Kun je als volwassene krentenbaard krijgen?

Iedereen kan krentenbaard krijgen. Krentenbaard komt het meest voor bij jonge kinderen. Pasgeboren baby's en kinderen zijn gevoeliger voor krentenbaard dan volwassenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggd.groningen.nl

Kunnen volwassen krentenbaard krijgen?

Ook volwassenen kunnen het krijgen. De medische naam is impetigo. Krentenbaard komt door een bacterie. Meestal de stafylokok.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Hoe weet je of je krentenbaard hebt?

Het begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is. Bijvoorbeeld een schaafplekje, krabplekje of eczeem. Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Deze ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en zich snel uitbreiden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Hoe raak je besmet met krentenbaard?

Het vocht dat in de blaasjes zit, is erg besmettelijk. Door aan de plekken te zitten, komt de bacterie op de handen. Zo kun je jezelf op andere plekken op je lichaam besmetten. Ook kan het op bijvoorbeeld speelgoed en andere spullen terechtkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Kan krentenbaard vanzelf weggaan?

Krentenbaard is een kinderziekte die voornamelijk voorkomt bij kinderen die jonger zijn dan twaalf, maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen. Het gaat vaak binnen één tot drie weken vanzelf weer over. Je kind is alleen niet beschermt tegen krentenbaard en kan dus vaker krentenbaard krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op artsenzorg.nl

Doctor explains impetigo - causes, types and treatment + REAL PHOTOS | Doctor O'Donovan

39 gerelateerde vragen gevonden

Wat werkt echt tegen krentenbaard?

Fusidinezuur is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bepaalde bacteriën, vooral tegen de stafylokok-bacterie. Artsen schrijven het voor bij huidinfecties, zoals krentenbaard, ontstoken eczeem en eikelontsteking.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe krijg je krentenbaard zo snel mogelijk weg?

Door je handen regelmatig met desinfecterende zeep te wassen, kun je verspreiding van krentenbaard tegengaan. Tip 3: gebruik een crème met een antibioticum (fusidinezuurcrème). Deze crème kan voorgeschreven worden door je huisarts om het herstelproces te versnellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op etos.nl

Hoe snel gaat krentenbaard weg met antibiotica?

De ontsteking verdwijnt meestal binnen 2 weken. Soms kan het 3 weken duren totdat de ontsteking over is. Meestal is een crème met antibiotica voldoende. Zoals een crème met fusidinezuur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Kan ik krentenbaard krijgen van mijn kind?

Hoe besmettelijk is krentenbaard voor volwassenen? Hoewel krentenbaard vaker voorkomt bij jonge kinderen, kunnen ook volwassenen het krijgen. Omdat het zo besmettelijk is, kan krentenbaard zich verspreiden door elk nauw contact. Volwassenen die sporten krijgen het vaak door huid-op-huid contact.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wij.nl

Is krentenbaard besmettelijk via water?

Krentenbaard is besmettelijk via het vocht uit de blaasjes. De infectie begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (schaafplekje, krabplekje, eczeem). Daar kunnen schadelijke bacteriën de huid binnendringen en een infectie veroorzaken. Ook bij hoesten en niezen kan de bacterie vrijkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeugdengezinutrecht.nl

Hoe begint krentenbaard bij volwassenen?

Het begint met rode vlekken of bultjes en blaasjes met vocht. Deze heb je vooral bij de neus en de mond. De plekken doen vaak pijn en jeuken. Als de blaasjes open gaan, komen er korstjes op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggd.groningen.nl

Kan je je ziek voelen van krentenbaard?

De huid is daar pijnlijk en kan jeuken. Wanneer er heel veel blaasjes zijn, voelen mensen zich vaak ook ziek. Ze hebben opgezette lymfeklieren en koorts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cwz.nl

Wat is de incubatietijd van krentenbaard?

De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is 4 tot 14 dagen. De klachten zijn: Er komen rode vlekken of bultjes in het gezicht, vooral bij de neus en de mond.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdfryslan.nl

Waar begint krentenbaard?

Krentenbaard zit meestal rond de neus of mond. Op de huid komen wondjes, rode of donkere plekjes of blaasjes met korstjes. Het komt door een bacterie. Zorg dat uw kind de handen vaak wast met zeep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Waarom krijg ik steeds krentenbaard?

Impetigo kan steeds weer terugkeren bij een daarvoor gevoelige persoon, bijv. bij mensen met een atopisch eczeem. Ook patiënten met een verlaagde afweer kunnen steeds weer een impetigo krijgen. Algemene regels voor hygiëne dienen daarbij ten allen tijde te worden nageleefd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidarts.com

Waarom niet zwemmen met krentenbaard?

Uw kind kan niet zwemmen met krentenbaard. Krentenbaard is een zeer besmettelijke infectie en daarnaast is er ook een grote kans op extra infecties door het week worden van de huid, waardoor het zich alleen maar uitbreidt in plaats van geneest.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zwemschool-kablau.nl

Kun je twee keer krentenbaard krijgen?

Door goede hygiëne kun je besmetting voorkomen, bijvoorbeeld door altijd in een zakdoekje te niezen en goed je handen te wassen. Je kind kan meerdere keren besmet raken en krentenbaard krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeugdengezinutrecht.nl

Is krentenbaard een herpesvirus?

Impetigo is een huidinfectie (ook wel krentenbaard genoemd) die kan veroorzaakt worden door twee soorten bacteriën: stafylokokken (Staphylococcus aureus) en streptokokken (Groep A-bèta-hemolytische).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Kan mijn kind naar school met krentenbaard?

Een kind met krentenbaard kan gewoon naar een dagverblijf, peuterspeelzaal of school. Vertel aan de pedagogisch medewerker of leerkracht dat het kind krentenbaard heeft. Zij kunnen overleggen met de GGD of het nodig is om andere ouders te informeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggd.groningen.nl

Is krentenbaard blijvend?

De huid die onder de impetigo korsten vandaan komt kan nog enige tijd rood blijven. Maar geneest uiteindelijk helemaal, impetigo zorgt niet voor blijvende littekens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bergmanclinics.nl

Kan fusidinezuur kwaad?

U kunt last krijgen van irritatie van de huid, jeuk of roodheid, vooral in huidplooien en op andere gevoelige huiddelen. Dit gaat vanzelf over. Zorg dat de zalf niet in uw ogen, mond of neus komt. Hierdoor gaan deze plekken veel irriteren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Hoe vaak mag je fusidinezuur smeren?

De gebruikelijke dosering is om drie- tot viermaal per dag een kleine hoeveelheid crème op de geïnfecteerde huid te smeren. Als uw arts u adviseert om een steriel verband of gaasje te gebruiken hoeft u meestal minder vaak te smeren. Een luier bij een baby kan als een verband werken. Volg hierbij het advies van uw arts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op db.cbg-meb.nl

Kun je douchen met krentenbaard?

Je kind kan gewoon in bad of onder de douche. Laat hem wel een eigen handdoek gebruiken. Het liefst iedere dag een schone. Bedek de korsten niet met nat verband, dit zorgt ervoor dat de ontsteking erger wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cjgrijnmond.nl

Hoe lang smeren met fusidinezuur?

HOE LANG ? Om resistentie voor bacteriën te voorkomen dient de lokale behandeling met fusidinezuur maximaal twee weken achtereen te duren. Na 2 weken dient u minimaal 2 weken te stoppen alvorens u opnieuw het middel wilt gebruiken. Dan geldt opnieuw dat u het middel maximaal 2 weken achtereen mag gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidarts.com

Wat als antibiotica niet werkt bij krentenbaard?

Bel op werkdagen uw huisarts of de huisartsen-spoedpost als 1 van deze dingen klopt: U denkt dat uw kind krentenbaard heeft. Uw kind heeft al medicijnen tegen krentenbaard, maar die helpen niet: Uw kind gebruikt de medicijnen (pillen of crème) al 3 dagen, maar het wordt niet beter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Populaire vragen