De dikte van de eerste twee lagen van uw huid – de opperhuid en de lederhuid – neemt af. Daardoor ontstaan er rimpels in het gezicht en kraaienpootjes rond de ogen. Bovendien wordt uw huid droger en ontstaat er een jeukerig gevoel. Verder kunnen zich overal op uw lichaam ouderdomsvlekken vormen.
Bij ouder worden, hoort helaas niet alleen het hebben van meer levenservaring. Ook zwakker wordende spieren, ogen en oren die het minder goed doen en zwakkere botten zijn zaken die erbij komen kijken. U kunt zich hierdoor minder krachtig en mobiel voelen.
Je immuunsysteem is ook verantwoordelijk voor je herstelproces. Wanneer je ouder wordt, vertraagt je immuunsysteem. En zo dus ook het herstelproces bij bv. botbreuken, wondjes en verkoudheden.
Bij de 50-plusser (51-70 jaar) beginnen de jaren toch echt zichtbaar te worden. Veel mensen zijn al volledig grijs en ook zijn de rimpels een feit. De kinderen gaan (of zijn al) vaak de deur uit. De 50-plusser heeft over het algemeen wat meer beschikking over geld en vrije tijd dan de leeftijdscategorieën daarvoor.
Sommigen vinden dertigers zelfs nog jong. “Je bent jong tot je 30 bent” is hier de eindconclusie. Voor “ouderen” is het net het dubbele. Vanaf 60 ben je oud, volgens de ondervraagden.
Raak je die spieren kwijt, dan vertraagt je stofwisseling behoorlijk. Ouderen verbruiken dus niet alleen minder calorieën omdat ze minder bewegen. Ook op de momenten dat ze stil zitten, gaat hun vetverbranding door de jaren heen steeds langzamer lopen. Dikker worden als je ouder wordt, wordt zo wel heel makkelijk.
Bij het ouder worden verliezen die wervels massa en structuur, ze worden broos en ze kunnen 'instorten'. En zo kun je op latere leeftijd makkelijk 8 centimeter kleiner worden, of meer dan 20 centimeter als je in ernstige mate last krijgt van osteoporotische wervelfracturen. Een lange aandoening voor zo'n klein mensje.
De gewrichten zijn niet alleen pijnlijk, maar worden ook warm, stijf en gezwollen. In deze blog gaat het over artrose, dat is de 'normale' gewrichtslijtage die optreedt bij het ouder worden. Daarbij wordt het schijfje kraakbeen - dat zorgt voor de demping tussen de botten in een gewricht - dunner.
De skeletspieren in je lichaam bereiken hun piek rond het 25e levensjaar. Wanneer je de leeftijd van 35 bereikt, beginnen die spieren voor de eerste keer af te takelen. Maar het is pas rond je 50e of zelfs 60e dat je daar normaal gezien iets van zult voelen, zeggen experts.
Des te ouder we worden, des te meer we beseffen dat we zelf het belangrijkst zijn. Natuurlijk zijn onze echte vrienden en familie ontzettend belangrijk in ons leven. Maar uiteindelijk, als het er echt op aankomt, ben jij zelf het belangrijkste. En zelfliefde is belangrijk!
Sommigen vinden dertigers zelfs nog jong. 'Je bent jong tot je 30 bent' is hier de eindconclusie. Voor 'ouderen' is het net het dubbele. Vanaf 60 ben je oud, volgens de ondervraagden.
Zo komen depressie en angst vaak voor bij ouderen met een lichamelijke aandoening. Naast lichamelijke slijtage, kunnen ouderen ook sociale problemen ervaren zoals eenzaamheid. Ingrijpende gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner, kunnen eveneens leiden tot spanning en psychische klachten.
Ouder worden brengt een groot aantal veranderingen met zich mee. Zo verandert de haarkleur, komen er meer rimpels, wordt de huid droger, trekt het tandvlees zich terug en hebben veel mensen een gebitsprothese nodig. Over het algemeen nemen lichamelijke kracht, lenigheid, reactiesnelheid, gezichtsvermogen en gehoor af.
'Als we ouder worden, worden de signalen tussen onze hersencellen minder makkelijk doorgegeven. Dat komt onder andere doordat de isolatielaag rondom de verbindingen van onze hersencellen afzwakt. Je brein kan dus minder makkelijk connecties leggen tussen deze cellen. Ook neemt je hersenvolume bij het ouder worden af.
Door voldoende te sporten en op je houding te letten door bijvoorbeeld aan yoga of pilates te doen, kun je voorkomen dat je later krom gaat lopen. Dit scheelt al een hoop. Kortom: je kunt niet voorkomen dat je later als je ouder wordt gaat krimpen, maar je kunt er wel het beste van maken.
Sociaal-economische factoren
Uit het onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld 3,3 centimeter krimpen. Mannen die de basisschool afrondden, bleken in tegenstelling tot analfabeten, zo'n 0,9 centimeter minder te krimpen. Mannen die ook nog eens een middelbare opleiding voltooiden, krompen nog eens 1 centimeter minder.
Een gat in een heg. Hihi, Daar was ik nou vast nooit opgekomen. Een beetje krom raadsel eigenlijk ... het is de heg die groeit, niet het gat in de heg.
De reden dat afvallen moeilijker is als je ouder wordt
Vanaf je 30e verlies je geleidelijk steeds meer spiermassa. En jammer maar helaas: dit zet zich vervolgens om in vet. Hierdoor wordt je stofwisseling afgeremd en heb je steeds minder calorieën nodig. Verder speelt je hormoonhuishouding ook een rol.
Mensen die behoren tot een risicogroep door hoge leeftijd of onderliggende aandoening, vooral als ze niet gevaccineerd zijn. Mensen met ernstige afweerstoornissen (immuungecompromitteerden) bij wie de vaccinatie onvoldoende werkzaam kan zijn.
Ouderdomsziekten worden ook wel geriatrische syndromen genoemd. Het gaat meestal om mensen van ongeveer 70 jaar en ouder. Voorbeelden van ouderdomsziekten zijn: botontkalking (osteoporose), dementie, hartfalen en artrose (slijtage van de gewrichten).
De meeste mobiliteitsproblemen bij ouderen worden veroorzaakt door aandoeningen aan het bewegingsapparaat, ofwel de botten, spieren en pezen die ervoor zorgen dat iemand kan bewegen. Voorbeelden daarvan zijn reuma, artrose en rugklachten.