Goedkoop tanken
Bij een Autohof (een wegrestaurant met tankstation en grote parkeerplaats voor vrachtwagenchauffeurs langs een afrit van de Autobahn), kan meestal goedkoper worden getankt dan bij een gewoon tankstation of een Raststätte (een wegrestaurant direct langs de Autobahn).
De gemiddelde prijs voor deze periode is 1.83 (Euro), met een minimum van 1.71 (Euro) op 08-augustus-2022 en een maximum van 1.99 (Euro) op 05-september-2022. Ter vergelijking, was de gemiddelde prijs van benzine in de wereld voor deze periode 1.98 Euro.
De conclusie die we uit deze analyse van de ADAC kunnen trekken: de benzine is gemiddeld het goedkoopst tussen 18.00 en 19.00 uur en tussen 20.00 en 22.00 uur. Het prijsverschil met het piekmoment rond 7.00 uur is dan bijna 8 cent. Op een volle tank van 50 liter is dat al gauw 4 euro.
De meeste pomphouders in Duitsland veranderen de prijzen van diesel, euro 95 en E10 tot wel 14 keer per dag. Uit een onderzoek is gebleken dat de brandstof aan het eind van de avond tussen 17.00 en 20.00 uur het voordeligst is.
De maximale hoeveelheid brandstof die je mag vervoeren is ook vastgelegd in het ADR. Benzine of diesel mag je alleen in jerrycans met een maximale inhoud van 60 liter vervoeren. In totaal mag je maximaal 240 liter brandstof vervoeren.
Maatregelen in Duitsland
Automobilisten betalen hierdoor 30 cent per liter benzine of 14 cent per liter diesel minder. Daarnaast is de btw op brandstof verlaagd. Hierdoor ben je als consument gemiddeld 40 cent per liter goedkoper uit in Duitsland dan in Nederland. Dat scheelt!
Brandstof tanken in Nederland is voor het eerst in jaren goedkoper dan in Duitsland. Afgelopen nacht stopte daar de zogeheten Tankrabatt, een tijdelijke belastingverlaging op brandstof, waardoor de prijzen omhoog zijn geschoten.
Wie 'goedkoop' over de grens wil tanken, komt al aan de 2,18 euro per liter voor Euro 95. Dat is onder meer de prijs bij het tankstation van Argos, net over de grens bij Winterswijk, en die van Q1 in Suderwick bij Dinxperlo.
E5: iets duurder, iets zuiniger
E5 bevat maximaal 5 procent ethanol en is dus vergelijkbaar met het oude Euro95. Aan de pomp wordt het ook wel aangeduid als Euro 98/E5. Het is iets duurder dan E10, maar ook iets zuiniger door de hogere energiedichtheid.
Euro 95 (Euro 95 E5/Super (Benzin) E5) is in Duitsland goed verkrijgbaar maar heeft op grote grote schaal plaatsgemaakt voor Super E10. Dit is een brandstof met 10% bijmenging van bio-ethanol. Op de pomp is altijd met stickers aangegeven dat het om E10 gaat.
E5 en E10 met elkaar mengen
Heel af en toe mengen kan dus geen kwaad, maar doe dit niet met regelmaat. Mensen denken vaak dat E10 benzine slecht is voor de motor. Dat hoeft niet zo te zijn, maar wel als jouw auto ouder is dan het jaar 2000. In dat geval is hij namelijk niet gemaakt om E10 benzine te kunnen verduren.
Als er E10 op het label staat, dan tank je benzine met maximaal 10 procent bio-ethanol. Euro98 heeft ten opzichte van Euro95 en hoger octaangetal en is vooral geschikt voor benzinemotoren met meer motorvermogen.
Met de stijgende benzineprijzen kiezen veel Nederlanders ervoor om in Duitsland te tanken. Bij onze oosterburen is de prijs per liter soms wel 0,50 eurocent goedkoper. En dat is de moeite wel waard, zeker als je dicht bij de Duitse grens woont.
Nee, dat is niet verplicht. Het mag wel, maar er wordt aangeraden om niet meer dan 10 liter brandstof mee te nemen.
Zo mogen de jerrycans niet groter zijn dan 60 liter. En ze moeten goedgekeurd zijn voor het doel waar je ze voor gebruikt. De maximale mee te nemen hoeveelheid is 240 liter.
De wet staat toe om in totaal 240 liter brandstof mee te nemen. Daarnaast moeten alle mogelijke maatregelen genomen worden om lekkage van de inhoud te voorkomen. Ook moeten de jerrycans goed vastgemaakt worden in de kofferbak.