Laat hem het liefst 48 uur (in het net) staan, voordat je hem naar binnen haalt. Zet hem stevig vast in een standaard mét waterreservoir, vul het reservoir en knip dan pas het net open. Laat hem even uitzakken voor je begint met versieren. NB: Het is echt belangrijk je kerstboom veel water te geven.
Laat de boom acclimatiseren
Zet de boom bij binnenkomst een paar dagen op een koele plek in huis.
Wij zorgen ervoor dat de bomen niet té vroeg worden gezaagd, waardoor deze bomen ook prima ca. 2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven. Het is dan wel belangrijk om hem af en toe water te geven via een Easyfix kerstbomenstandaard of emmer, zodat die niet uitdroogt.
Laat de boom eerst acclimatiseren: zet hem eerst een dag in de garage of schuur en verhuis hem dan pas echt naar binnen. Zet de boom niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor droogt hij snel uit en gaan de naalden eerder vallen. Geef een boom met kluit meteen een paar liter water.
Heeft de boom een kluit: hou hem vochtig. En ook als de Nordmann of fijnspar is afgezaagd, moet je hem water geven. Dat kan, omdat de meeste standaarden waar je de boom in vastklemt voorzien zijn van een bakje. Dat vul je met water, waar het afgezaagde vlak van de stam in komt te hangen.
Water & voeding
Een kerstboom zonder kluit moet altijd met de onderkant in het water staan. Zorg er daarom voor dat uw kerstboomstandaard altijd een laag water bevat. Doorgaans betekent dit dat u eens in de twee dagen een kan water in het reservoir dient te gieten.
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.
Zorg ervoor dat de grond steeds een beetje vochtig is. Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water. Heb je een kerstboom zonder kluit gekocht? Ook die moet je water geven.
Met of zonder kluit
Vanzelfsprekend blijven kerstbomen in pot en met kluit langer vers en verliezen ze minder naalden dan kerstbomen zonder kluit. Ook behoud je met een boom met kluit de mogelijkheid om de boom na de feestdagen opnieuw te planten.
Welke kerstboom blijft het langst mooi? Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Het liefst wil je de kerstboom tot na 1 januari kunnen laten staan. En eigenlijk mag je de boom pas na Driekoningen, op 6 januari, weghalen. Al zullen de meeste van ons waarschijnlijk niet zolang wachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat de kerstboom het toch zo'n week of vier moet kunnen volhouden.
Zet je boom niet te dicht naast de verwarming, de kans dat de boom uitdroogt is behoorlijk groter. Let er ook dat je de kerstboom niet te dicht bij een warmtebron of felle verlichting plaatst. Verder zorg je dat de kerstboom twee keer per week water krijgt.
Een kerstboom met kluit heeft een goede overlevingskans maar moet minimaal twee jaar "vast"blijven staan om weer mooi uit te groeien.
Hoogstwaarschijnlijk had de kerstboom een matige kluit met onvoldoende wortels in verhouding tot de grootte van de boom. Als het dan warm/heet wordt dan verdampt de boom (veel) water maar kan tegelijkertijd onvoldoende water opnemen. Gevolg: bruine naalden.
"Kerstbomen zijn buitengewoon brandbaar", zegt Johan Bijvank, docent bij de Brandpreventie Academy. "Een kerstboom die helemaal uitgedroogd is, kan heel gevaarlijk zijn en een hele kamer in no time in lichterlaaie zetten. Een kerstboom met een kluit die water krijgt, blijft sappiger en brandt minder snel en fel."
Pak er een oud kleed bij, leg het op de grond en zorg ervoor dat je je kerstboom van top tot stam inwikkelt. Zo kun je het groene gevaarte zonder te veel rondslingerende dennennaalden naar buiten vervoeren. Tot 11 januari kun je het in veel gemeentes bij de grofcontainers zetten.
Je kerstboom voeding geven
Doe af en toe een klein beetje voeding bij het water en geniet extra lang van je kerstboom.
De dennengeur is simpelweg verdwenen omdat we geen dennenbomen meer in huis halen, zo laat kerstboomspecialist Tim de Greeuw weten. Lees ook: Eindelijk antwoord op de prangende vraag: wanneer mag de kerstboom?
De bekende kerstboomgeur haalt u in huis met de fijnspar,deze geeft de sterkste geur af,tevens geeft de blauwspar ook veel geur af. U kunt de geur van een kerstboom altijd zelf testen door zelf op de verkoopplaats door een paar naalden van de boom af te halen en deze fijn te wrijven tussen uw vingers.
Een naaldboom heeft, al naargelang de soort en de groeiplek, 50 tot 250 naalden per 10 centimeter tak. En hij heeft 2 tot 10 meter aan takken per meter boomlengte. Een kerstboom van 2 meter hoog zal daarom tussen de 2000 en 50.000 naalden hebben. Niet zo vreemd dus dat het soms dagenlang dennennaalden regent.
Heb je een kerstboom zonder kluit? Dan moet de onderkant altijd onder water staan. Zorg dat er in de kerstboomstandaard dus altijd een laagje water staat. Meestal is het genoeg om een keer in de 2 dagen een kan water in het reservoir te gieten.
De meeste naaldbomen behouden hun naalden. Er is in ons land maar één naaldboom die in de winter zijn naalden verliest, de lariks.
Laat bij vorst je net aangeschafte boom eerst in de schuur of in een koele serre acclimatiseren voordat je hem naar binnen haalt. Plaats de boom niet bij de verwarming of onder felle lampen. Zorg dat je de kluit intact en vochtig houdt, maar niet te nat. Geef een kerstboom met kluit dagelijks water.