is aangesloten. Zo'n adres is vergelijkbaar met een telefoonnummer. Elk apparaat dat met internet wordt verbonden, krijgt een unieke code. Zo'n numeriek label wordt ook toegewezen bij deelname aan andere computernetwerken die op basis van IP communiceren.