De werkgever is mogelijk aansprakelijk voor schade geleden door een werknemer door een ongeval, beroepsziekte, aantasting eerbaarheid of door schade aan de goederen van de werknemer. Een beroepsziekte is een ziekte die geleidelijk ontstaat door het werk dat de medewerker verricht of door de werkomstandigheden.
Veroorzaakt u schade tijdens uw werk? Dan is meestal uw werkgever aansprakelijk voor de schade. Uw werkgever is verantwoordelijk voor zijn werknemers. Hij moet ervoor zorgen dat u op een goede en veilige manier uw werk kunt doen.
De medewerker is wel aansprakelijk, wanneer er sprake is van opzettelijk handelen of nalaten of wanneer er sprake is van bewuste roekeloosheid. Bewuste roekeloosheid betekent, dat de medewerker overgaat tot risicovol gedrag, terwijl hij zich bewust is van het risico dat hij neemt.
In de wet staat dat degene die een onrechtmatige daad begaat (in dit geval een verkeersfout) aansprakelijk is, en dus verplicht is de schade te betalen die de ander door die fout lijdt.
Hoofdelijk aansprakelijk zijn, betekent dat een gezamenlijk schuldenaar de gehele schuld moet voldoen als de schuldeiser deze vordert. Ook als een deel van de schuld voor rekening van een ander komt, moet dus de volledige schuld worden betaald.
Werkgeversaansprakelijkheid schade. Indien een werknemer schade veroorzaakt dan is de werknemer alleen aansprakelijk richting de werkgever als hij de schade opzettelijk heeft veroorzaakt of wanneer hij bewust roekeloos gehandeld heeft. In alle andere gevallen draagt de werkgever het risico voor schade.
Als u uzelf en uw werkgever u jarenlang heeft uitgeput door stress en spanningen is uw werkgever aansprakelijk en moet een schadevergoeding worden betaald. Stress is iets wat op zich niet verkeerd is. Door stress wordt u alerter in situaties die daar om vragen en waardoor u ook beter presteert.
Als het de schuld van iemand anders is, en je de kosten vergoed wil krijgen, dan moet je de wederpartij aansprakelijk stellen. Dit betekent dat je aangeeft dat de andere partij een onrechtmatige daad heeft begaan waardoor jij nu schade hebt. Met andere woorden, de andere partij is aansprakelijk voor jouw schade.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Voor schade als gevolg van ongevallen in de privésituatie van de werknemer, is de werknemer zelf verantwoordelijk. Maar ook weer niet altijd. Bijvoorbeeld als hij gewond raakt door een skiongeval en het skiën onderdeel is van een verplicht bedrijfsuitstapje.
Verantwoordelijkheden werknemers
Hoewel de werkgever primair verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden in het bedrijf, hebben ook de werknemers verplichtingen. Als zij zich daar niet aan houden, kunnen ook zij een boete krijgen van de NLA.
Op een werkgever rust een zorgplicht. Zo is de werkgever verplicht om de veiligheid en gezondheid van zijn werknemer te beschermen. Dit houdt in dat een werkgever redelijke maatregelen moet treffen om ervoor te zorgen dat de werknemer tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden geen schade lijdt.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Een risico aan detachering is dat de opdrachtgever (naast de uitlener) hoofdelijk aansprakelijk is voor betaling van loon, loonbelasting en omzetbelasting voor de ingeleende werknemers.
Risicoaansprakelijkheid houdt in dat iemand aansprakelijk is voor schade die hij niet zelf heeft veroorzaakt, maar waarvoor hij toch aansprakelijk kan worden gehouden omdat hij een bepaalde hoedanigheid bezit. In deze gevallen maakt het niet uit of deze persoon schuld heeft aan de schade.
Verantwoordelijkheid werkgever bij letselschade
In onze wet is geregeld dat een werkgever aansprakelijk is voor schade die u als gevolg van een bedrijfsongeval hebt geleden, tenzij hij aantoont dat hij voldoende maatregelen heeft genomen en aanwijzingen heeft gegeven om het ongeval te voorkomen.
Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat de degene die schade claimt, zal moeten bewijzen dat de andere partij een of meer fouten heeft gemaakt of om een andere reden verplicht is om de schade te vergoeden. De bewijslast rust dus in principe op degene die schade gecompenseerd wil krijgen.
In beginsel gaat men er vanuit dat iedereen zijn of haar eigen schade draagt. Wanneer je bijvoorbeeld schade lijdt aan eigen bezittingen, dan wordt je geacht zelf de rekening te betalen en voor eventuele reparatie of vervanging te zorgen.
U kunt iemand schriftelijk aansprakelijk stellen. Daarbij is het van belang dat de brief de datum bevat waarop u de wederpartij aansprakelijk stelt, een omschrijving van het ongeval en de grond waarop u iemand aansprakelijk stelt. Dit laatste is de wettelijke basis.
Wat is juist: aansprakelijkstelling of aansprakelijkheidsstelling? Beide woorden staan in de naslagwerken, maar aansprakelijkstelling ligt het meest voor de hand. Aansprakelijkstelling is afgeleid van aansprakelijk stellen; het woord drukt precies uit wat bedoeld is: 'iemand wordt aansprakelijk gesteld/gemaakt'.
Tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis en de schade moet een causaal verband bestaan. Dit houdt in dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade en de gebeurtenis; alleen de schade veroorzaakt (direct of indirect) door de gebeurtenis komt voor vergoeding in aanmerking.
U kunt alleen om schadevergoeding vragen als uw schade de schuld is van de andere partij. Dit betekent dat u schade heeft omdat de ander iets deed. Of omdat deze persoon iets juist niet deed.
Voorbeelden: diefstal, oplichting, opzettelijke vernieling. Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
Er is sprake van pesten indien één of meerdere collega's of leidinggevenden herhaaldelijk intimiderend, kleinerend of ander ongewenst gedrag vertonen tegenover u. Belangrijk is hierbij dat het gedrag zich herhaald in de tijd. Een eenmalige gedraging kan niet gezien worden als pesten.
Meld het pestgedrag bij uw werkgever
Meld het dan bij uw werkgever. De werkgever is verplicht om pesten op het werk zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen. Na een melding kan uw leidinggevende praten met de pester. Soms zal de werkgever afspraken maken of maatregelen nemen.