De tovenares Circe is de dochter van de Zonnegod
Circe of Kirke (Grieks: Κίρκη, Kírkē), dochter van de zonnegod, is in de Griekse mythologie een tovenares die leefde op het eiland Aeaea, dat volgens de Grieks-Romeinse traditie gelegen was in de buurt van Italië. Haar verblijfplaats zou de berg Circeo zijn.
Circe is de dochter van Titaan Helios en nimf Perse. Wanneer de goden erachter komen dat de kinderen van Helios en Perse heksen zijn, en wat Circe met haar krachten heeft gedaan, wordt Circe verbannen naar een eiland.
De tovenares Circe - Een Griekse mythe over Odysseus en een tovenares. Lang en ver had Odysseus in zijn omzwervingen over de zee gezeild toen hij met zijn bemanning bij een eiland met de naam Aia belandde. Daar woonde de machtige tovenares Circe, de dochter van de zonnegod Helios.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
Thor gold namelijk ook als de sterkste vechter onder de goden, die Asgaard beschermde tegen de aanvallende reuzen. Deze god was vrij populair onder de Germanen en Vikingen.
Losbandige oppergod
Zeus was de machtigste god van het oude Griekenland. Veel van de Griekse stadstaten werden democratisch bestuurd, maar er was geen democratie op de Olympus, waar Zeus als koning over de Griekse goden heerste.
Na de Trojaanse oorlog verdwaalt Odysseus onderweg naar huis. Tien jaar lang zwerft hij rond en maakt hij veel avonturen mee. Ondertussen wordt zijn vrouw Penelope thuis in Ithaka steeds wanhopiger, want iedere man wil wel de plaats van Odysseus innemen.
Odysseus is getrouwd met Penelope en ze krijgen samen een zoon; Telemachus. Dan komt de Koning van Sparta, Menelaos samen met Palamedes naar Ithaka om Odysseus over te halen om mee te vechten in de Trojaanse oorlog.
Poseidons woede en de hulp van Athena
Odysseus was de koning van het eiland Ithaka en vocht aan Agamemnons zijde in de Trojaanse Oorlog. Tijdens deze oorlog stak hij een zoon van Poseidon het oog uit. Deze actie kwam hem duur te staan; de gehele terugreis wordt Odysseus door de god van de zeeën gehinderd.
Charybdis (Oudgrieks Χάρυβδις, "Zij die naar beneden zuigt") is een figuur uit de Griekse mythologie. Een zeemonster, de dochter van Poseidon en Gaia. Volgens de mythe zoog Charybdis driemaal per dag een enorme hoeveelheid water op en spuwde die vervolgens uit, waardoor er een draaikolk ontstond.
Penelope is een Griekse meisjesnaam die 'bonte eend' betekent. Andere mogelijke betekenissen van de naam zijn 'weefsel', 'gezicht' en 'oog', maar deze zijn minder waarschijnlijk.
Poseidon is de god van de zeeën en de wateren, maar ook van de paarden en de aardbevingen. Vandaar dat er zowel aan de kust als in het binnenland heiligdommen aan hem zijn opgedragen.
Odysseus is een Griekse jongensnaam. Het betekent `haatvol`.
De eerste cyclopen, genaamd Steropes, Brontes en Arges, zijn volgens de mythologie de kinderen van Gaia en Ouranos. Ze zijn de assistenten van de god van de smeedkunst Hephaistos. Aan hen heeft Zeus zijn bliksem, Poseidon zijn drietand en Hades zijn onzichtbaarheidshelm (hadeskap) te danken.
Troje of Truva ligt 30 kilometer ten zuiden van Canakkale in Turkije en op circa zes kilometer van de zeestraat de Dardanellen in Turkije. De moderne naam voor het archeologische Troje is Hissarlik, wat “plaats van vestingen” betekent.
De sirenen (Oudgrieks: Σειρῆνες, Seirēnes) zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw. Sirenen verleidden hun toehoorders met gezang of erotische geluiden die door mannen niet weerstaan konden worden.
Hestia is overigens de zuster van Hades, Demeter, Poseidon Hera en Zeus, en ze is de oudste. Daarmee is ze automatisch de oudste Olympiër.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Danaë (mythologie) - Wikipedia.
Thor bracht vele avonturen uit om de grote slang Jörmungand te vangen en te doden. Uiteindelijk leerde hij echter dat hij de slang tijdens Rangarök zou doden, maar hij zal ook in het gif van de slang verdrinken.
Daarmee verwijst hij naar de Noorse god Odin. De eeuwenoude religie maakt eerder een spirituele comeback in IJsland. Het land met ongeveer 330.000 inwoners, telt nu zo'n 2400 aanbidders van Noorse goden.
Loki (ook Looki, Loke, Lopt of Loptr) is de god van chaos en leugens uit de Noordse mythologie.
De god staat bekend om zijn stugge karakter en om de drietand (trident) die hij altijd in zijn hand heeft. Deze drietand krijgt hij van de cyclopen (éénogige reuzen). Het Romeinse equivalent van de godheid is Neptunus. Een afbeelding van Poseidon met drietand op een Korinthische plaque (550–525 v.
Door die trouweloosheid van de koning werd Poseidon voor altijd de vijand van de Trojanen. Poseidon is ook de god die vruchtbaarheid schenkt aan het land, die door de bronnen en rivieren, welke hij doet ontstaan, zegen verspreidt, ja soms bronnen schenkt, waarvan het water de zieken kan genezen.