De doe-het-zelver kan de volgende samenstelling gebruiken: 1 deel cement, 2 delen zand, 3 delen grind.Het deel water is ongeveer een tiende van de vaste delen.
Verhouding beton: de gouden regel
Als regel geldt de verhouding: 1 – 2 – 3 dit komt neer op: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Hier wordt vervolgens nog water aan toegevoegd.
Betonmortel is het mengsel van bindmiddelen (cement), water, toeslagmaterialen (zand, grind of granulaat), vulstoffen en hulpstoffen. Het wordt in de gewenste consistentie (samenstelling) naar de bouwplaats getransporteerd, waar het in de bekisting wordt gestort. Na uitharding neemt het de definitieve betonvorm aan.
Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip. Meng het met een mortelmixer minimaal 3 minuten tot een klontvrije en homogene lijm.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Het belangrijkste is daarom: het voorkomen van het verdampen van water. Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen.
In het verleden bestonden mortels hoofdzakelijk uit mengsels van kalk en zand. Cement zorgt er voor dat de mortel steviger is wanneer het uithard. Mortel is wanneer het de juiste verhoudingen heeft zelfs sterker dan de meeste bakstenen.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Voor 1 kuub is zelf beton maken weliswaar goedkoper maar dan moet je wel zelf slepen met alle zakken zand en cement, mixen en vergeet niet het slepen met een zware betonmolen. Voor een paar tientjes meer krijg je het beton dus kant-en-klaar op uw locatie gestort.
Zelf beton maken met 4 ingrediënten
Voor 1m3 (1.000 liter) beton heeft het volgende nodig: 325 kg cement – 660 kg betonzand – 1300 kg grind – 160 liter leidingwater. Soorten grind die u kunt gebruiken voor het maken van beton zijn Boerengrind, Moraine grind, Maasgrind en Witte grind.
Voor de samenstelling van betonspecie kan gebruik worden gemaakt van het zogenaamde 1 - 2 - 3 beton. NB: 1 zak cement = 25 kg (in volume is dat 20 liter).
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
De basissamenstelling voor mortel bestaat uit 3 tot 4 delen zand, 1 deel cement en max. 1 deel water. Meng manueel met de hand of met een betonmolen. Kleine hoeveelheden kunt u ook mengen met een boormachine en mortelmenger.
Portlandcement is het meest gangbare cement, wat feitelijk bij elke klus gebruikt kan worden. Dus ook bij eenvoudig beton – waar geen specifieke eisen aan worden gesteld – is qua cement het portlandcement en hoogovencement de juiste keus.
Het vervangen van 0,03 tot 0,15 procent van het cement door suiker leidt tot een late verharding. De sterkte na zeven dagen is dan minder, maar de sterkte na 28 dagen kan toenemen. Als daarentegen meer dan 0,25 procent van het cement wordt vervangen door suiker, neemt ook de sterkte na 28 dagen af.
Vocht zorgt voor roest
De constructie is nu zwakker en kan zelf door gaan buigen. Verkruimeld beton is niet alleen maar lelijk om te zien ook is het dus gevaarlijk. Aantasting kan dus grote gevolgen hebben en het is dus van groot belang dat u het verschijnsel van betonrot snel herkend.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Metselmortel is nodig voor het metselen van onder andere gevelstenen. Betonmortel, feitelijk betonspecie, wordt gemaakt van cement, zand en grind (toeslagstoffen) en water.
Wie een muur gaat metselen, wilt ook een goede verbinding. Bakstenen en kalkzandstenen verbind je met betonmortel. Betonmortel kun je met het juiste recept gemakkelijk zelf mengen. Ook de mortel voor bijvoorbeeld betonstenen maak je in een handomdraai zelf!
Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand - en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) - vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
indien het over een betonplaat gaat dan mag je ontkisten na 21 dagen : beton zal dan afhankelijk van het weer op 80 % van zijn sterkte zijn op 28 dagen zit de beton op zijn volledige sterkte ( dit is wel allemaal weersafhankelijk: in de zomer zal dit sneller zijn dan in de winter).
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden. U kunt zelf testen hoe droog de vloer is.