Ze hebben wel of geen vleugels al naargelang de hoeveelheid voedsel die er beschikbaar is. Ook de weersomstandigheden spelen een rol. De bladluizen die kunnen vliegen, gebruiken luchtstroming om zich van de ene naar de andere plant te verplaatsen. Ook mieren verhuizen bladluizen naar andere planten.
Soms krijgen bladluizen vleugels om zich te kunnen verplaatsen naar andere planten. Gevleugelde bladluizen – zeker als ze bleek van kleur zijn – worden vaak als witte vliegjes gezien.
Bladluizen hebben een hekel aan planten met een sterke geur. Denk aan lavendel, bonenkruid, knoflook en goudsbloemen. Plant dus zo'n sterk geurende bloem of plant naast je geteisterde plant en de bladluizen zullen in veel gevallen maken dat ze wegkomen!
Ze zijn niet in staat op omhoog te kruipen via meubels gordijnen of kleren e.d. Ook kunnen hoofdluizen niet springen. Luizen kunnen eigenlijk alleen goed bewegen op haar. Zij hebben hiervoor speciaal ontwikkelde klauwtjes. Als twee mensen dicht bij elkaar zijn kunnen luizen van het ene naar het andere hoofd lopen..
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Azijn gebruik je samen met water en groene zeep. Andere soorten zeep werken ook. Om ervoor te zorgen dat je met azijn naast de bladluis ook nog andere beestjes bestrijd, is het belangrijk om niet teveel te gebruiken.Één scheutje is voldoende.
Bladluizen zijn schadelijk voor je planten, zowel voor je tuinplanten als je kamerplanten in huis. Het grootste gevaar dat ze meebrengen is dat ze planten kwetsbaar maken voor virussen die ze al dan niet zelf meedragen.
Bladluizen bijten ze wel. Die eten ze en hun larven eten er nog meer. En waarachtig, met hun scherpe, uitgestoken kaken kunnen die ook door mensenhuid dringen.
Bladluizen houden niet van water en zullen bij herhaaldelijk afspuiten, andere oorden opzoeken. Snijd druk bevolkte plantendelen gewoon weg en verwijder ze met het restafval. Gooi ze niet op de composthoop en laat de aangetaste plantendelen niet liggen in de tuin want dan kunnen de bladluizen zich opnieuw verspreiden.
De bladluis verspreidt zich door tussen andere planten te vliegen of springen, door zichzelf mee te laten voeren op de tocht of door mee te liften op kleding van mensen. Bladluis komt dus in principe van buiten het huis, behalve als andere planten in het huis al besmet zijn.
Te fel bemeste planten, maar ook planten met een kaliumtekort zijn gevoelig voor bladluis. Teveel stikstof en zeker chemische stikstof trekt bladluizen aan, net als de ammoniakgeur van vers stalmest.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia. Toch vinden ze vaak de weg niet naar jouw tuin.
Bladluis verspreidt zich vooral door tocht, via kleding of door te vliegen. Hier is helaas weinig aan te doen. Het enige wat je kunt voorkomen, is bladluis besmetting door tocht. Dit doe je door jouw kamerplant niet op een tochtige plek te plaatsen.
Ter geruststelling: bladluizen en andere plantenziekten zijn vaak van voorbijgaande aard. Zo houdt bladluis van jonge plantenscheuten en kan de overlast na de lente vanzelf verdwijnen. Vaak kunnen luizen met de hand bestreden worden: gewoon handschoenen aan en ze van de tak en bladeren rissen.
Luizen op planten zijn kleine, ronde insecten die meestal wit, groen of bruin van kleur zijn. Ze zijn meestal zo klein dat je ze met het blote oog nauwelijks kunt zien. De meest voorkomende luizen op planten zijn de Dopluis, Bladluis en Wolluis.
Een jonge hoofdluis komt na 7 tot 10 dagen uit het ei en is 7-10 dagen daarna volwassen. Alleen volwassen hoofdluizen kunnen eitjes leggen. Een hoofdluis leeft ongeveer één maand en legt in elke dag 5 of 6 eitjes. Uit deze eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen.
De vrouwtjes leggen in het voorjaar ca 20 eieren per dag aan de onderkant van het blad. De eitjes worden op korte steeltjes afgezet. De larven komen al na 3 dagen uit.
Bladluizen leven met de wind mee. Daarom kan je plant van de een op andere dag vol zitten met dit gespuis. Een aantal bladluizen hebben vleugels, hierdoor kunnen ze zich makkelijk verplaatsen.
Wolluis herkennen en bestrijden
Herkenning: kleine pluizige, witte plekjes in je plant. Lijkt soms op een soort schimmeltje. De eitjes worden ingepakt in een wit wollig beschermlaagje. Je vindt ze vooral op de onderkant van de bladeren en verstopt in de bladoksels.
Van de geur van salie, koriander, afrikaantjes en lavendel houden de beestjes niet. Deze plantjes kun je dus gebruiken om de luizen weg te houden.
Bladluis bestrijden met azijn en groene zeep
Als u kleine hoeveelheden bladluizen op uw planten ziet, duidt dit op een beginnende plaag. In dit stadium zijn huis-, tuin-, en keukenmiddelen vaak effectief. Dan kunt u bladluis bestrijden met azijn en groene zeep. Voeg een beetje azijn toe aan een emmertje water.
Verschillende andere generaties van vrouwelijke bladluizen zijn geboren in de lente en de zomer. Vrouwtjes kunnen 25 dagen leven, gedurende welke tijd ze elk maximaal 80 nieuwe bladluizen kunnen voortbrengen. De lente en zomervoortplanting vindt ongeslachtelijk plaats.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Bladluizen voeden zich met plantensappen. Het teveel aan suikers scheiden ze af als een kleverige stof die we honingdauw noemen. Honingdauw maakt de bladeren (en ook al wat onder de boom staat) kleverig en doet ze glanzen.