Aanpassing kost tussen de 250 tot 300 euro. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost.
Stap je over van gas naar inductie, dan kun je dezelfde breedte aanschaffen als jouw huidige gaskookplaat. Soms is het ook mogelijk om een bredere kookplaat te installeren. Raadpleeg hiervoor een installateur zodat deze je goed adviseert over de mogelijkheden.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
Inductie of keramisch fornuis
Bij een keramisch of inductie fornuis heeft u altijd een 3-fasen aansluiting nodig. De straattaal voor dit type aansluiting is krachtstroom. In de meterkast kunt u deze aansluiting herkennen aan een geheel aparte kracht-kookgroep.
Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur.
Niet elke meterkast is zomaar geschikt voor het koken op inductie. Voor een inductie kookplaat heb een speciale groep in de meterkast nodig die bestaat uit twee gekoppelde groepen. Voor zeer grote inductie kookplaten heb je zelfs drie groepen nodig.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt.
Koken op inductieplaten is veiliger dan koken op gas omdat de plaat zelf nauwelijks warm wordt en snel afkoelt na gebruik. De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Zonder pan wordt de kookplaat dus ook niet heet. Je hebt niet het risico dat je het gas per ongeluk aan laat staan.
Daar waar we vroeger bijna allemaal op gas kookten, koken steeds meer mensen in Nederland op een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Qua energieverbruik is een inductiekookplaat het zuinigst omdat het vrijwel geen warmte verliest.
Wij raden u aan uw inductiekookplaat niet zelf aan te sluiten. Schakel altijd een erkend installateur in. Perilex stopcontacten zijn op verschillende manieren aangesloten, daarom raden wij u aan om de aansluiting door een erkend installateur te laten meten en aansluiten.
Het antwoord is dus eigenlijk heel erg simpel: gas is duurder. Gas betaal je per m3 aan Essent en stroom per kWh. En bij welke energieleverancier je zit, je betaalt altijd meer voor gas dan voor stroom. Bovendien is de energiebelasting vanuit de overheid ook hoger op gas dan op stroom.
Inductie kookplaten verbruiken veel energie en kunnen daarom speciale aansluiting nodig hebben. Het vermogen van vrijstaande inductie kookplaten varieert van 1800 tot 3500 watt zodat deze op een enkele groep kunnen worden aangesloten. Het opgegeven vermogen is het vermogen van alle kookzones bij elkaar opgeteld.
Kosten hiervoor liggen tussen de 200 en 300 euro. Er zijn echter ook een aantal inductiekookplaten met een slimme vermogensregelaar die aangesloten kunnen worden op 1 fase.
Een inductieplaat van 90 cm is lastig te vinden. Er zijn er niet héél veel en daarom is de prijs ook niet klein. Je moet denken aan een prijsklasse van 700,- tot 1400,-.
Iedereen kan overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit. Wil je een goede kookplaat met 4 of 5 kookzones, dan is het een kwestie van een belletje naar de elektricien. Als jij een zeer krachtige kookplaat wil, heeft een overstap meer voeten in de aarde.
Inductie is sneller en zuiniger dan keramisch. Het koken van 1 liter water gaat zo'n 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Kies daarom bij keramisch een pitje dat even groot is als de pan.
Om een inductiekookplaat optimaal te kunnen gebruiken, is het verstandig om gebruik te maken van krachtstroom. Voor krachtstroom heeft u een 3-fase aansluiting nodig in de meterkast.
Omdat een elektrische kookplaat veel stroom verbruikt kan deze niet worden aangesloten op een normaal stopcontact. Dit komt omdat een enkele groep een maximum vermogen kan leveren van 230V x 16A = 3680 Watt. Een kookplaat vebruikt al snel zo'n 6000 Watt.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.