Hoe lang een proefrit duurt heb je in principe zelf in de hand. Het is wel verstandig om het niet te laten bij een klein blokje om. Je wil de auto namelijk wel goed aan de tand kunnen voelen. Laat de verkoper van te voren weten hoe lang je ongeveer verwacht weg te blijven.
Gemiddeld duurt een proefrit een half uur, maar langer is ook niet erg. Dit betekent natuurlijk niet dat je tijdens een proefrit heen en weer naar Duitsland moet rijden. Overleg van tevoren wel met de verkoper welk rondje je gaat maken en hoe lang je ongeveer weg bent.
Er is geen standaard lengte verbonden aan een proefrit met een auto. De een heeft genoeg gemerkt na een aantal minuten, de ander wil nog even wat langer rijden. Belangrijk is om met de eigenaar af te spreken hoe lang er gereden gaat worden. Doe dit dus van tevoren.
Een proefrit maken moet gewoon kunnen. Dit kan veilig, zoals gezegd ben je meestal maar in je eentje in de auto (je kroost mag mee zodra je de auto hebt) en als je de boel goed ontsmet en eventueel een mondkapje draagt, kun je het risico beperken.
Misschien voelt het raar om langer dan tien minuten een auto te testen, maar gemiddeld duurt een proefrit een dik half uur.
Proefrit maken
In Nederland is het wettelijk verplicht om een WA-autoverzekering te hebben. Wanneer u een auto leent voor een proefrit, dan rijdt u onder de WA-verzekering van de eigenaar van de auto. Rijdt u schade, dan kan de eigenaar deze schade melden bij zijn of haar autoverzekering.
Het is gebruikelijk dat een potentiële koper een proefrit wil maken. Als de koper zelf wil rijden, dan is het verstandig om een proefritverklaring in te vullen en deze allebei te ondertekenen. Rij in ieder geval altijd zelf mee. Geef tijdens de proefrit de kans om de auto bij uiteenlopende snelheden te testen.
Voor de proefrit wil de verkoper jouw rijbewijs zien. Hij maakt een kopie en de adresgegevens worden gecheckt. Dat lijkt onsympathiek, maar er zijn helaas mensen die de proefritauto na drie jaar nog niet hebben teruggebracht. Het formulier dat je moet tekenen, dekt de verkoper in tegen bekeuringen.
Proefrit aan Huis
Wil je zelf de auto uitgebreid inspecteren, maar heb je geen zin om de deur uit te gaan? Met Proefrit aan Huis komt de verkoper naar jouw voordeur.
De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten. Deze 4,5 uur rijtijd mag ook worden opgeknipt in twee delen. De eerste pauze duurt dan minimaal 15 minuten.
Neem met een proefrit vooral je tijd en trek hier minimaal een half uur voor uit. Binnen het proces van een motor kopen is de proefrit het belangrijkst. Probeer je testrit daarom zo uitgebreid mogelijk te maken.
Bij de particuliere verkoop wordt geen auto verkocht zonder proefrit. Maar bij een testrit kan van alles gebeuren. Sluit uw aansprakelijkheid uit door middel van een proefritverklaring.
Antwoord van Erik Jan. De acceleratie van een auto (hoe snel een auto versnelt) hangt inderdaad af van vermogen, koppel en gewicht. Daarbinnen maakt het nog uit welk karakter de motor heeft, dus bij welk toerental er welk koppel en vermogen beschikbaar is.
De jaarlijkse 16.110 km delen we dus door 690 uur. Resultaat: een auto in Nederland rijdt gemiddeld 23,3 km per uur.
AutoScout24 is de juiste plek om je tweedehands auto gratis en snel te verkopen in Nederland. Op ons platform bereik je miljoenen potentiële kopers en staat de juiste koper al op jouw occasion te wachten. Liever niet zelf verkopen?
Bij eerste keuring APK
Als uw voertuig voor 1 januari 2005 voor het eerst is gekeurd, moet u jaarlijks een APK check laten uitvoeren. Als uw auto na 1 januari 2005 voor het eerst is gekeurd, is de tweede keuring pas na drie jaar verplicht. Na die tweede keuring moet uw auto elk jaar gekeurd worden.
Een losse plaatsing op AutoTrack kost € 18,39 ex btw per advertentie per 30 dagen. Na 30 dagen verloopt de advertentie. Wil je de advertentie verlengen, dan dien je deze zelf weer te activeren.
Het kentekenbewijs of de kentekencard van de auto
Het kenteken en de meldcode van de auto staan hierop, en de persoonsgegevens van de eigenaar van de auto.
Om in een auto te rijden, heeft u rijbewijs B nodig. Met een rijbewijs B mag u maximaal 8 personen vervoeren, uzelf niet meegerekend.
Wanneer je een voertuig op jouw naam overschrijft, ben je aansprakelijk voor de motorrijtuigenbelasting, verzekering en Algemene Periodieke Keuring(APK). Wanneer je het voertuig niet binnen 28 dagen na de tenaamstelling hebt verzekerd, krijg je van de RDW een waarschuwingsbrief.
Word je door de politie aangehouden terwijl je in een onverzekerde auto rijdt? Dan riskeer je een boete van 650 euro. Ook de RDW kan je een boete geven voor onverzekerd rijden: die bedraagt 450 euro.