Kersverse vaders waren gemiddeld 32,7 jaar. Dat is drie maanden ouder dan vijf jaar eerder. Ook moeders kregen hun eerste kind gemiddeld later dan in 2013, de gemiddelde leeftijd steeg van 29,4 naar 29,9 jaar.
Vrouwen voorkeur voor hogere ideale leeftijd dan mannen
Vrouwen vinden gemiddeld genomen 26,0 jaar de meeste ideale leeftijd voor vrouwen om aan kinderen te beginnen en 27,1 jaar voor mannen. Mannen noemen als ideale leeftijd 25,6 jaar voor vrouwen en 26,5 jaar voor mannen (tabellen B2 en B3).
Vooral aan het eind van de jaren zestig werden vrouwen nog relatief jong moeder. In 1970 waren ze gemiddeld 24,3 jaar, in 2000 was dat al 29,1 jaar. In 2021 kregen vrouwen met gemiddeld 32,3 jaar hun tweede kind. Van alle kinderen die in dat jaar geboren werden waren de moeders gemiddeld 31,7 jaar oud.
“De ideale leeftijd voor vrouwen om kinderen te krijgen ligt rond de 25. De grootste kans om minimaal één kind te krijgen, heb je als je voor je 29ste begint”, zegt hij. Ook daarna zijn er veel vrouwen die zonder problemen zwanger worden, maar zij hebben wel meer kans op complicaties, aldus Broekmans.
Zowel vrouwen als mannen die in 2020 uit huis gingen, deden dat iets eerder dan het jaar ervoor. Vrouwen waren gemiddeld 23,0 jaar, mannen 24,4 jaar toen ze het ouderlijk huis verlieten. In 2019 was dat 23,2 en 24,6 jaar. De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis.
'In Nederland is ongeveer 17 procent kinderloos, een verrassend hoog percentage,' zegt onderzoekster Renske Verweij van de Rijksuniversiteit Groningen.
Als je een baby krijgt, verandert er veel in je leven. Je bent niet meer met z'n tweeën, vanaf nu ben je een gezinnetje. Je moet vooral genieten van je baby en van je nieuwe rol als papa of mama. Maar die nieuwe rol betekent voor veel stellen ook een (tijdelijk) dipje in de relatie.
De gemiddelde Nederlander zou het liefste zo'n 2,25 kind krijgen en krijgt dus een 'half' kind minder dan gewenst. Hongaren zijn een stuk minder gelukkig. Gemiddeld zouden zij graag een gezin met bijna 2,5 kind hebben, maar krijgen maar iets meer dan 1 kind per vrouw.
De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis. Van de 18-jarigen woonde 89,2 procent op 1 januari 2022 nog bij één of beide ouders. Met 25 jaar was dat 30,8 procent, en van de 29-jarigen was 11,1 procent nog thuiswonend. Vrouwen zijn minder vaak thuiswonend dan mannen.
Je kan als minderjarige niet alleen wonen. Je kan namelijk wettelijk geen contract ondertekenen. In sommige gevallen én met toestemming van je ouders kan je wél alleen wonen. Dat doe je met begeleiding van een erkende dienst.
Hoeveel kinderen jaarlijks uit huis geplaatst worden, is niet bekend omdat dit niet exact wordt bijgehouden. Wel is bekend dat in 2020 op enig moment 42.470 kinderen zich in jeugdhulp met verblijf bevonden.
Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25. Per cyclus is er dan ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf de leeftijd van 30 daalt die kans. Tussen de 35 en 37 jaar heb je als vrouw nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen de 38 en 40 nog maar een vierde.
Er kleven risico's aan een zwangerschap op late leeftijd. Als je 35 jaar of ouder bent: duurt het langer voordat je zwanger wordt, omdat de kwaliteit van je eicellen afneemt naarmate je ouder wordt. heb je een groter risico op een kindje met een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom.
Medisch gesproken hebben we het over een late zwangerschap vanaf 38 jaar oud. Maar op 35-jarige leeftijd zijn de eicellen, net als de rest van je lichaam, al onderhevig aan een verouderingsproces. Zo zal jouw zwangerschap aanvullende controles vereisen en nauwlettend worden opgevolgd.
Medisch gezien is de beste tijd om zwanger te worden tussen de 25 en 30 jaar, maar ja, ben jij dan wel toe aan een zwangerschap? Met het stijgen der jaren neemt de vruchtbaarheid snel af, zo leidt uitstel regelmatig tot (ongewenst) afstel.
Vooral bij de mannen loopt het aandeel kinderlozen uiteen per opleidingsniveau: lager opgeleiden blijven met 33 procent vaker kinderloos dan de hoger opgeleide mannen (22 procent). Bij vrouwen is dit andersom en zijn juist de hoger opgeleiden met 21 procent wat vaker kinderloos dan de lager opgeleiden (15 procent).
12 tot 18 maanden wachten is ideaal
De ideale periode om te wachten om opnieuw zwanger te worden, blijkt uit dat onderzoek 12 tot 18 maanden te zijn. Binnen het jaar na de bevalling opnieuw zwanger worden, zou dan weer meer risico's met zich mee te brengen, zowel voor de moeder als voor het kind.
Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar.
Het ongeboren kind heeft dan weer een hogere kans op onder andere vroeggeboorte, laag geboortegewicht, een beroerte, hartafwijkingen en een gespleten gehemelte. Op latere leeftijd heeft het kind meer kans op kanker, psychiatrische en cognitieve afwijkingen en autisme.
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
De afgelopen vier decennia vond een verschuiving plaats in de redenen om het huis uit te gaan. Eind jaren zestig verliet tweederde van de jongeren het ouderlijk huis om samen te wonen of te trouwen. In 2000-2002 vertrokken nog maar vier van de tien jongeren om deze reden uit het ouderlijk huis.
De jeugdrechter kan hulp verplichten om de situatie thuis op te lossen. Je bent 'meerderjarig'. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Vroeg samenwonen met een partner, proeven van de geneugten van het studentenleven of gewoon om mopperende ouders te ontlopen. Nederlandse jongvolwassenen hebben genoeg argumenten om het ouderlijk huis te verlaten, maar wat overeenkomt: ze staan graag al jong op eigen benen.
Niet al te veel de lasten, wel de lusten: voor ouders die graag een eigen leven houden, lijkt één kind ideaal. Je kunt de zorg verdelen, houdt meer tijd over voor jezelf, het is rustig in huis én, ook niet geheel onbelangrijk, het is financiëel gezien aantrekkelijk.
Veel vrouwen beschrijven het krijgen van een tweede als een minder grote levensverandering dan het krijgen van een eerste kindje. Maar het leven wordt wel op verschillende vlakken anders met een tweede. Zo zal je je aandacht nu moeten verdelen en ervoor moeten zorgen dat twee kinderen tevreden en gezond blijven.