Kenmerken van een
Mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) hebben last van dwanggedachten of dwanghandelingen. Dwanggedachten (obsessies) zijn steeds terugkerende ideeën of voorstellingen die zich aan iemand opdringen en hem of haar moeilijk loslaten.
Oorzaken van OCS
Artsen weten nog niet precies wat OCS veroorzaakt. Ze denken dat het te maken heeft met bepaalde gebieden in je hersenen: de basale ganglia en de prefrontale cortex. De basale ganglia zorgen dat je je op een gewenste manier gedraagt en gedrag stopt dat niet gewenst is.
Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis, ook wel een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis genoemd (OCPS), ervaren een sterke drang om alles onder controle te hebben. Ze zijn voortdurend bezig om hun taken ordelijk en foutloos te uit te voeren, vaak zonder enige emotie.
Als je een dwangstoornis hebt, dan kun je alleen last hebben van herhalende gedachten (obsessies). Als je last hebt van herhalende gedachten en herhalende handelingen (compulsies), dan heet dat een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Artsen noemen OCS ook wel OCD (Obsessive Compulsive Disorder).
heel vaak handen wassen. op een trap steeds bepaalde treden overslaan. iets een vast aantal keer doen, bijvoorbeeld 3 keer in je handen klappen voor je de voordeur opendoet. dingen op een tafel steeds heel netjes en precies naast elkaar leggen.
OCD is een mogelijk invaliderende aandoening die levenslang kan blijven bestaan. Voor de meeste mensen is OCD een chronische ziekte waarvoor ze hun leven lang behandeld moeten worden. Voor sommigen veroorzaken de symptomen van OCD extreem ernstige angst en leed.
Een obsessie is een dwangmatige en terugkerende gedachte, beeld, impuls of idee. Bijvoorbeeld: je denkt de hele tijd aan die ene leuke collega of je bent bang dat je huis afbrandt, omdat je denkt dat het gas nog aanstaat. Iemand die last heeft van dwanggedachtes vindt het moeilijk om dit te negeren.
OCD is een vorm van een angststoornis. Er wordt ook wel eens een vergelijking gemaakt met een Autisme Spectrum Stoornis. Echter is OCD niet een vorm van autisme. Wel kan het zo zijn dat mensen met autisme bepaalde dwanggedachten/handelingen ervaren vanuit hun problematiek.
Een dwangstoornis (OCD) gaat niet vanzelf over. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken en steun en begeleiding van hulpverleners en naasten te krijgen. Zelf omgaan met OCD of als naaste omgaan met OCD kan lastig zijn.
Twee tot drie procent van de mensen heeft een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). Die kan hardnekkig zijn, maar met de juiste hulp, kun je ervan genezen.
Een psycholoog kan je helpen om de angst minder te maken. Wat goed helpt, is oefenen met situaties die je moeilijk vindt. Medicijnen kunnen ook helpen. Blijf genoeg bewegen, slapen en ontspannen.
Meestal komen obsessies voort uit een angst voor iets, en je wilt voorkomen dat waar jij bang voor bent gebeurt. Hierdoor kunnen er naast dwanggedachten ook dwanghandelingen (compulsies) ontstaan.
OCS komt vaak samen voor met andere psychiatrische aandoeningen zoals depressie, eetstoornissen en angststoornissen. In tegenstelling tot dwangmatig gedrag komen obsessieve gedachten voor bij heel wat psychiatrische ziekten.
Meestal ontstaan obsessies en dwang in een periode waarin u veel stress of druk ervaart, bijvoorbeeld bij een traumatische ervaring. Daarnaast hebben mensen met obsessies en dwang vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zien zij snel gevaren en risico's, zoals ziekte, brand, inbraak of overlijden.
Je kunt dwanggedachten proberen te negeren of tegen te houden. Het is moeilijk om dwanggedachten te stoppen, want als je gedachten hebt die je uit alle macht probeert niet toe te laten, komen ze des te meer en des te intensiever in je op. Vaak stoppen dwanggedachten pas als je bepaalde dwanghandelingen uitvoert.
Gedragstherapie. Tijdens de behandelingen oefen je met de momenten waarin je normaal last krijgt van dwanggedachten of dwanghandelingen. Heb je bijvoorbeeld smetvrees, dan leer je een deurknop of een trapleuning aan te raken zonder daarna je handen te wassen. Zo kom je erachter dat de spanning en de angst minder worden ...
Obsessies zijn opdringerige gedachten of zorgen waarvan de persoon met OCS vaak weet dat ze overdreven of irrationeel zijn, maar ze toch ervaart. Dwanghandelingen zijn rituelen die de persoon gedwongen voelt uit te voeren, vaak om de door de obsessies veroorzaakte onrust of angst te verlichten.
Obsessie zorgt voor conflicten
Mensen die obsessief gedreven worden, voelen een oncontroleerbare drang om te werken en vinden geen balans tussen werk en privé. Hun werk komt voortdurend in conflict met allerlei andere activiteiten. Obsessieve passie zorgt zelfs voor een instabiel en negatief zelfbeeld.
“Een obsessie is dwangmatig denken, een geestestoestand waarin een persoon bezeten is van een specifiek idee. Een persoon die ergens door geobsedeerd is, kan de gedachten niet uit zijn/haar hoofd zetten, hoewel hij of zij dit meestal wel wil.
Heeft iemand in jouw familie een dwangstoornis, dan is de kans groter dat jij dit ook ontwikkelt.
De vijf SSRI's citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline zijn voor de behandeling van de obessieve compulsieve stoornis (OCS) effectiever bevonden dan placebo. Met een behandeling met SSRI's verbetert 50% van de patiënten klinisch relevant. Het effect is te evalueren na 12 weken behandeling.
Bij ASD (Autisme Spectrum Disorder) staan moeite met sociale communicatie en stereotype bewegingen meer op de voorgrond, terwijl zich steeds herhalende gedachten en dwangmatige handelingen bepalend zijn voor een dwangstoornis (OCD, obsessieve-compulsieve stoornis).