Yuri Gagarin was de eerste mens in de ruimte! Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties 'Yuri Night' gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.
De allereerste dieren in de ruimte waren fruitvliegjes. Deze werden in 1947 aan boord van een Amerikaanse raket de ruimte in gestuurd en overleefden de vlucht. Het hondje Laika uit de Sovjet-Unie was het eerste dier dat in 1957 in een baan rond de aarde werd gebracht, het diertje overleefde de vlucht niet.
Joeri Gagarin is in 1961 de eerste persoon die in de ruimte komt en een rondje om de aarde maakt. Hij werkt voor het ruimtevaartprogramma van de Sovjet-Unie, die in een strijd is verwikkeld met de Verenigde Staten. Joeri Gagarin is in 1961 de eerste persoon die in de ruimte komt en een rondje om de aarde maakt.
Zes belangrijke grondleggers voor de moderne ruimtevaarttechniek zijn de wetenschappers Hermann Ganswindt (1856-1934), Konstantin Tsiolkovski (1857-1935), Robert Goddard (1882-1945), Hermann Oberth (1894-1990), Sergej Koroljov (1906-1966) en Wernher von Braun (1912-1977).
Op 12 april 1961 werd Gagarin, aan boord van de Vostok 3KA-3 capsule van Vostok 1, de eerste mens in de ruimte en de eerste die een ronde om de aarde maakte.
Hoe Lodewijk van den Berg (1932-2022) de eerste Nederlander in de ruimte werd.
André Kuipers (Amsterdam, 5 oktober 1958) is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging.
Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties 'Yuri Night' gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.
Het universum wordt kleiner en kleiner en steeds warmer. Uiteindelijk stort alle materie in zwarte gaten ineen, die vervolgens fuseren tot één gigantisch zwart gat of Big Crunch-singulariteit (een singulariteit is een punt met een bijna oneindig grote dichtheid).
In de ruimte zijn natuurlijk geen wegwijzers. Toch verdwalen de astronauten niet. Dit doen ze door op een slimme manier gebruik te maken van de sterren en planeten in ons Zonnestelsel.
Laika, het ruimtehondje
Eind jaren '50 werd hiervoor Laika gebruikt, een drie jaar oud straathondje uit Rusland dat tegenwoordig het bekendste ruimte-proefdier ooit is. Ze was het eerste dier dat een omloop rondom de aarde had volbracht. Helaas zou ze nooit meer terugkeren.
Na de historische maanlanding van de Apollo 11 zijn er nog vijf bemande maanlandingen uitgevoerd.
Hoe vaak ging de mens naar de maan? In totaal zijn er 24 bemande missies naar de maan geweest, waarvan er zes met succes op het maanoppervlak zijn geland. Alle zes deze bemande missies maakten deel uit van NASA's Apollo-programma, met als laatste succesvolle landing de Apollo 17-missie in 1972.
Ongeveer 600 miljoen jaar geleden gingen sommige eencelligen nauw samenwerken en vormden samen een meercellig organisme: het eerste dier. Onderzoekers denken dat het een soort spons was.
Vijf tot zeven uur na de begin van de vlucht werden er geen levenstekenen van Laika meer waargenomen. Tijdens de vierde omloop om de aarde werd duidelijk dat het dier was omgekomen door oververhitting en stress. Tot nu toe werd aangenomen dat het dier zeker vier dagen en mogelijk zelfs zeven dagen had geleefd.
Laika was in Moskou van de straat gehaald. Lajka was 3 jaar oud en woog ca. 6 kilogram. Ze reisde met de Spoetnik 2 die op 3 november 1957 vanuit Leninsk werd gelanceerd.
Kort antwoord: Overal! Langer antwoord: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, was de oerknal niet een explosie die op een bepaald punt in de lege ruimte plaatsvond.
Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien.Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.
Onderwerpen van onderzoek
Onderzoek van bekende sterren, hun planeten en manen. Zoektocht naar nog onbekende sterren en sterrenstelsels en exoplaneten. Bestudering van de aanwezigheid en/of mogelijkheid van leven op planeten of manen.
Over André Kuipers
André Kuipers is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.
Neil Armstrong en Buzz Aldrin zetten op 21 juli 1969 als eersten voet op het witte oppervlak van de maan.
Valeri Vladimirovitsj Poljakov (Russisch: Валерий Владимирович Поляков) (Toela, 27 april 1942 – 7 september 2022) was een Russisch kosmonaut. Sinds 1995 is hij de recordhouder voor de langste vlucht in de ruimte in de geschiedenis van de mensheid, namelijk 437 dagen en 18 uur.
Twintig mannen en zeventien vrouwen uit Nederland maken nog kans om astronaut te worden. Ze zijn door de eerste selectieronde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gekomen. Bijna duizend Nederlanders hadden zich aangemeld. Van hen is dus bijna 3,8 procent door.
Miljardair en Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft voor het eerst een ruimtevlucht gemaakt met een raket van zijn eigen ruimtebedrijf Blue Origin. Hij deed dat samen met nog drie andere toeristen: zijn broer Mark, een 18-jarige Nederlander en de 82-jarige astronaute Wally Funk die nooit eerder in de ruimte was geweest.